Sudah pastinya bagi pasangan yang sudah berkahwin ingin memiliki kediaman sendiri.

Bagi yang telah berjaya membeli rumah sudah tentu memikirkan konsep dekorasi rumah. Pada masa yang sama memikirkan tentang kos pengubahsuaian.

Sehubungan cara yang terbaik adalah membuat perancangan lengkap mengenai apa yang perlu dilakukan setelah memasuki rumah baru.

Nak tahu caranya ikuti perkongsian tip oleh puan Nur Nazihah Abd Razak. Boleh ikuti panduan ini.

Ada beberapa orang yang msg, wasap bagitahu mereka baru je dapat kunci rumah. Boleh tak nak slot in booking tahun ni. Disebabkan schedule NZdesign dah full untuk tahun 2021 dan 2022 kat sini saya nak share sedikit beberapa tips untuk mereka yang nak buat sendiri urusan reno dan deco. InsyaAllah boleh je kalau kena dengan cara yang betul 

Kat sini contoh yg saya berikan adalah rumah PPA1M berkeluasan 800sqft dengan bertemakan modern elegant. Saya diberikan tanggungjawab untuk reno dan deco dengan peruntukan sebanyak 65k+. Jadi apa2 ketahui bajet anda dahulu sebelum memulakan reno dan deco rumah kediaman anda.

Sebelum

Untuk ruang tamu ni asalnya ada 2 point lampu dan 1 point kipas sahaja. 

Untuk ruangan makan dan dapur ni pula ada 1 point kipas dan 1 lampu.

Dalam proses renovation: Dan dapur plaster ceiling jenis flat design

Penambahan bronze mirror di dining area bg ruang nampak lebih luas

Sebelum pasang lantai kayu

Tips Memasuki Rumah Baru 

1) Siling dan wiring

Faktor utama nak bagi rumah nampak cantik adalah siling. Tak semestinya kena buat plaster ceiling design mewah2, tak semesti juga kena buat cornice atau frame apa2. Design plaster ceiling jenis flat pun cantik. Yang penting banyak point lampu yang tersusun kemas dan point kipas juga diletakkan ditempat yang betul. Kalau boleh janganlah tambah point lampu atau kipas menggunakan casing. Sekarang ni kebanyakan developer agak kedekut nak bg point lampu di bilik tidur. Kadang2 1 point je dengan keluasan bilik tidur yang agak besar. Jadi nak tak nak kita kena tambah point lampu dengan buat plaster ceiling. Sebab kalau kita hack slab lagi melibatkan kos yg tinggi. Selain kelebihan nampak kemas dan cantik, kita boleh tambah beberapa point lampu deco untuk menaikkan seri sesuatu ruang. Contoh point untuk eyeball, tracklight, pendant lamp dan lain2. Untuk point aircond juga pastikan dirancang betul2. Kalau boleh elakkan tambahan casing
*untuk site kepongmas ni saya guna design L box jenis memanjang terus dari living hall ke dining area. Ini disebabkan siling rumah mereka agak rendah(tuan rumah xnak box untuk kipas), jadi design yg lebih sesuai dan praktikal adalah L box dengan 2 point kipas, 1 point lampu gantung di tengah antara ruangan tersebut dan saya mainkan dengan downlight jenis cool white, T5 color kuning, eyeball warm white. Manakala di dapur saya gunakan design jenis flat dan beberapa eyeball di atas kitchen cabinet. Kami sediakan beberapa point aircond siap2 di living hall dan bilik

2) Cat Rumah
Bila siling rumah dah cantik, kita boleh tetapkan beberapa tema color. Pemilihan color cat mestilah berdasarkan tema yang kita minat. Ada orang suka natural yg lebih kepada grey, beige, soft brown, cream dan putih. Color2 seperti ni sesuai untuk semua jenis tema. Kalau minat dengan tema farmhouse, dinding color putih amatlah sesuai. Ada yang berani dengan warna2 yang terang/gelap. Boleh je kalau pandai mix and match dengan perabot yang sesuai. Tapi make sure jangan semua dinding, fokus pada feature wall sahaja
*untuk site ni saya pilih color cat yang natural iaitu dari Jotun kod 1140 sand. Pilih cat bukan kilat dan easyclean. Bila cat bukan kilat ni, kekemasan dinding akan nampak serata dan lebih cantik

3) Kitchen Cabinet

Ha.. Ruangan dapur adalah ruang yang kita kena barhati2. Jangan ada yang tersilap pilih material, kod color dan kontraktor. Salah pilih memang bahaya, sebab nak tukar lain dalam masa terdekat memang susah dan ia melibatkan kos yang agak tinggi. Di pasaran sekarang banyak kontraktor2 kabinet yang menawarkan harga yang murah. Tapi kena hati2 ye dari segi kekemasan kerja yang dibuat, material yang diberikan, hasil kerja mereka dan aksesori yang disediakan. Ada yang suka asingkan ruangan dapur kepada dry dan wet kitchen. Ada yang suka open concept kitchen dan ada juga yg suka ada privacy untuk ruangan dapur mereka. Semua bergantung pada bajet dan size keluasan dapur. Antara material yg ada adalah melamine, 3g, 4g, formica, solid nyatoh, mdf dan lain2. Bagi saya semua ok cuma kod dia je kena pilih betul2. Nak selamat pilih putih, hitam, grey dan warna elemen kayu. Nak nampak elegant boleh pilih color2 yg berani seperti emerald green, dark blue, mint, turquoise

IKLAN

*site kepongmas ni tuan rumah nak dry kitchen di dalam dan wet kitchen di yard mereka. Material 4G color gold, quartz stone untk table top dan tiles design marble untuk blacksplash mereka. Ia memberikan impak yang menarik dan wow

4) Lantai
Lantai jenis tiles atau lantai kayu kedua2nya cantik. Pemilihan jenis lantai ni berkait rapat dengan kos yang diperuntukkan. Kalau ada bajet lebih boleh lah tukar kepada lantai kayu. Sebab lantai kayu ni nampak lebih modern, kemas dan cantik. Lantai kayu ni ada banyak jenis. Terpulang pada citarasa masing2. Cuma apa yg saya nak bagitahu kalau size rumah agak kecik dan kurang elemen pencahayaan pilihlah kod lantai yang soft. Jangan ambik yang gelap nanti rumah nampak sempit
*Tuan rumah pilih lantai kayu jenis SPC untuk rumah mereka. Ia lebih tahan dan kualiti

5) Curtain/ Blind
Setelah selesai semuanya, sekarang masa untuk pemilihan curtain dan blind. Curtain ni dipilih berkait rapat dengan color cat yang kita pilih awal2 tadi. Kalau cat lebih kepada light, curtain kena pilih yang dark sedikit untuk naikkan seri. Kalau nak pilih curtain, pilihlah material jenis blackout dan untuk menjaga privacy mestilah ada day and night curtain(sheer). Bila siang barulah tak risau nak buka curtain, syariat pun terjaga. Jenis2 jahitan yg ada adalah jahitan cangkuk biasa, eyelet, double pleat, box pleat, ripple fold, pinch pleat dan lain2. Nak nampak kedutan yg cantik dan terletak boleh gunakan jenis double pleat, tp kos ni agak mahal sedikit. Untuk bagi nampak ruang lebih luas ukur curtain mestilah wall to wall dan full height. Kalau kelebaran frame tingkap tu kecik, xpe kita buat curtain besar. Baru nampak wow
*saya pilih curtain dalam box untuk living hall dan jenis eyelet untuk master bedroom. Selain tu juga kami sediakan roman blind untuk bilik anak2 mereka

6) Perabot, wall frame dan aksesori

Part paling ditunggu2. Boleh katakan hampir semua orang akan excited kalau part ni. Yelah nak pilih perabot dan aksesori ni memang feel dia lain sikit. Kalau rumah jenis apartment jangan beli terlalu banyak perabot. Cukuplah sofa 2/3 seater, armchair, bench/stool, coffee table, tv bench. Kita jangan sempitkan lagi ruangan yg ada. Kecuali kalau betul2 ruangan tu besar. Untuk entrance, kita mainkan dengan console table, chest of drawers atau cabinet yang sesuai. Bagi ruangan makan pula pilih meja makan berdasarkan size ruangan. Aksesori pula cukuplah nak bagi sesuatu ruang tu nampak seri, xperlu berlebihan2. Minimalis tu cantik
Ingat ye, semua pemilihan bergantung pada tema yang kita dah pilih awal2 tadi 

7) Built in wardrobe and cabinet

Ini last keperluan kalau kita mempunyai bajet yang lebih. Kita boleh buat terus masa awal2 proses reno tu, tapi kalau tak ada bajet lagi tak apa boleh buat kemudian. Selalu wardrobe jenis material melamine full heigth 2 pintu dalam 2k+. Bila ada wardrobe ni lebih kemas dan tersusun. Semua barang2 tambahan seperti toto, luggage bag, bantal2 boleh simpan dalam wardrobe. Tapi tak apa, ia bukanlah satu keperluan wajib untuk sesuatu dekorasi
*untuk site ni juga tidak mempunyai built in wardrobe. Saya sediakan wardrobe PAX dari IKEA

IKLAN

8. Displin dan Sabar
Kedua2nya inilah amat penting dalam proses reno dan deco. Kena displin dalam pemilihan tema dan color. Jangan kejap nak color pastel, tiba2 dinding lain color purple . Sabar dalam setiap proses yang dilakukan. Kalau tak cukup bajet atau masa lagi buat satu2 ruang. Yang penting masih lagi tema yang sama. Jangan buat sekaligus semua ruang tapi setiap ruang tu siap separuh kerja dan last sekali elemen kekemasan sangatlah penting. Bila kita displin dan sabar, setiap kerja kita akan nampak kemas.
Tahniah kerana memiliki rumah kediaman, enjoy dengan setiap usaha yang dibuat.

Sumber: Nur Nazihah Abd Razak

Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club

Sedar tak sedar, bulan depan dah masuk bulan Ogos tau, bulan Kemerdekaan Malaysia!

Sebagai rakyat yang cintakan tanah air, mesti anda ada cara tersendiri nak eskpresikan rasa cinta dan bangga menjadi Anak Malaysia kan? Betul tak?!

Ehhh jangan cakap kat sini, simpan idea anda tu dan hantarkan kepada kami dengan menyertai Virtual Himpunan Saya Anak Malaysia!

Nak tahu caranya? Senang je! Layari je laman web https://toko.ideaktiv.com/product/virtual-himpunan-saya-anak-malaysia/ , baca syarat kelayakan dan jangan lupa untuk berdaftar di sana ya!

Sebarang soalan boleh di http://www.wasap.my/60169647520