Keadaan cuaca yang tidak menentu menjadikan anak-anak mudah dijangkiti serangan penyakit seperti demam dan batuk. Memang risaukan apabila anak-anak tidak sihat. Ikuti pandangan doktor ini Kamarul Ariffin Nor Sadan mengenai tip penjagaan anak semasa batuk dan selesema.

_________________________________________________________________

Penjagaan Anak Batuk Dan Selsema. Doktorkan Ini Jelaskan Caranya

10 TIPS PENJAGAAN ANAK BATUK & SELSEMA

Anak saya sakit. Demam, batuk dan selsema. 2 hari di wad, kemudian semalam discaj. Perlu sambung rawatan di rumah.

Sekarang ni musim tengkujuh, dan ramai yang datang ke klinik saya bawa anak-anak demam, batuk selsema. Ada yang dah agak teruk.

Jadi, ada kemungkinan saya bawa balik kuman dari pesakit-pesakit pulang ke rumah, lalu ia menjangkiti anak saya. Ini kecuaian saya.

IKLAN

Apapun, ini saya beri beberapa tips penjagaan anak yang telah mendapat jangkitan pada salur pernafasan.

1. Perbanyakkan minum air kosong. Air diperlukan agar kahak tidak terlalu pekat. Ia juga boleh melegakan tekak yang kering.

2. Elakkan makanan atau minuman yang boleh sebabkan iritasi pada tekak seperti makanan pedas/berempah dan berminyak.

3. Boleh ambil buah-buahan yang kaya Vitamin C dan madu (setahun ke atas). Bayi bawah 6 bulan, tak usah beri selain susu badan/formula.

4. Bawa jumpa doktor jika simptom berterusan lebih 3 hari. Makan ubat yang diberi mengikut ketetapan yang ditentukan oleh doktor/ahli farmasi.

IKLAN

5. Jika doktor saran kuarantin anak, maka tak usah bawa mereka ke tempat awam. Tak usah juga hantar ke sekolah. Khuatir janggkiti orang lain.

6. Jika terpaksa ke tempat awam, maka pakaikan anak topeng penutup mulut untuk kurangkan risiko menjangkiti orang lain.

7. Boleh ambil pelalian(vaksinasi) terhadap influenza. Ia memberi sedikit perlindungan daripada jangkitan virus influenza. Perlindungan bertahan setahun.

8. Jika anda petugas kesihatan, pastikan anda bersih diri sebaik sahaja pulang ke rumah. Tak usah terus bertandang pada anak-anak.

IKLAN

9. Jika anda seorang perokok, maka ini masa baik untuk mula usaha berhenti merokok. Demi kesihatan anak, isteri dan anda sendiri.

10. Selain ubat, anak yang sakit perlu diberi lebih perhatian dan kasih sayang. Suami pula jangan lupa manjakan si isteri yang jaga anak tu. Hehe.

Semoga bermanfaat!

Saya doakan semua yang sakit akan dikurniakan semula kesembuhan secepat ya!

Dr. Kamarul Ariffin Nor Sadan
Doktor Komuniti FB

Nota: follow saya untuk tips kesihatan semasa. Ringkas dan padat!

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI