Tiada idea nak masak menu istimewa buat keluarga hari ini, apa kata cuba resipi mudah ini tapi memang buat pembuka selera. Resipi sotong limau ala thai ini memang ramai yang suka, rasanya dan bau memang lazat.

Nak tahu resipi mudah ini, ikuti perkongsian oleh Ayadieeya. Memang rasa pun dah macam di kedai.

Sotong stim limau ala thai

Hari-hari buat goni xpo.. hok x lalu make jadi lalu sebab sedak dooh, rasa pedas, masam, manis
Sos dia boleh jugok guno utk ikan siakap stim limau.
Sapo2 nok recipe ado dekat bawah

RESIPI

IKLAN


Sotong stim limau ala thai.
Sotong setgh kilo @ 1kg
Cincang halus bawang putih dalam 7-8 ulas ( letak lebih pun takpe )
Cincang cili dalam 8-9 biji (klu xnk pedas kurangkan)
Asam limau nipis dalam 3biji
Daum ketumbar ( potong )
Kiub pati ayam 1/2 @ 1
Kicap sotong 3 sudu besar
Gula 2 sudu besar
Cara-cara:

IKLAN

Kukus sotong dlm 7minit, jgn letak air ( kukus sehingga masak ) dan angkat
( air sotong tu kak aya buang
Lepas tu buat sos dia!
Panaskan air 1 cawan, masukkan kiub pati ayam, gula, lepas tu tutup api, tunggu suam kejap, boleh masukkan cili, bawang, asam limau & daun ketumbar. Nanti korang try dulu, kalau x cukup masam tambah limau nipis, kalau x masim blh tambah kicap sotong, kalau x cukup manis tambah gula. Bila dah secukup rasa, Last sekali boleh tuangkan sos atas sotong tadi. SIAP
Senang & sedap
p/s : Nak guna ikan pun boleh..

Kredit : Ayadieeya