Peniaga Ni Kongsi Cara Nak Pastikan Cempedak Goreng Tak Berminyak, Lebih Rangup Dan Enak!
Diakui bila peniaga gerai sedang menggoreng cempedak, membuatkan kita teruja untuk membeli dan menikmatinya. Maklumlah bukan sahaja aromanya yang memikat, malah cempedak yang digoreng terlihat begitu menyelerakan.
Pun begitu, membeli cempedak yang digoreng harganya agak mahal dan hanya beberapa biji sahaja yang dapat dibeli. Terasa tidak puas pula menjamahnya.
Jadi apa kata anda sediakan cempedak goreng sendiri dan untuk pastikan rasanya enak, rangup dan tidak berminyak ada petua yang boleh anda praktikkan.
Ini sepertimana yang dikongsikan oleh seorang peniaga warung yang dikenali sebagai Ahmad Shukri Amiruddin.
Banyak resepi boleh digunakan untuk memasak cempedak. Ini resepi yang saya guna untuk berniaga cempedak goreng di Warung saya setiap kali musim cempedak. Amat mudah sekali bahan-bahannya.
Resepi turun temurun dari keluarga, cara orang kampung goreng cempedak supaya cempedak garing, rangup tidak berminyak. Yang penting tidak menggunakan soda bikarbonat. Saya sertakan juga beberapa petua.
Gaul semua bahan-bahan di atas sehingga agak pekat. Jangan terlalu cair.
Panaskan minyak dan boleh goreng cempedak.
Petua:
Jangan rendam cempedak dalam bancuhan tepung. Cempedak akan kembang. Ini yang menyebabkan cempedak berminyak. Masa hendak masak baru celup cempedak dalam tepung dan terus goreng.
Jangan goreng cempedak dalam kuantiti yang banyak. Cempedak akan melekat. Kulit tepung akan terkoyak.
Tepung yang cair akan menghasilkan bentuk cempedak yang tidak cantik dan tidak rangup.
Air kapur makan berfungsi sebagai perangup tepung.
Semenjak bulan puasa ini, kaum ibu tak henti-henti memikirkan menu istimewa yang ingin disediakan untuk keluarga tercinta. Kalau ikutkan hati biarlah sepanjang 30 hari berbuka, berbeza juadah!
Lantaran itu, bukan sesuatu yang pelik bila mana pagi-pagi lagi sudah rancak berkongsi resipi antara satu sama lain hingga membawa ke waktu petang sekali pun. Perbualan ibu-ibu buat masa ini lebih kepada hal resipi, menu, makanan sedap dan seumpamanya.
Oleh itu apa kata dalam banyak-banyak resipi yang ada elok kiranya diselitkan sekali menu nan satu ini, cocktail. Melihatnya sahaja boleh buat sesiapa pun tidak sabar menikmatinya, apatah lagi bila tekak terasa dahaga. Jadi jom kita sediakan menu ini untuk berbuka nanti.
PUDING SUSU
❤Agar-agar
Agar-agar tali 1pack
Air 1000ml + 100ml air buah koktail
Susu sejat 1tin
Susu pekat 1tin (boleh kurangkan)
❤Sos
2 tin susu sejat
1/2 tin susu pekat
4 sudu besar gula (mengikut citarasa masing-masing)
3 cawan air
Air buah koktail
Secubit Garam
*masak sehingga mendidih
+
**3 sudu besar tepung jagung dan sedikit air, masukkan dalam sos kacau sebati hingga sedikit pekat.
Tambahan
Jelly@sumi
Nata de coco
Buah koktail@laici
sumber : Citiey Zakaria via Mahn
PUDING KOKTAIL
Resipi Kuah
( bahan A)
1 tin susu cair
2 cawan susu segar (saya guna dutchlady)
1 1/2 sudu besar tepung kastard
Secubit garam
6 sudu besar gula (terpulanglah pada masing-masing ye..kalau nak manis tambah gula lagi)
Cara-cara:
Masukkan susu cair dah susu segar dalam periuk.
Masukkan gula, garam dan tepung kastard (tepung kastard ni bancuhkan dulu dengan adunan susu tadi dalam cawan supaya tidak berketul…dah bancuh terus masukkan dalam susu tadi).
Kacau semua sehingga menjadi pekat. Harus diingat, mesti sentiasa mengacau kuah ini dan menggunakan api perlahan untuk mengelakkan hangit. Nampak kuah dah pekat boleh tutup api.
Masukkan bahan2 dalam periuk…kacau puding atas api hingga menjadi pekat…(agak-agak dah mengelegak lama boleh tutup api.)
Dah sejuk, boleh masukkan dlm bekas..sejukkan dlm peti ais….dah sejuk boleh potong puding ni kecik2 (potong dadu – sebesar nata de coco)
Bahan2 campuran utk dimasukkan ke dalam kuah nanti
(bahan C)
1. Buahan campuran dalam tin – ambik sedikit air utk dicampurkan ke dalam kuah..jangan bnyk agt..sekadar kuah tu nanti rasa masam2 manis
2. Kacang merah kidney dlm tin – tapiskan dulu utk buang air…ambik kacangnye shj
3. Nata de coco (letaklah pelbagai warne dan perisa supaya nampak cantik bewarna warni) – ambik isi nye sahaja..air sy x ambik
4. Buah plum ( sy gune sun sweet – utk rasa masam2 manis) – hiris kecik2
5. Kacang goreng
Nota : bahan2 diatas adalah bahan yg saya selalu masukkan utk dijadikan puding koktail.namun anda semua boleh memasukan ape sahaja bahan yg anda semua rasakan sedap utk dimasukkan ke dalam kuah tu nanti..cth : boleh masukkan buah segar seperti tembikai susu, nenas (potong dadu), juga boleh masukkan agar2, sumi..
Dah ada semua bahan, boleh satukan kedalam satu bekas….
Bahan A + Bahan B + Bahan C….
Nak makan sejuk…masukkan dlm peti ais….
**cara nak campurkan : mula2 letak sikit2.. Jgn terlampau bnyak bhn2, nanti kemarau kuah plak….agak kuah banyak lg, tambahlah bahan2 lagi…cth letak skit2 dulu nata de coco, puding dll..masukkan kuah…agak nampak kuah bnyk.lg..tbah skit lagi bahan2 nye… dan seterusnya.
sumber : Hasanah Aziz Ctyus Via MAHN
KOKTAIL BUAH
Bahan-Bahan :
2 tin susu cair
1 tin laici / longan
1 tin buah untuk koktail
Buah anggur & stawberry
Nata de coco
Sumi Jelly
sedikit bahan perasa (gula dan garam)
Nak tambah buah-buah lain pun boleh. Ikut selera korang.
Cara-Cara:
1. Campurkan susu cair, air longan, air buah koktail, air nata de coco (ambil air sahaja, buah asingkan dalam bekas lain) buah campuran koktail
2. Masukkan sedikit gula (untuk tambah manis, jika suka) dan secubit kecil garam.
Kacau campuran tadi sehingga gula dan garam hancur atau boleh juga panaskan / masak di atas dapur untuk seketika (keluar wap dan boleh padam api).
3.Jika dimasak, sejukkan dahulu barulah boleh masukkan isi buah yang diketepikan tadi bersama sumi jelly.
4. Letakkan ais, sedia untuk dihidangkan.
Untuk lebih sedap, sejukkan campuran koktail buah tadi di dalam peti ais terlebih dahulu. Jika suka makan tanpa ais, tak perlu tambah gula dalam koktail kerana campuran telah sedia manis.
sumber : viral oh viral
Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di
1) putar cream cheese hingga licin & tidak berketul.
2) masukkan susu pekat mengikut kemanisan tekak masing² .putar lg hingga sebati
3) masukkan susu segar mengikut kecairan & kepekatan yang bersesuaian .putar hingga, sebati semuanya.
Popia adalah antara menu yang digemari ramai untuk hidangan minum petang. Kita sering membelinya dipasar malam atau direstoran. Popia sayur goreng memang biasa kita buat namun untuk lebih enak jika disalut dengan sambal.
Nak buat sambal untuk salut popia sayur kena ada caranya bukan masak macam sambal. Jika salah resipi memang rasa lain.
Menariknya resipi oleh penjual popia salut sambal siap ada petua cara memasaknya. Malah ada yang telah mencubanya. Tidak mustahil ramai yang share. Ini resipinya.
_______________________________
Seperti yang dijanjikan saya bagi resepi popia salut sambal Exlusive resepi dari saya:
Anda boleh olahkan popia sayur atau boleh juga buat crabmeat popia atau fish finger popia.
Bahan sayur : Taugeh, kobis,sengkuang carrot, bawang besar yg lain terpulang anda boleh tambah sendiri. SEMUA BAHAN DICUCI BERSIH DAN DITOS SELAMA 2 JAM. atau boleh guna KITCHEN TISSU untuk serapan air.
Resipi sos
Resepi SoS salutnya saya bg resepi untuk 1 kg gula yea nanti kalau nk buat sikit pecahkan nisbahnya..
Saya tak pernah buat sikit ini yg paling minimum sukatan yang saya buat. Jangan kecamm hakak!!
100g cili kering pedas
150g cili kering tak pedas
2 labu bawang putih
50g udang kering
SEMUA DI BLANDER air jgn bnyak cukup untuk gerakan mesin sahaja.
1kg gula
30g garam
3\4 cawan cuka
#SEMUA BAHAN DIREBUS BUKAN DITUMIS!
Bila dah mengelegak masukan 50g udang baring a.k.a udang geragau.
Bancuhkan 2 sudu tepung ubi utk pekatkan kuah.
Nak kekal rangup
Selamat menyalut popia
# Popia digoreng exra garing ye tp.bukan hangit baru kekal rangupp
Bahan tabur :
Kacang tumbuk,bijan sangai,daun sup bawang goreng. (bahan tabur optional) — with Zurie Azura Hanum.
Selamat mencuba!
Kredit: Mem Nurr Laila
Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di
World Quran Convention 2025 mengetengahkan tema ‘Trade With Allah’ berasaskan Surah Al-Saff sebagai panduan utama solusi ekonomi Islam global. Program dua hari ini membuka ruang memahami keseimbangan antara spiritual dan ekonomi moden.