Berita baik buat pasangan yang ingin menimang cahaya mata, Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) baru-baru imeluluskan pengeluaran wang kepada pasangan yang menjalani rawatan kesuburan seperti in-vitro fertilisation (IVF).
Pengeluaran KWSP Untuk Rawatan IVF, Insentif Buat Pasangan Berkahwin. Doktor Ni Kongsikan Cara Mohon!

Menerusi laman websitenya, KWSP memuat naik info yang membenarkan ahli yang menghadapi masalah kesihatan untuk membuat pengeluaran daripada Akaun 2 bagi membiayai kos perubatan penyakit kritikal dan/ atau peralatan bantuan kesihatan yang diluluskan juga rawatan kesuburan.

Dr Pravin Peraba berkongsi berita baik ini dan bagaimana cara pasangan yang ingin menggunakan KWSP untuk membuat rawatan IVF

IKLAN

Pengeluaran KWSP Untuk Rawatan IVF, Insentif Buat Pasangan Berkahwin. Doktor Ni Kongsikan Cara Mohon!

Berita baik untuk semua pasangan yang masih berusaha untuk mendapat zuriat. Efektif dari 1hb September 2020, kini individu yang berkelayakan boleh membuat withdrawal/pengeluaran dari KWSP untuk pembayaran rawatan kesuburan.
Sila rujuk gambar di bawah dan juga link KWSP untuk mendapat borang pengeluaran serta memahami prosesnya.

https://www.kwsp.gov.my/member/withdrawals/partial/health…
Pengeluaran KWSP Untuk Rawatan IVF, Insentif Buat Pasangan Berkahwin. Doktor Ni Kongsikan Cara Mohon!Individu yang layak adalah mereka yang:

IKLAN

1. Warganegara Malaysia
2. Bawah umur 55 tahun
3. Ada baki yang mencukupi dalam Akaun 2
4. Mempunyai sijil perkahwinan yang sah di Malaysia
Pengeluaran KWSP Untuk Rawatan IVF, Insentif Buat Pasangan Berkahwin. Doktor Ni Kongsikan Cara Mohon!Pengeluaran KWSP Untuk Rawatan IVF, Insentif Buat Pasangan Berkahwin. Doktor Ni Kongsikan Cara Mohon!
Ini merupakan langkah kerajaan yang amat dialu alukan khususnya kepada mereka yang memerlukan rawatan IVF tapi tidak mampu membiayai kosnya dalam sekaligus.

IKLAN

Ini akan meringankan beban kewangan serta memberi peluang kepada banyak pasangan untuk mendapat rawatan yang diperlukan. Sila DM atau guna talian whatsapp di laman ini untuk penerangan selanjutnya.

Pengeluaran KWSP Untuk Rawatan IVF, Insentif Buat Pasangan Berkahwin. Doktor Ni Kongsikan Cara Mohon!