InsyaAllah pada Khamis, 23 Mac kita seluruh umat Islam akan menjalani ibadah puasa di bulan Ramadan. Ketika ini ramai ibu bapa yang ada anak-anak kecil cuba untuk mengajar mereka untuk menunaikan rukun Islam ke-3 itu.

Nak pastikan anak-anak mampu bertahan seharian untuk berpuasa, sudah menjadi tanggungjawab untuk ibu bapa menyediakan makanan yang bersesuaian untuk mereka ketika sahur dan berbuka puasa. Di sini, suami kepada pelakon, Ummi Nazeera dan juga seorang doktor, iaitu Doktor Izzar Anwari berkongsi makanan yang boleh dan tidak digalakkan untuk ambil oleh kanak-kanak sepanjang tempoh berpuasa. Jom ikuti perkongsiannya.

Para ulama memang dah bersepakat bahawa kanak-kanak yang belum baligh tidak diwajibkan berpuasa. Kalau nak mendidik anak untuk berpuasa tak salah, tapi janganla sampai memudaratkan anak 😨

Anak2 kecil mempunyai keperluan metabolisma yang tinggi serta tak boleh nak berkomunikasi secara jelas untuk meminta makan/minum. Takut kalau disuruh juga anak2 kecil tu berpuasa full, dia tak cukup sumber tenaga dan air untuk sihat, terutamanya untuk fungsi otak anak.

Pengurangan tenaga juga boleh menyebabkan perubahan sikap anak yang akan menjadi marah2 sebab ‘hangry’. Fungsi kognitif iaitu kebolehan berfikir juga akan terganggu. Kalau nak train anak berpuasa, janganla expect untuk anak berpuasa seharian.

IKLAN

Untuk anak2 kecil, beri mereka berpuasa beberapa jam dahla. Supaya mereka rasa kebersamaan tu. Yela, feeling sahur dengan family sekali, berbuka sekali, tu yang anak2 suka dan akan ingat. Boleh minta anak berpuasa dari sahur hingga ke tengah hari ke. Atau start dari jam 3pm hingga berbuka ke. Ok la

Kalau nak melatih anak2 berpuasa, ibu bapa perlu ingat :

✅ sahur perlu banyak sayur, buah, dan protein (daging lembu,ayam,telur) untuk tahan kenyang lama dan juga karbohidrat (nasi, mee, roti) untuk tenaga.

❌ JANGAN beri makanan bergula tinggi/ MANIS. Nanti craving dan tiada nilai nutrisi pun untuk anak

IKLAN

❌ ELAKKAN makanan MASIN untuk mengurangkan rasa dahaga.

❌JANGAN PAKSA anak untuk makan berlebihan sebab nak ganti balik kekurangan kalori tu. Overeating akan menyebabkan indigestion, bloated (kembung), dan tak selesa. Sebab tu kena berhenti makan sebelum kenyang

❌ Air berkabonat, makanan pedas, dan makanan goreng/berminyak minta elakkan untuk mengurangkan masalah pencernaan

Yang paling penting dan saya selalu tekankan ialah pemakanan seimbang. Tak kisahla masa bulan Ramadan atau tak. Makanan kena ada cukup zat dan nutrisi dari semua kumpulan makanan. #drizzarshares.

IKLAN

Marhaban ya Ramadhan

Sumber : Instagram Dr Izzar

https://youtu.be/dUpt50y0xaQ

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI