
Idea untuk musim PKP buat ibu-ibu untuk menyediakan kudapan buat anak-anak. Roti goreng bersalut inti ketam berkeju.
Menarik sekali bila boleh frozen. Buat banyak dan boleh di simpan dalam peti ais. Bila nak makan boleh terus goreng. Bahan nak buat mudah dan ringkas.
Resipi puan Watie Ahmad ini telah tular dengan perkongsian sehingga 27K share menerusi group Masak Apa Tak Jadi Hari Ini Official.
Ikuti cara penyediaan kudapan yang mudah dan ringkas.
Roti gardenia crab stick dan keju.
Roti kukus dulu untuk elak roti serap minyak.. Kukus sekejab saja tau.. Jgn lama2.
Crab stick kita goreng lepas tu leraikan dia.
Lenyek roti tadi letak cis dan crab stick tadi dan gulung.. Lekat dengan bancuhan tepung gandum.
Bahagian tepi tekan dengan garpu bg dia lekat..
Yang ni untuk stok untul simpan dalam peti ais..
Yang ni yang dah di goreng.
Ikut suka nak makan dengan apa.. Yang ni anak2 yang empunya..
Ibunya makan kosong macam ni pun dah sedap dah.
Mudah sangat nak buat. Sesuai untuk kudapan anak-anak buat makan bila rasa lapar.
Selamat mencuba!
Sumber: Watie Ahmad
Tip Masak & Simpan Pes Kari Frozen. Buat Stok Bulan Puasa. Wanita Ni Kongsikan Caranya. Mudah & Praktikal!

Kalau bab memasak cepat dan mudah, semua ibu-ibu nak tahu kaedahnya kan.Jom cuba tip yang dikongsikan oleh Syahirah Omar. Cukup mudah & praktikal.
Kali ni aku share macamana nak buat pes kari frozen dulu . Kau boleh guna untuk kari ayam, daging ataupun telur.
Resepi ni dapat 3 bekas penuh taufufah. Sukatan sebekas ni boleh masak untuk sefamily.
Sama saja macam korang masak kari. Tapi ni aku bagi sukatan supaya tak terlalu cair.
Arahan ada pada setiap gambar ok.
Letak bahagian bawah peti dulu lepas dah betul-betul sejuk. Kemudian nak bekukan pun boleh dah.
Bila nak pakai, defrost ( keluarkan la sebelum korang nak pergi kerja.simpan bahagian bawah peti ais).








Kemudian masukkan, kentang, ayam, garam. Adjust la ikut mcmana kau nak. Santan kalau nak letak, jangan banyak.
Aku kalau nak letak pun 1 sudu je kalau santan pekat. Serupa tak payah letak? Kemudian tambahkan air.Tunggu sampai kentang empuk dan ayam pun dah masak betul. Siappppp!
Terus boleh cicah roti ke, makan dengan nasi ke..yang pasti sangat cepat kerja korang! Kalau mak mertua datang mengejut buat gempaq pun kau boleh senyum sambil kilat kuku sebab tak payah nak terkocoh-kocoh kat dapur dah.
Benda boleh buat dapur semak sekali buat apa nak semak berkali kali kan??
Kalau rasa bermanfaat boleh tekan butang share post ni, aku izinkan.
Untuk pes masak kicap klik link ni ok
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=2379207018970704&id=100006442866465
#syerahomarmasak
#pesfrozen
Guna 3 Bahan Ni Dengan Modal RM6.40 Bantu Elak Sinki Tersumbat. Cukup Mudah, Buat 3 Kali Setahun!

Adakalanya lebihan makanan dan kuah yang berkumpul menyebabkan saluran paip tersumbat. Air di sinki akan tertakung dan membusuk. Pening kepala ibu-ibu nak selesaikan masalah ini kan.

Usah pening kepala, cuba ikut kaedah yang dikongsikan oleh puan Norliza Zakaria.
RUTIN 3 KALI SETAHUN
Setiap 4 bulan MESTI akan cuci sinki utk elakkan dari tersumbat… sebenarnya lebih kpd berjaga²..tak perlu tunggu sumbat baru nak buat…MODALNYA hanya RM6.40!
Apalah sangat kalau kita just labur RM6.40 utk 4 bulan ..purata kos lbh kurang RM1.60/month!!
Kenapa mesti 4 bulan…haha! saja jer la..terpulang la pada individu..nak buat 6 bulan sekali pon tak pe…rumah ko kan..
ni mak buatkan step by step caner nk buat…tepek sini…just utk rujukan sendiri…hahah..sbb setiap kali nak buat mak mesti nak kena gugel..penat haih!
Step by step ada kat pic & vid
Bahan yang diperlukan:
Cuka RM3.50
Soda bikarbonat RM2.90
Air panas yang baru mendidih
Cara membuat:
Tabur jer soda bikarbonat kat lubang air sinki tu. Letak je banyak-banyak tak ape.
Biar seketika
Curahkan cuka. Masa ni jaga-jaga, berasap. Tindak balas soda dengan cuka tu…pastu biar je dalam 10 minit gitew.
Best tengok time ni. Tengok tu, kalau ko letak banyak soda tu lagi kebabom asap tu!
Best tgk time ni…hihi Tengok tu…kalo ko letak byk soda tu lagi kebabom asap tu!
Posted by Norliza Zakaria on Tuesday, 31 July 2018
Curahkan air panas yang baru mendidih.
Tengok laju je air lalu ni kan, ok la…selamat mencuba…teruskan jadi rutin kalau tak nak susah kemudian hari..
7. ok…tgk laju je air lalu ni kan…ok la…selamat mencuba…teruskan jadi rutin kalau tak nak susah kemudian hari…😁😁
Posted by Norliza Zakaria on Tuesday, 31 July 2018
Resipi Talam Sagu Lemak Manis Ikut Sukatan Cawan. Cukup Mudah, Sedap Pula Tu!

Resipi yang boleh dicuba untuk minum petang nanti. Bukan je sedap malah mudah untuk dicuba. Selamat mencuba!
Talam Sagu Lemak Manis. Sukat Ikut Cawan Aje…
Min cukup suka dengan talam sagu. Ni manisan paling best sebagai pencuci mulut. Dah makan makanan pedas dan berempah, dapat talam sagu dingin dari peti sejuk memang terangkatlah.
Ni resipi mudah untuk mereka yang gemarkan talam sagu ni. Pewarna tu ikut suka hati nak warna apa, tapi merah tu nampak menarik sangat kan.
TALAM SAGU
BAHAN-BAHAN :
Lapisan bawah:
3/4 cawan sagu (rendam sekejap bagi kembang)
1/2 cawan gula (kalau nak manis boleh lebihkan sedikit)
Air | sama paras sagu
Pewarna merah secukupnya
Lapisan atas:
1 cawan tepung gandum
2 sudu besar tepung ubi
2 sudu besar tepung jagung
1 cawan santan pekat
2 cawan air
Sedikit garam
CARA MEMASAK ::
1. Sapu sedikit minyak dlm loyang
2. Masukkan sagu & gula dlm loyang..tambah air cuma sama paras sagu saja. Letak pewarna dan kacau rata hingga gula sebati dengan sagu.
3. Panaskan periuk kukus
4. Kukus selama 10 minit
5. Masukkan semua bahan utk lapisan atas ke dlm periuk,kacau sekejap atas api bg sedikit pekat. Bila dah masak lapisan sagu,lorekkan dgn garfu kemudian tuang adunan lapisan atas
6. Kukus 20 -25 minit
Kredit Resepi : puan hajar
FB : Resipi dari mulut ke hati