Ramai ibu ayah cuba menjadi yang terbaik dalam mendidik anak agar membesar menjadi insan yang berjaya dalam hidup.

Biasanya dalam mendidik anak, kita cenderung melihat ibu adalah paling rapat dengan anak untuk mendidik.

Namun dari segi tingkah laku hakikatnya ia menjurus kepada ayah bukan ibu! Dengan kata lain, anak senang ikut ayah berbanding ibu.

Biarpun ayahnya garang, ibunya penyayang, namun ayah tetap menjadi idola, malah karektor anak pun sama ikut ayah.

Sebagaimana perkongsian Mohd Fhais Salim menjelaskan situasi ini.

Bapa borek anak pun rintik.

Kenapa karakter anak banyaknya ikut ayah?
– jalan ikut ayah
– cara cakap ikut ayah
– perangai ikut ayah
– degil ikut ayah
– tidur ikut ayah
– makan ikut ayah

Tak semua tapi almost semua anak-anak akan banyak ikut ayah berbanding ibu.
Ini kerana menurut pakar perkembangan psikologi Moritz Daum, anak anak cenderung untuk mengikut apa ibu ayahnya buat kerana anak mahu ada RASA KEKITAAN ( Sense Of Belonging )

Dan ayah adalah orang yang paling banyak berikan anak rasa kekitaan ni. Serius!
Sebab itu la kalau kita perhatikan.

– anak ni lebih takut pada ayahnya berbanding ibu
– anak ni lebih suka dapat pujian oleh ayahnya berbanding ibu
– anak ni lebih suka bermain dengan ayahnya berbanding ibu
– anak ni lebih mudah di nasihatkan oleh ayahnya berbanding ibu
– anak ni lebih mudah patuh pada arahan ayahnya berbanding ibu

Ayah memang idola sejati setiap anak. Setiap gerak geri si ayah ni sentiasa di perhati dan di ikuti oleh anak anak. Biasa la tu, apa idola buat, kita mesti nak ikutkan.
Sampaikan ada ayah yang kuat kentut pun, anak boleh ikut juga. Haha, ini serius!
Kesimpulannya, jika kita nak mencorak anak kita perkara pertama kita kena buat adalah corak dulu diri kita. 

IKLAN

Sumber: Mohd Fhais Salim

Sedar tak sedar, bulan depan dah masuk bulan Ogos tau, bulan Kemerdekaan Malaysia!

Sebagai rakyat yang cintakan tanah air, mesti anda ada cara tersendiri nak eskpresikan rasa cinta dan bangga menjadi Anak Malaysia kan? Betul tak?!

IKLAN

Ehhh jangan cakap kat sini, simpan idea anda tu dan hantarkan kepada kami dengan menyertai Virtual Himpunan Saya Anak Malaysia!

Nak tahu caranya? Senang je! Layari je laman web https://toko.ideaktiv.com/product/virtual-himpunan-saya-anak-malaysia/ , baca syarat kelayakan dan jangan lupa untuk berdaftar di sana ya!

Sebarang soalan boleh di http://www.wasap.my/60169647520

Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club