Kini ramai yang suka bercucuk tanam di halaman rumah. Salah satu tanaman adalah cili padi.

Jika di tanam sepokok dua di laman rumah bolehlah digunakan untuk masakan harian, lebih-lebih buat keluarga yang suka makan padas.

Cili merupakan salah satu tanaman yang selalu ditanam di rumah.

Namun tidak semua, tanaman cili menjadi. Nak tahu caranya ikuti perkongsian ini.

Ini caranya 

IKLAN

Patutlah Asyik Tanam Cili Tak Jadi, Rupanya Salah Teknik, Lelaki Ini Kongsi Caranya.

Menanam cili ada satu perkara yang agak sukar. Tapi kalau kena tekniknya, sebenarnya seronok dan cabaran itu menjadi sebagai guru kita. Sekali tanam tak jadi itu biasa, tanam lagi dan lagi sehingga jumpa cara tersendiri.

Pagi ini saya sempat memetik cili besar yang ditanam secara gantung. Hanya satu polibeg sahaja cili besar yang saya tanam. Selebihnya ialah cili solok, dan cili padi akar. Sengaja buat pelbagai, supaya senang isteri “berbelanja” di kebun encik suami kan. Hihi.

IKLAN

Suka saya kongsikan teknik asas yang digunakan.
1. Buang tunas air. Saya tak kata wajib buang tunas air. Tapi jika nak pokok rimbun macam kanopi, cubalah. Boleh tengok video saya buang tunas air di sini.
https://youtu.be/3hMgfs1bJqA
2. Buat kawalan serangga secara berkala dan mesti disiplin. Seminggu sekali mesti sembur. Saya jimatkan masa dengan campur booster untuk gemukkan tanaman dengan bahan kawalan serangga terus. Senang.
3. Pembajaan boleh sama ada organik atau baja bebentuk cecair. Tapi dalam pengalaman saya, penggunaan baja organik lebih melembutkan medium tanah.
4. Jika ada rumput-rumput liar tumbuh, cabut dan buang supaya pokok lebih selasa. Kalau tak, baja tu pergi kepada rumput sahaja.
5. Pastikan juga jarak antara dua pokok (dua polibeg) tidak terlalu dekat supaya ada ruang bagi mengelakkan serangga perosak berkumpul, dan ada ruang pengudaraan yang baik.
6. Pastikan medium tidak terlalu basah kerana akar pokok mudah masam dan reput. Boleh guna hujung jari untuk semak keadaan medium. Tanam sikit sikit, tak berbaloi nak beli alat semak mahal mahal kan. Agak agak jela ya.

Patutlah Asyik Tanam Cili Tak Jadi, Rupanya Salah Teknik, Lelaki Ini Kongsi Caranya. Patutlah Asyik Tanam Cili Tak Jadi, Rupanya Salah Teknik, Lelaki Ini Kongsi Caranya.

Itu sahaja laa teknik ringkasnyaa. Semoga tentuan semua happy dengan tanaman masing masing. Yang beri pokok tumbuh pun Allah, yang bagi lebat pun Allah, kita semua berhajat kepada Allah.

IKLAN

Sumber: Mohd Amri


Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club

Patutlah Asyik Tanam Cili Tak Jadi, Rupanya Salah Teknik, Lelaki Ini Kongsi Caranya.

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI