Cili kisar antara stok wajib yang sentiasa ada di dalam peti ais di rumah kita. Bukan hanya untuk dijadikan dalam masakan jenis bersambal tetapi cili kisar ini boleh digunakan dalam pelbagai jenis masakan lain. Jadi tak hairanlah ia sentiasa ada di dalam peti ais.

Pun begitu menyimpan cili kisar terlalu lama adakalanya buat ia menjadi berkulat malah timbul seperti kelapuk putih di permukaannya. Walaupun tidak berbau, cili kisar ini sebenarnya masih boleh digunakan ketika memasak.

Namun ada caranya hendak menyimpan cili kisar ini lebih lama daripada yang dijangka. Malah kulapak putih pun pasti tidak ada lagi. Ini cara yang dikongsikan oleh CT Liz.

IKLAN

Jom cuba!
Ini cara saya blend cili kering tahan lama. Kadang-kadang sampai sebulan masih elok tak berkulat.
1. Rebus cili kering hingga mendidih. Tutup api. Toskan air, tak perlu basuh untuk kali kedua. Terus masuk blender dan kisar.2. Blend- cili kering + air tapis + minyak masak & bawang putih. Tak boleh guna air paip sebab ada klorin jadi pes akan cepat berkulat, jika tiada air tapis guna air masak yang dah dimasak.

IKLAN

3. Masukkan dalam bekas kedap udara dan simpan dalam peti ais bawah. Tahan 2 minggu – 1 bulan, kalau simpan dalam peti beku, tahan setahun.
4. Kalau nak masukkan bawang besar, selepas di blend. Cili kena masak balik hingga bawang dan cili serasi, betul-betul masak serta pekat. Pes tak tahan lama berbanding hanya masukkan bawang putih sahaja.5. Bawang putih anti bakteria, jadi tak perlu risau jika dikisar mentah sebab tak berkulat jika ikut langkah yang betul.