Pentingnya setiap ibu bapa tahu cara membeli vitamin dengan betul supaya tidak menjejaskan kesihatan anak.

Menariknya perkongsian oleh Dr Hafiz Sulaiman ini.

3 TIPS BELI VITAMIN C
——————————–

Bila beli vitamin C chewable atau gummy..

Sentiasa pastikan dari mana punca manis vitamin C itu. Adakah sumber:

1) Stevia
2) Gula alkohol : sorbitol/maltitol/xylitol
3) Glucose, sucrose atau fructose
4) Aspartame

Ada orang fikir, asal ada vitamin C…better daripada bagi gula-gula. At least ada lah khasiatnya kan?

Err..tak semestinya tuan puan.

Kita nak beri vitamin C, nak kena tengok label juga. Kita nak pilih vitamin C terbaik. Paling nilai untuk kos yang kita bayar.

 

1) Jika vitamin C bewarna putih, pulangkan kembali jika warna sudah sangat kuning atau coklat. Vitamin C mungkin sudah teroksida. Maksudnya dah takde kesan antioksida bagus lagi.

2) Pilih pemanis selamat seperti stevia. Elakkan gula tiruan seperti Aspartame. Jangan ambil vitamin C dos mengandungi sugar alkohol (sorbitol,maltitol dan semua tol lain) kerana boleh akibatkan kembung.

IKLAN

3) Pilih Vitamin C tanpa kandungan gula. Penting ni tuan-puan.

Vitamin C bersaing dengan gula untuk penyerapan dalam sel badan..”guna highway” Glut yang sama nak masuk badan.. Malah kajian saintifik menunjukkan gula tinggi menghalang penyerapan vitamin C.

 

IKLAN

Jadi kita risau, vitamin C kita nak bagi..gula pulak anak kita dapat..Dah la kita bagi banyak vitamin C time anak kita sakit kan.

 

Bayangkan..jumlah vitamin C dalam label bawah 👇
150mg+460mg = 610mg
Gula 1g = 1000mg

Gula dalam vitamin C contoh ni hampir 2kali ganda kandungan vitamin C…agaknya mana yang banyak serap masuk badan kita?

Agaknya kita beli gula ke beli vitamin C?

Kredit: Hafiz Sulaiman
-Pejuang Kesihatan