Cili kisar antara stok wajib yang sentiasa ada di dalam peti ais di rumah kita. Bukan hanya untuk dijadikan dalam masakan jenis bersambal tetapi cili kisar ini boleh digunakan dalam pelbagai jenis masakan lain. Jadi tak hairanlah ia sentiasa ada di dalam peti ais.

Pun begitu menyimpan cili kisar terlalu lama adakalanya buat ia menjadi berkulat malah timbul seperti kelapuk putih di permukaannya. Walaupun tidak berbau, cili kisar ini sebenarnya masih boleh digunakan ketika memasak.

IKLAN

Namun ada caranya hendak menyimpan cili kisar ini lebih lama daripada yang dijangka. Malah kulapak putih pun pasti tidak ada lagi. Ini cara yang dikongsikan oleh CT Liz.

IKLAN

Jom cuba!
Petua Cili Kisar Tahan Lebih Lama & Tak Berkulat, Boleh Simpan Sampai Sebulan Jika Ikut Cara Ni!Ini cara saya blend cili kering tahan lama. Kadang-kadang sampai sebulan masih elok tak berkulat.
Petua Cili Kisar Tahan Lebih Lama & Tak Berkulat, Boleh Simpan Sampai Sebulan Jika Ikut Cara Ni!1. Rebus cili kering hingga mendidih. Tutup api. Toskan air, tak perlu basuh untuk kali kedua. Terus masuk blender dan kisar.Petua Cili Kisar Tahan Lebih Lama & Tak Berkulat, Boleh Simpan Sampai Sebulan Jika Ikut Cara Ni!2. Blend- cili kering + air tapis + minyak masak & bawang putih. Tak boleh guna air paip sebab ada klorin jadi pes akan cepat berkulat, jika tiada air tapis guna air masak yang dah dimasak.

IKLAN

Petua Cili Kisar Tahan Lebih Lama & Tak Berkulat, Boleh Simpan Sampai Sebulan Jika Ikut Cara Ni!3. Masukkan dalam bekas kedap udara dan simpan dalam peti ais bawah. Tahan 2 minggu – 1 bulan, kalau simpan dalam peti beku, tahan setahun.
Petua Cili Kisar Tahan Lebih Lama & Tak Berkulat, Boleh Simpan Sampai Sebulan Jika Ikut Cara Ni!4. Kalau nak masukkan bawang besar, selepas di blend. Cili kena masak balik hingga bawang dan cili serasi, betul-betul masak serta pekat. Pes tak tahan lama berbanding hanya masukkan bawang putih sahaja.Petua Cili Kisar Tahan Lebih Lama & Tak Berkulat, Boleh Simpan Sampai Sebulan Jika Ikut Cara Ni!5. Bawang putih anti bakteria, jadi tak perlu risau jika dikisar mentah sebab tak berkulat jika ikut langkah yang betul.

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI