Setelah pengacara dan usahawan Neelofa memuat sekeping gambar sedang menggendong bayinya, ramai peminat teruja.

Melihat Bilal kelihatan selesa berada di sampingnya ibunya membuatkan ada peminat bercadang untuk menggunakan gendongan sebegitu.

Sebenarnya fungsi ‘baby carrier’ atau kain gendongan bayi adalah untuk memastikan bayi baru lahir berasa selamat berada dekat dengan ibunya. Ia bagaikan seakan berada di dalam rahim ibu.

Oleh kerana bayi masih kecil pemilihan pemakaian gendongan ini selamat perlu dititikberatkan kerana ketika ini tulang bayi baru lahir masih lembut.

Sebagaimana perkongsian seorang jurujual ini, berkongsi teknik yang betul penggunaan baby carrier untuk memastikan bayi selamat dan selesa.

Alert teknik yang betul gendongan bayi

Setiap kali ada artis terkenal bawa baby pakai baby carrier, maka berduyunlah orang nak tiru juga.

Sebab tak ramai artis yang nak bergendong bagai ni. Masih tak mainstream berbanding stroller.
Cuma nya nak kena highlight certain aspek supaya ibu-ibu yang nak follow tu ambil maklum dan pilih carrier yang bersesuaian.
1) Kedudukan bayi mesti lah dalam posisi duduk menegak, BUKAN baring macam yang Neelofa pakai.
Kenapa?
Untuk ibu mudah pantau pernafasan bayi dan juga untuk elakkan risiko SIDS (sudden infant death sydrome) yang selalu berlaku bila posisi kepala anak tertunduk ke dada.
2) Bila dalam posisi duduk, kaki bayi perlu berada dalam posisi frog legged (squat), diampu kaki dari peha kiri, punggung dan peha kanan.
Kenapa?
Untuk perkembangan tulang kaki yang sihat, tulang soket kaki anak perlu diampu supaya tak berhayun melebihi tahap normal. Untuk elakkan risiko Hip Dysplasia juga.
3) Badan bayi diampu sepenuhnya di bahagian belakang & leher, sebab tulang belakang bayi masih lembut, masih dalam bentuk C.
Kenapa?
Boleh guna mana2 jenis carrier, tapi posisi kena tinggi at kissable height, kedudukan upright (duduk menegak) , bukan baring. Tulang belakang bayi maintain C shape
Sebagaimana kedudukan bayi dalam rahim ibu, macamtu lah kita maintain dalam carrier. Sampai dia dah capai milestone kepala boleh angkat, dah tegap, sekitar 4 bulan ke atas.
Jadi pastikan pemilihan baby carrier yang ergonomik dan juga bertepatan dengan umur bayi.
Jangan tangkap muat, tangkap beli je ikut trend, nanti anak tak selesa, dan bahaya bila salah cara pakai.
Normalisasikan gendong, sebab best, bonding anak ibu lebih strong.

 

Nak macam-macam info? Klik channel Telegram KELUARGA  atau join keluargagader club

KELUARGA TALK: Nak tahu formula mengurus belanjawan keluarga dengan sistematik? Ikuti Keluarga Talk kali ini dengan tajuk ‘ Ringgit Diurus Keluarga Lebih Tenang’ bersama panel Prof Madya Dr Nuradli Ridzwan Shah Bin Mohd Dali Fakulti Ekonomi Dan Muamalat, Universiti Sains Islam Malaysia (USIM).

Sertai Webinar Keibubapaan PERCUMA anjuran Pa&Ma secara virtual yang menjemput speaker- speaker hebat dalam bidang keibubapaan termasuk Prof Madya Dr Nik Salida, Ibu Rose, Dr Ahmad Rostam, Puan Maryam Jamadi, Puan Azlina Roszly dan Irma Hasmie. Daftar nama di https://toko.ideaktiv.com/product/webinar-sayang-anak-ketat-ketat/

 

Terkini: E-TOUR KE FARM IN THE CITY. ENJOY!

MedicKeluarga: Dialisis, Peluang Kedua Pesakit Ginjal. Pakar Buah Pinggang Ni ada jawapannya.

IKLAN

MedicKeluarga: Obesiti dalam keluarga atasi cara selamat. 

MedicKeluarga: Berapa lamakah luka jahitan czer atau caesarean akan pulih? Bilakah masa sesuai untuk memulakan hubungan intim?

IKLAN

MedicKeluarga: Mandi malam ketika hamil. Ada pendapat kata nanti bengkak kaki. Pakar ini jelaskan lebih lanjut. 

MedicKeluarga: Betul ker ni, makan atau minum pati ikan haruan mampu sembuhkan luka operation dengan cepat? Pakar ini jelaskan lebih lanjut. 

Bintang Kecil: Periksa mata, kerana dari mata turun ke hati

Follow dan subscribe Youtube Channel @BintangKecilMy#BintangKecilMy #BintangKecil #KitakanJuara