Menginjak ke usia 10 tahun, kanak-kanak perempuan mula menampakkan perubahan dari alam kanak-kanak ke alam remaja dan sekali gus menuju ke arah akil baligh. Ia merupakan kejadian fisiologi yang biasa terjadi sehingga memasuki alam dewasa, kebiasaannya proses ini mula berlaku antara usia sembilan hingga 15 tahun.

Pada waktu usia sebeginilah, darah haid yang menandakan seseorang itu telah baligh akan mula keluar.

Justeru, kanak-kanak seusia begini harus diberi penjelasan yang sebenarnya. Memang benar mereka telah mengetahuinya mengenai haid ini menerusi iklan televisyen yang memaparkan tentang cara penggunaan tuala wanita, namun apa sebenarnya haid dan bagaimana untuk menghadapinya tidak diketahui. Walaupun perkara ini mungkin disentuh melalui pendidikan kesihatan di sekolah, namun penerangan dari ibu terutamanya lebih menjadikan pengalaman pertama kali datang haid ini lebih selesa untuk dilalui oleh si anak.

Dalam zaman yang moden ini, seharusnya soal ini diberi perhatian khusus oleh ibu-ibu. Ini kerana banyak persoalan yang bermain di minda kanak-kanak ini yang perlu penjelasan supaya mereka dapat melalui proses kedatangan haid ini tanpa sebarang masalah.

Antara persoalan yang selalu akan bermain di dalam fikiran mereka termasuklah:

* Bila haid akan keluar?

* Bagaimana mereka akan mengalaminya, sakit atau tidak?

* Bagaimana hendak mengahadapinya?

* Bagaimana hendak memakai tuala wanita?

IKLAN

* Malu!

* Jika datang tiba-tiba di sekolah, bagaimana?

* Bagaimana nak membasuh tuala wanita itu?

*Bagaimana kalau pening lihat darah yang banyak keluar?

* Apa yang perlu dihindarkan semasa datang haid?

Sebenarnya banyak lagi persoalan yang tidak mungkin terjawab selagi mereka tidak mengalaminya sendiri, namun seelok-eloknya sedikit panduan harus diberitahu terlebih dahulu. Sebagai ibu, tugas dan tanggungjawab menerangkan tentang haid sudah semestinya dipersiapkan di dalam diri kerana lambat atau cepat, anak perempuan anda pasti akan melalui proses ini.

IKLAN

Sebagai ibu, terangkan apakah itu haid?

Penerangan yang paling ringkas mengenai haid ialah setiap bulan, ovari dalam badan perempuan akan menyediakan satu ovum untuk menunggu ia matang dan dilepaskan. Ovum akan berhenti di saluran ovari, sedia untuk persenyawaan. Ketika ini, bahagian dalam uterus akan menjadi lembut supaya ovum boleh berada di dalamnya. Jika ovum bersama dengan sperma, mereka akan bersenyawa di dalam uterus. Jika tidak ovum akan dialirkan keluar badan bersama membran uterus. Darah dan badan sel inilah dikatkan haid.

Kebiasaannya,jangka waktu hari haid akan mengambil masa tiga hingga enam hari di mana darah akan berwarna merah atau coklat kehitaman. Ibu juga harus menerangkan kepada anak perempuan mereka bahawa datang haid tidak membataskan mereka melakukan aktiviti dan beriadah kerana aktiviti ini dapat mengurangkan kesakitan semasa datang haid atau period pain.

Kebanyakan wanita yang didatangi haid akan mengalami gejala-gejala seperti sakit perut di bahagian bawah perut. Ini adalah kerana pengecutan yang kuat oleh uterus untuk mengalir membran uterus keluar.Proses ini merupakan proses yang sering kali dialami oleh wanita. Antara cara untuk mengurangkan rasa sakit tersebut adalah dengan meletakkan hot water bag di perut atau menyapukan minyak angin di perut.

Selain itu, penggunaan tuala wanita juga harus diberi pendekatan yang berbeza untuk anak perempuan. Galakkan mereka untuk menukar tuala wanita tiga hingga lima kali bergantung kepada banyaknya darah yang keluar.Teknik kebersihan tuala wanita juga merupakan perkara yang wajib diberi perhatian khusus oleh kanak-kanak perempuan kerana ia perlulah dibungkus dengan menggunakan kertas surat khabar dan dibuang ke dalam tong sampah. Kebanyakan kanak-kanak perempuan mudah merasa panik sekiranya haid tiba-tiba datang ketika mereka berada di sekolah. Oleh itu, sediakan tuala wanita extra di dalam beg dan maklumkan kepada guru sekiranya terpaksa menukar baju jika darah terkena pada belakang pakaian.

Tip semasa datang haid

IKLAN

* Kurangkan pengambilan garam kerana boleh menyebabkan pengumpulan cecair dalam badan dan menyebabkan ketidakselesaan.

* Makan dengan cukup.

* Sekiranya sakit perut, boleh mengambil makanan seperti coklat, teh, yogurt atau susu.

* Makan sayur-sayuran, buah-buahan, bijirin, roti, ikan, tomato dan pisang.

* Bersenam dan melakukan aktiviti ringan.

* Mandi dan tukar tuala wanita pada masa yang tetap.

 

 

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI