Sambal kicap memang pelbagai gunanya. Kalau bukan sebagai sambal Pisang Goreng dan tempe, makan bersama hidangan lain seperti bihun dan mi goreng juga bangkit seleranya. Terangkat!
Perkongsian yang dikongsikan oleh puan Fatimah Naamat mengenai sambal kicap yang disimpan lama di dalam peti sejuk memang patut kita cuba. Paling menarik katanya, sambal kicap ini mampu bertahan lama, sehingga bertahun lamanya. Jom kita ikut caranya.
1. Cili dan kicap mesti sama sukatannya.
Kalau semangkuk cili, kicap pun mesti semangkuk. Tim suka pakai kicap lemak manis. Nak pakai kicap masin kena tambah gula sikit. Letak beberapa ulas bawang putih.
2. Kisar lama
Kisar cili dan kicap sampai hancur setiap biji cili. Kisar biar lama sikit. Kalau nak pedas piaw pakailah cili padi semua. Tim campurkan cili siam dan sikit cili hijau.
3. Masak Lama
Masak atas api perlahan sampai ianya pekat dan likat. Kiranya sampai campuran kicap dan cili jadi separuh dari asalnya. Campur cuka atau limau untuk ada elemen masam.
Sambal kicap ni boleh simpan bertahun-tahun dalam peti ais. Boleh cicah dengan ikan bakar atau letak dalam sup panas.
Bukan sahaja perkongsian 3 cara ini, malah tiga rakan-rakan Fb juga berkongsi rahsia mereka sendiri untuk memastikan Sambal Kicap lagi sedap dan power. Jom tiru.
Thanks pada kawan-kawan di FB kasi tips extra.
i. Puan Aini – Bakar bawang putih sekali dengan kulit dia sebelum masuk blender. Sambal kicap akan lebih wangi.
ii. Puan Nisa – Boleh campur belacan goreng pada yang suka.
iii. Puan Fawzika – Goreng layu dengan sedikit minyak bawang putih, cili dan sedikit kismis sebelum kisar dan masak. Letakkan sedikit cuka ketika masak. Sambal jadi berkilat.
Menyediakan menu yang ringkas dan enak untuk keluarga tentu akan menjadi pilihan utama kita dalam menyediakan menu harian.
Umumnya, sama ada menu berasaskan ayam, ikan mahu pun daging, andai digoreng memang cukup cepat disediakan.
Pun begitu, dalam hal menggoreng daging kita sebenarnya perlu tahu cara memotong daging yang betul terlebih dahulu untuk pastikan daging yang dimasak tidak liat.
Nak tahu tipnya ayuh kita baca perkongsian daripada Nana Ismail. Menurutnya dengan tip yang diberikan bukan sahaja daging goreng lembut dimasak malah tidak kecut teksturnya.
TIPS NAK GORENG DAGING KUNYIT SUPAYA LEMBUT DAN CARA YANG BETUL
Ramai betul yang goreng daging terlalu lama sebab nak pastikan dia lembut dan masak.
Masalahnya bila buat macam tu, daging akan bertambah kecut, kering dan lembut masa tengah panas-panas ja.
1. Daging tu nak senang potong dan tak julinggg mata nak usya urat-urat dia adalah dengan balik-balikkan daging tu dalam kuali panas tanpa minyak. ( dalam dia of coz la masih mentah)
Nanti korang akan nampak urat dia lebih jelas dan mudah nak potong. Takdelah dia nyekk nyekk macam jeli.
2. Lepas dah hiris nipis, korang goreng daging tu tanpa minyak biar air daging tu keluar dan kering. Lepas tu angkat laaa.
3. Haaaa dah settle 2 step tu baru la korang lumur daging buh kunyit dan garam. Korang boleh tengok daging nana tu haaaa. Nampak kering macam daging yang direbus kan?
4. Lepas tu korang buh minyak then goreng macam biasa. Tempoh nak bagi lembut daging tu singkat ja.
Korang akan perasan, daging tu nampak tak kecut dan berjusssss gituuu.
5. Lepas tu macam biasa laaa tumis bawang, cabai, buh sayur then bagi terjun balik daging tu. SETTLE!
Secara umumnya kita faham amalan pemakanan yang sihat dan seimbang akan membolehkan seseorang itu mendapat kebaikan nutrisi daripada makanan tersebut.
Walaupun begitu, isu kekurangan mikronutrien aka ‘kelaparan tersembunyi’ di Malaysia masih wujud. 1 dalam 3 isi rumah di Malaysia mungkin mengalami kekurangan mikronutrien dan, ramai antara ibu ayah risau / prihatin tentang isu ini.
Situasi masalah kekurangan mikronutrien bukan sahaja berlaku kepada ahli keluarga yang kurang makan, malah yang lebih membimbangkan adalah makan banyak belum tentu dapat menjamin seseorang mengambil nutrisi yang secukupnya dalam diet harian.
Apa Itu Kekurangan Mikronutrien?
Masalah kekurangan mikronutrien atau kelaparan tersembunyi mungkin kedengaran agak asing buat kita. Namun begitu, kajian menunjukkan lebih kurang satu daripada tiga keluarga Malaysia berpotensi mengalami kekurangan mikronutrien seperti zat besi, kalsium dan vitamin C.
Manakala 1 daripada 2 kanak-kanak dan orang dewasa di Malaysia tidak mengambil Vitamin D dan kalsium yang mencukupi dalam diet harian mereka.
Masalah ‘kelaparan tersembunyi’ biasanya kerap berlaku tanpa kita sedari dan akhirnya boleh menimbulkan kesan negatif kepada kesihatan badan, termasuk tumbesaran terbantut, perkembangan kognitif dan fizikal yang kurang baik dan juga sistem pertahanan badan/ imun yang lemah pada kanak-kanak mahupun orang dewasa yang boleh membawa impak kepada kesihatan mereka dalam tempoh jangka panjang.
Atasi Sebelum Terlambat
Kita perlu mengatasi masalah ini sebelum terlambat untuk mengelakkan timbul masalah akibat kekurangan nutrisi dalam keluarga kita.
Mungkin ada yang tertanya-tanya selain daripada menyediakan makanan yang berkhasiat dan seimbang untuk memastikan seisi keluarga mendapatkan makanan daripada semua kumpulan yang disarankan dalam Piramid Pemakanan Malaysia, pasti ada cara yang sangat praktikal dan mudah untuk diamalkan.
Tahukah anda, Piramid Makanan Malaysia pun menyarankan pengambilan dua hidangan susu dan produk tenusu setiap hari. Contohnya satu hidangan adalah satu gelas susu, satu cawan yogurt ataupun satu keping keju.
Tunggu apa lagi, jomla minum susu!
Pengambilan susu dalam diet harian bagus diamalkan. Susu mengandungi mikronutrien yang penting seperti kalisum, vitamin D & B12 dan magnesium yang boleh membantu kita menangani masalah kekurangan mikronurien.
Mikronutrien yang terkandung dalam susu boleh memberikan manfaat kepada kesihatan kita. Kalsium diperlukan untuk perkembangan tulang dan gigi yang kuat; Vitamin D penting untuk penyerapan kalsium dan fosforus dalam badan, komposisi untuk membina dan mengekalkan tulang yang kuat; magnesium menggalakkan penyerapan dan pengekalan kalsium, zink menyokong tumbesaran dan vitamin B12 memainkan peranan penting dalam penghasilan sel darah merah. Susu juga merupakan protein yang baik dan penting untuk tumbesaran dan perkembangan badan.
NESTLE EVERYDAY Jadikan Pilihan
Bertepatan dengan keperluan pengambilan susu di dalam diet harian, terdapat pelbagai pilihan jenama ada di parasan. Namun, buatlah pilihlah yang baik seperti Susu NESTLE EVERYDAY ini agar anda sekeluarga dapat manfaatnya.
Istimewanya Susu NESTLE EVERYDAY ini ialah dengan pengambilan konsisten 2 gelas setiap hari boleh membantu melengkapkan nutrien harian keluarga anda. Ini kerana Susu NESTLE EVERYDAY mengandungi memenuhi 100% keperluan vitamin C harian anda disamping mengandungi 12 vitamin dan mineral penting, tinggi dengan mikronutrien seperti Kalsium, Vitamin D, dan Zat besi. Selain itu, 2 hidangan seharian memenuhi 100% keperluan harian vitamin C untuk kanak-kanak (4-6 tahun) berdasarkan Saranan Pengambilan Nutrien Malaysia (2017).
Susu NESTLE EVERYDAY bukan saja sesuai diminum, anda juga boleh mempelbagaikan kegunaan susu ini dengan pelbagai masakan ikut citarasa anda. Umpamanya Susu NESTLE EVERYDAY boleh juga digunakan dalam masakan khusus bagi menggantikan penggunaan santan atau susu pekat dan ini sekali gus menjadikan hidangan lebih berkhasiat.
Oleh itu, usah bertangguh lagi untuk amalkan pengambilan Susu NESTLE EVERYDAY. Ini penting untuk pastikan anda sekeluarga terhindar daripada masalah kekurangan mikronutrient.
Selain itu jangan lupa untuk turut mengambil bahagian dalam kempen hashtag #HariHariEveryday dengan berkongsi gambar anda sekeluarga di media sosial bersama pek EVERYDAY dan letakkan #HariHariEveryday dalam kapsyen anda! Untuk setiap hashtag #HariHariEveryday yang diterima, NESTLE EVERYDAY akan menyumbangkan 1x Pek Nutrisi yang diisi dengan barangan kepada keluarga yang memerlukan.
Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di