Suami kepada pelakon Ummi Nazeera, Dr. Mohd. Izzar Anwari Dato’ Sri Abdul Khani , 30, berkongsi info mengenai penggunaan puting di laman instagramnya.

Petikan seperti berikut:

IKLAN

IKLAN

View this post on Instagram

PUTING BABY/PACIFIER👶.Jom saya terangkan kebaikan, risiko, dan tips menggunakan puting atau pacifier ini. Untuk kebaikan dan keburukan menggunakan pacifier ni oleh slide ke kiri je sebab senang je nak faham👍 . Saya terangkan TIPS sahaja di sini sebab ia melibatkan keselamatan/nyawa baby tu. Tips nya adalah: . TUNGGU SEHINGGA BABY DAPAT MENYUSU BADAN DAHULU. Sebaiknya mula menggunakan pacifier pada umur bayi 3-4 minggu, tu pun kena pastikan baby dah menyusu badan elok dah. Janganlah baby dah deliver terus bagi pacifier. Kang dia dah sangkut suka pacifier tu, terus taknak menyusu badan. Mana dia nak dapat sumber nutrien kan? . JANGAN GUNA PACIFIER SEBAGAI LANGKAH PERTAMA. Kalau baby merengek tu boleh cuba tukar posisi baby dulu ke, atau dukung dan hayun slow2 pun okay. Kena cuba mana2 kaedah yang sesuai dengan baby kita. Dan bagi pacifier pun HANYA SELEPAS DAH MAKAN . GUNA PACIFIER JENIS ONE-PIECE SILIKON & DISHWASHER SAFE. Ada pacifier yang two piece juga. Jenis two piece ni kalau dia koyak/putus boleh menyebabkan baby tercekik kalau dia tertelan cebisan yang dah putus tu😱 . BIAR BABY MINTA DULU. Bagi baby pacifier hanya bila dia minta sahaja. Kalau masa tidur pacifier tu terkeluar dari mulut, janganla letak balik. Biar dia biasakan diri tanpa pacifier . JAGA KEBERSIHAN. Sebelum baby umur 6 bulan (sistem imun tak kuat), basuhla pacifier tu dengan air mendidih. Lepas dah umur 6 bulan, basuh dengan sabun dan air paip je . JANGAN SUGARCOAT PACIFIER. Jangan gatal2 nak letak manisan kat pacifier supaya anak senang nak hisap pastu korang sambung main ig kat phone.Aku lepuk kang😂 . PASTIKAN IA SELAMAT DIGUNAKAN.Guna pacifier yang sesuai mengikut umur baby dan selalu la check pacifier kot2 dah nak terkoyak. Jangan beli pacifier bersama tali sekali tu. Kang terbelit leher anak masa kita tak sedar.😧 . KESIMPULANNYA.Pacifier ni memberi kebaikan(swipe kiri) dalam 6 bulan pertama kehidupan baby anda . Namun risiko(swipe kiri) akan mula melebihi kebaikan pada umur 6 bulan keatas. Walaupun susah, kita sebagai ibu bapa kena pastikan anak2 berhenti menghisap puting bila dah sampai waktunya👍 #drizzarshares

A post shared by Dr. Izzar Anwari (@izzar) on

Untuk rekod pelakon popular, Ummi Nazeera, 28, selamat melahrikan bayi sulungnya, Ayra Aneesah Mohd. Izzar Anwari pada jam 11.37 malam, 22 Ogos tahun lalu.
Nyata melalui perkongsian suami pelakon ini, menjelaskan bahawa beliau seorang suami yang teliti dan prihatin dalam memastikan kelengkapan dan pengurusan anak dilakukan dengan sempurna.