Penyakit darah tinggi boleh dikatakan adalah masalah umum yang mana sesiapa pun tidak terkecuali boleh diserang penyakit ini. Ianya bukan lagi dikatakan sebagai penyakit orang tua, hatta di usia muda sekali pun andai tidak menjalani gaya hidup sihat boleh menghidapinya.

Apa yang pasti,  komplikasi penyakit darah tinggi boleh berlaku dalam jangka masa yang cepat ataupun lambat. Ia bergantung bagaimana tekanan darah dapat dikawal oleh pesakit. Sekiranya pesakit darah tinggi mempunyai masalah kesihatan lain seperti kencing manis atau sakit jantung, keadaan ini akan mempercepatkan lagi komplikasi.

Jika anda sudah mempunyai kompilasi penyakit darah tinggi anda akan mengalami tanda-tanda seperti berikut :

Pesakit Darah Tinggi Ni Bongkar Apa Dia Amalkan Untuk Kembali Sihat. Harus Dicuba!
sumber : http://pendidikanpesakit.myhealth.gov.my/komplikasi-penyakit-darah-tinggi/

Sekiranya ada mengalami tanda-tanda dan gejala seperti di atas, anda perlu segera berjumpa doktor di klinik- klinik swasta, klinik-klinik kerajaan yang berdekatan ataupun Jabatan Kecemasan di hospital berhampiran untuk mendapatkan pemeriksaan rapi.

Pun begitu tidak dinafikan dalam usaha mencari penawar penyakit darah tinggi ini, orang Melayu umumnya mempunyai banyak petua dan mengamalkan pelbagai jenis ubatan tradisional sebagai satu usaha untuk kembali sihat. Ini sebagaimana perkongsian pengalaman oleh Puan Nur Hidayah yang juga merupakan pesakit darah tinggi. Jom ketahui apa yang diamalkannya dan mana tahu petua ini juga serasi dengan anda.

IKLAN

“Saya nak shere petua untuk darah tinggi. Dulu darah tinggi saya 190 dan sekarang 120. Allhamdulilah saya amalkan minum jus epal timun.”


 

Jus Epal Timun

IKLAN

Pesakit Darah Tinggi Ni Bongkar Apa Dia Amalkan Untuk Kembali Sihat. Harus Dicuba!

Bahan-bahan :

1 biji epal hijau

IKLAN

1 batang timun

Cara penyediaan :

  1. Epal dan timun dipotong.
  2. Masukkan ke dalam pengisar makanan.
  3. Kisar sehingga halus dan tapis.
  4. Minum jusnya dan amalkan 3x setiap hari.

Sumber : myhealth.gov.my dan Nur Hidayah via MAHN

 

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI