Ramai yang suka bercuti bersama keluarga. Pelbagai bentuk percutian yang dilakukan untuk dijadikan momen indah untuk di kenang.

Menarik dengan perkongsian sebuah keluarga ini yang dipaparkan menerusi Travelogue Mr Backpack .

Ikuti perkongsian ini.

Percutian Trip Family 4H3M ke Kota Bharu dengan menaiki Train Express Rakyat Timuran.

2 Malam di dalam train & 1 Malam di hotel.

Keseluruhan ahli keluarga adalag 8 Dewasa,3 kanak-kanak dan seorang bayi.

Artikel Berkaitan: “Don’t tell them. Show them.” Faizal Tahir Kongsi Didik Anak Solat. Kecil-Kecil Dah Pandai, Sejuk Perut Ibu Mengandung Kan!

Artikel Berkaitan: “Ajar Anak Disiplin Kena Konsisten.” Cara Johan & Ozlynn Didik Anak, Wajib Baca Al-Quran Lepas Solat Subuh!

Dapatkan My Qalam Elite Digital Perjuzuk Set dengan diskaun RM5 apabila anda menggunakan kod KELGST5 di sini 

Percutian Keluarga 4 Hari 3 Malam Naik Keretapi Ini Raih Perhatian

1 Jan 2023

10:40PM ERT26 Kluang – Wakaf Bharu
➡️Saya ambil semua dalam 1 Koc (T8) dan bookin katil bawah untuk lebih selesa dan dapat view yang lebih cantik dan sedikit luas berbanding katil atas.

➡️Perjalanan mengambil masa selama 14Jam dan akan sampai di Wakaf Bharu Keesokan harinya iaitu Pada 2 Jan 2023.

➡️Saya parking di KTM Kluang berdekatan Kluang rail coffee ,kena pakai TnG card dan bayaran dikenakan max RM5 untuk sehari,open car park tapi still selamat sebab berpalang.

IKLAN

➡️Dari Kluang sampai Ke Kuala Lipis korang kena tidur dan berehat sebab malam tak nampak apa pun view,tapi dari Merapoh sampai la ke Tumpat korang kena bangun untuk tengok sunrise dan view yang cantik di sepanjang perjalanan sehinggala sampai ke destinasi terakhir.

➡️Cafe ada sediakan makan untuk breakfast tapi pilihan makanan amat limited,kalau nak minum-minum dan makan maggi cup sambil lepak dekat cafe pun nice.Saya dah siapakan stock makanan awal-awal sebab trip family ni ramai and incase ada yang lapar tengah-tengah malam tu kan ada jugak bekalan.

1:00PM Sampai di Stesen Wakaf Bharu,Kelantan.

➡️Train lewat tiba 30mins dari jadual asal
➡️Kami sewa van untuk 1 hari setengah dengan kos RM450 ,van Hiace 12 seat sesuai sangat untuk trip family ni.
➡️Destinasi Pertama selepas Lunch kami pergi jalan-Jalan dan shopping di Kompleks Bebas Cukai,Pengkalan Kubor,Tumpat.
➡️Dalam perjalanan balik ke Kota baru,kami Singah bergambar di Wat Machimmaram,Tumpat.

5:30PM
➡️ Sampai di Kota Bharu terus check in di Ibis style Kota Bharu ,aim stay hotel ni sebab saya dapat offer yang menarik dan kebetulan ada pool,boleh bawa anak-anak buah mandi tapi awas ya,pool dia dalam dan tiada pool kanak-kanak,korang kena bawa pelampung dan awasi anak-anak korang.

8:30PM
Banyak kedai makan yg viral tutup,kami cari Dinner di sekitar bandar KB dan terus balik ke Hotel untuk berehat.

3 Jan 2023

8:00AM-6:00PM

📍Breakfast di Kopitiam Kita
📍Cari ole-ole di Pasar Khadijah
📍Picnic di Pantai Nami Malaysia,juga di kenali sebagai Pantai Senok yang terletak di Daerah Bachok.
📍Minum petang sebelum balik malam nanti,kami cuba ICT di Warung Acu Tera Sotong Celup Tepung.

7:00PM

IKLAN

➡️Return semula Van Sewa di station Wakaf Bharu.
➡️Mandi,solat,Makan dan tunggu train ERT27 untuk balik semula Ke Kluang.

8:45PM
➡️ Train ERT27 sampai on time ,masuk je train semua terus tertidur kepenatan.

4 Jan 2023

9:40AM

Train ERT27 sampai di Stesen KTM Kluang dan kami beransur pulang.

Tips

✅korang boleh downloads Apps KITS KTMB dan buat tempahan seawal sebulan untuk pastikan korang dapat katil bawah dan koc yang bersesuaian.

✅Elakan pilih katil di no awal dan akhir (1&3 dan 37&39) sebab tingkap dia ada 2 section dan korang tak akan dpt view yang penuh sbb ada panel tingkap.

✅Bagi mereka yang tak nak ada ganguan orang keluar masuk dari koc ke koc untuk ke cafe boleh pilih di koc yang hujung sekali (T8/9) agak bising sedikit sebab dekat dengan engine lokomotif untuk ERT26 (JB sentral-Tumpat),kalau untuk laluan balik insyallah tiada bunyi engine sebab Koc Hujung Kepala Lokomotif akan berada di hadapan sekali.

✅Pastikan korang ambil masa dan keluar sekejap untuk bergambar di stesen Gua Musang sebab view dia sangat cantik dan trai akan berhenti sedikit lama di sana.

IKLAN

✅Ruang bagasi tidak disediakan ya,barang dan beg boleh diletak ditepi katil di laluan di dalam koc,kalau dalam perjalanan balik korang tershopping banyak,korang boleh book extra 1katil untuk kumpulkan satu tempat untuk mengelakan kehilangan barang dan memudahkan pergerakan nak turun dari train nanti.Macam saya ada beli 2 katil kanak-kanak tapi masa balik barang banyak sangat,jadinya 2 orng anak buah saya tidur sekali dan lagi satu katil kami buat cargo space untuk kami.

✅Warga emas/pesara kerajaan ada diskaun konsesi sebanyak 50% tetapi kena buat pendaftaran di kaunter ataupun online melalui apps KITS terlebih dahulu.

✅Tiket kanak-kanak untuk umur 4-12 tahun,manakala 3 tahun ke bawah adalah percuma dengan syarat mereka perlu duduk bersama Ibu/bapa dan umur dikira mengikut bulan kelahiran ya.

✅Untuk Penumpang yang datang dari lembah klang ataupun utara,korang boleh naik ETS sampai ke stesen Gemas untuk try naik Sleepers Train/Jungle train/Express Rakyat Timuran ni.Boleh semak jadual dan rancang perjalanan kerana 1 hari cuma 1 jadual perjalanan sahaja.

Wow! Menarik percutian keluarga. Pasti akan buat ahli keluarga terkenangkan momen indah ini. Apa lagi, jom ikuti cara percutian keluarga ini.

Percutian Keluarga 4 Hari 3 Malam Naik Keretapi Ini Raih Perhatian

Percutian Keluarga 4 Hari 3 Malam Naik Keretapi Ini Raih Perhatian Percutian Keluarga 4 Hari 3 Malam Naik Keretapi Ini Raih Perhatian

Sumber: Travelogue Mr Backpackz

Nak macam-macam info? Klik channel Telegram KELUARGA  atau join keluargagader club

 

Percutian Keluarga 4 Hari 3 Malam Naik Keretapi Ini Raih Perhatian