Ayam goreng memang sukaan ramai. Boleh dikatakan ada yang mesti ada menu ayam goreng setiap hidangan. Jika tak ada memang tak selera lah!
Bukan itu sahaja, ayam goreng pun popular sebagai makanan fast food seperti KFC yang sedap dan rangup.
Jika nak tahu, selain beli ayam KFC, boleh je kita buat sendiri di rumah. Memang mudah nak buat.
Ikuti resipi bergambar oleh Nera Azlin melalui MAHN sehingga mendapat share tinggi sebanyak 3K share.
Ads
Nak dapatkan ayam goreng sama macam KFC boleh ikut step by step yg kt bawah ni ye, caption ada di gambar.saya CAMPUR TEPUNG BISTARI DENGAN TEPUNG PAK LONG. . Anak2 kata sama mcm sebijik ayam KFC, tak gaduh nk ke KFC dah…. kt rumah lagi sedap.. panas2 lagi.Teknik ni saya belajar masa praktikal traning kt KFC 20 tahun lalu.
Ads
Ads
rendam ayam yg dh dipotong2 dgn tepung bistari sikit… isi ayam akan lagi lembut dan rasa lebih menyerap.golek2 ayam dalam tepung kering.celup sekali lalu ayam yg baru lepas golek2 dalam tepung tu.Nampak dak tepung tu melekat2.. tepung tu la yg akan buat jadi elok, akan ada kerak2.golek ayam sekali lagi dalam tepung yg kering. maksudnya 2 kali golek la.dan goreng dalam minyak yg betul2 panas. kena pandai kawal suhu minyak… mula2 panaskan minyak betul2, dh masuk ayam slow kan sikit api dapuq… slow sikit jek jgn slow terus.Kedut mcm ayam KFC kan. Dah siap!
Selamat mencuba!
Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di
Jabatan Perikanan (DOF) mengesahkan tiada identifikasi porsin (DNA babi) dikesan pada sampel gegelang sotong sejuk beku seperti ditularkan di media sosial.
Timbalan Ketua Pengarah Perikanan (Pengurusan), Mohd Sufian Sulaiman, berkata jabatan itu melalui makmal Pusat Biosekuriti Perikanan Kuala Lumpur, telah menjalankan identifikasi analisis porsin ke atas sampel gegelang sotong itu.
“Justeru, DOF menegaskan beberapa sampel gegelang sotong sejuk beku yang mendapat permintaan tinggi daripada pengguna tempatan adalah selamat dan tidak mengandungi DNA babi,” katanya kepada BERNAMA, pada Rabu.
Beliau berkata, hasil ujian itu akan dihantar kepada Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) untuk tindakan lanjut.
Mohd Sufian berkata, pusat biosekuriti berkenaan adalah badan yang bertanggungjawab dalam memastikan keselamatan dan kualiti makanan sumber laut, bagi kegunaan oleh pengguna Malaysia.
Beliau berkata, selain mempunyai kepakaran mengesan DNA babi, pusat biosekuriti itu juga bertanggungjawab memastikan makanan laut dalam pasaran dan diimport ke negara ini, bebas penyakit dan kandungan dilarang, selain penternak perlu mematuhi peraturan antarabangsa.
“Untuk produk makanan laut yang mahu dieksport pula, penternak perlu mendapatkan sijil keselamatan ikan dan sijil bebas bahan dilarang, barulah mereka boleh eksport produk berkenaan,” katanya bahawa makmal itu telah diakreditasi MS ISO 17025.
Mohd Sufian juga menasihatkan orang ramai agar tidak menyebarkan sebarang maklumat tidak benar, kerana ia boleh menimbulkan ketidakselesaan dan keraguan dalam kalangan pengguna.
Sebelum ini, tular di media sosial mengenai dakwaan gegelang sotong yang dijual di pasaran, diperbuat daripada usus babi dan dicampurkan perisa sotong.
Mama tak marah anak, boleh ke? Kalau tak marah macam mana nak dengar kata? Jom ikuti perkongsian ini!
Nak tahu cara mudah uruskan kewangan keluarga? Semak sini!
Yang mana adik adik ada masalah mata, jangan takut bagitau ibu ayah ye, macam BK squad ni!
Tayang bahagia di social media, realiti ke fantasi? Nak tahu, jom tengok!
Sertai Webinar Keibubapaan PERCUMA anjuran Pa&Ma secara virtual yang menjemput speaker- speaker hebat dalam bidang keibubapaan termasuk Prof Madya Dr Nik Salida, Ibu Rose, Dr Ahmad Rostam, Puan Maryam Jamadi, Puan Azlina Roszly dan Irma Hasmie. Daftar nama di https://toko.ideaktiv.com/product/webinar-sayang-anak-ketat-ketat/
Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di
Bukan sesuatu yang pelik bila ada anak-anak kita di sekolah rendah terasa malas dan malu untuk membawa bekal ke sekolah. Tambahan pula bila kawan-kawannya tiada seorang pun membawa bekal makanan, ini lagi membuatkan mereka tidak akan pernah mahu berbuat demikian.
Namun sebagai ibu, tentu kita berasa geram bila mana anak berbuat demikian. Tambahan pula, tujuan kita menyiapkan bekal makanan bagi memastikan anak-anak dapat makan makanan yang berkhasiat.
Untuk tujuan itu, pelbagai jenis masakan telah ibu-ibu sediakan untuk tujuan memancing minat anak untuk membawa bekal ke sekolah. Jika cara ini tidak berjaya juga, jadi apa kata usahakan dengan 4 trik ini. Jika berjaya pasti selepas ini anak-anak pula yang meminta untuk disediakan bekal untuknya. Jadi jom semak apakah caranya itu.
1. Sediakan botol air dan bekas makanan yang menarik.
Botol air dan bekas makanan bukan sahaja harus menarik tapi juga harus selamat. Pastikan ada label FREE BPA bagi bekas makanan plastik. Boleh juga beri yang berwarna warni atau ikut karektor kartun yang anak minat. Kalau ada beg comel khusus untuk bekas makananya lagi baik. Tak lah makanan tertumpah pada buku sekolah mereka.
2. Kadang-kadang bagi anak bawak lebih untuk kongsi bersama kawan
Bila anak susah sangat nak bawa bekal biasanya sebab dia nak makan dengan kawan dia. Apa kata bekalkan lebih sikit makanan untuk hari itu. Pesan pada anak, makan dengan kawan-kawan. Pasti kawan-kawannya gembira sebab anda ingat mereka.
3. Biasakan bawa bekal ketika keluar. Jadikan contoh pada anak.
Kalau anda pergi membeli-belah ada tak bawak botol air minuman? Tak perlulah air masak pun nak beli sedangkan di rumah dah ada mesin penapis air berharga ribuan ringgit. Tunjuk contoh pada anak yang anda pun bawa bekal bila keluar.
4. Buat bekal bersama-sama anak
Jika waktu hujung minggu tidak ke mana-mana? Daripada semua tidur dan menonton tv apa kata anda ajak anak-anak buat aktiviti di dapur bersama-sama? Buat bebola daging atau ayam untuk kegunaan seminggu. Kalau rajin buat untuk dua minggu terus. Barulah anak bersemangat bawa bekal ke sekolah untuk beri kawan-kawan dia rasa bebola daging yang dia buat.
sumber : Narinar Dot Com
Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di
Perkongsian wanita ini berkenaan snek yang mudah disediakan di media sosial mendapat perhatian warganet dengan perkongsian hingga 12K. Ramai merasakan cukup teruja untuk mencuba resipi yang begitu mudah disediakan, iaitu hanya menggunakan 2 bahan sahaja.
Tidak dengan itu, perkongsian hasil snek yang disediakan olehnya juga cukup nampak menyelerakan hingga buat ramai tidak sabar untuk merasai keenakan rasa nestum yang ranggup dan disaluti coklat.
Jadi usah tunggu lagi, ayuh kita pula sediakan dan nikmati hidangan snek ini bersama seisi keluarga. Selamat mencuba.
1.Cairkan coklat dengan kaedah double boiler sehingga cair macam ini.
2. Selepas itu tutup api dan masukkan 1 paket Nestum
3. Gaul sampai sebati biar bersalut elok.
4. Selepas digaul sebati masukkan ke dalam bekas yang dilapik dengan plastik. Ini bertujuan untuk senang dikeluarkan nanti.
5. Kemudian potong siap-siap, dan barulah letak dalam peti ais.
6. Bila dah sejuk patah-patahkan dan siap untuk dimakan.
Ekstra Tip : Jika hendak disimpan, boleh masukkan ke dalam bekas kedap udara. Ia akan tahan lama. Pun begitu, biasanya yang sedap macam ini tak tahan lama, kejap dah licin dimakan.
Jom turut serta bersama e-keluargagader Bonding Day #dirumahaje secara virtual!
Bukan sahaja dapat eratkan hubungan dengan keluarga tersayang, tapi boleh lakukan aktiviti yang menceriakan bersama-sama. Hadiah menarik menanti anda sekeluarga!
Yuran hanya RM30.00 sahaja terhad untuk 50 famili sahaja. Satu famili 2 dewasa 2 kanak-kanak. Jadi, tunggu apa lagi? Jom daftar segera di sini: http://www.wasap.my/60169647520