
Sibuk dengan urusan kerja membuatkan ibu-ibu jarang ada masa untuk ke pasar setiap hari. Jadi, cara terbaik adalah dengan membeli stok supaya tahan seminggu.
Namun, barangan seperti sayur tidak bertahan lama dan mudah layu. jika dibiarkan lama di dalam peti sejuk akan rosak atau tidak lagi segar.
Cara ini cukup berkesan menolong anda. Tips ini boleh membantu sayur sayuran supaya lebih tahan lama serta tidak mudah layu.
Hanya dengan menggunakan botol sisa pembungkusan minuman air meneral, sayur-sayuran anda tahan lama serta tidak layu.

.
Cara:
1. Potong botol jadi dua sisi supaya memudahkan kita memasukkan sayur-sayuran yang akan kita simpan ke dalamnya.
2. Letakkan air sedikit sahaja pada bekas botol.
3. Pastikan air tidak melebihi akar, supaya fresh mendapat sumber air.
4. Simpan ke dalam peti sejuk.
Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di
Nampak Sedap & Punyalah Simple Cara Buat Nasi Marjerin & Ayam Panggang Istimewa. Patutlah Viral!

Setiap kali masuk dapur, pasti menu apa yang nak disediakan buat ibu-ibu pening kepala kan. Nak nak lagi jika suami dan anak-anak jenis makan nasi. Petang ni apa kata cuba menu istimewa iaitu Nasi Marjerin bersama Ayam Panggang Istimewa.
Jom kita cuba resipi Nasi Marjerin yang dikongsikan oleh saudari Nurul Hawa Nadila Sari

👉Nasi marjerin siap
Bahan-bahan diperlukan:
4 cawan beras
1 sendok besa marjerin
2 biji bawang merah dimayang halus
sehelai daun pandan
2 kiub ayam
1sendok kismis
Cara menyediakan dan memasak:
Basuh Beras. Toskan.
Cairkan marjerin dalam periuk nasi.
Goreng bawang hingga terbit bau.
Masukkan beras.
Kacau rata. Masukkan Air secukupnya.
Akhir sekali masukkan daun pandan, kiub ayam dan kismis.
Kacau sehingga sebati.
————————————————————————
👉Ayam Panggang
Bahan-Bahan:
2 ulas bawang putih (ditumbuk)
3 sudu madu
2 sudu sos tiram
1 sudu kicap pekat
1 sudu minyak bijan (pilihan)
Sedikit lada sulah
Cara-caranya:
Campurkan semua bahan tadi di dalam satu mangkuk,tak perlu letak garam, namun kalau nak masin sedikit, letak garam sedikit sahaja sebab sos tiram sudah masin.
Kemudian perap ayam yang telah direbus tadi dalam 15 minit.
Guna api sederhana kecil, apabila minyak betul-betul panas masukkan ayam, namun jangan masuk banyak sangat.
Goreng dalam 5 minit ke 7 minit sahaja.
Terpulang sama ada nak menggoreng, gril dalam oven atau panggang atas arang(✌️sy pilih grill)

————————————————————————
👉Sambal Nasi Ayam
Bahan-Bahan:
6 biji lada merah
2 ulas bawang putih
1 sudu jus limau nipis
Sedikit halia (anggaran 1 ruas jari kelingking)
4 sudu gula
1 sudu kecil garam
Air rebusan ayam 3/4 cawan
1 sudu kecil tepung jagung yang dilarutkan dengan 2 sudu air
Cara-caranya:
Blender semua bahan.
Masukkan air rebusan tadi.
Masukkan dalam periuk, masak guna api kecil.
Dah mendidih, masukkan gula, garam dan perah limau nipis.siap!!
————————————————————————
👉Kuah Kicap Nasi Ayam
Kuah kicap perapan ayam di atas
Kicap manis cap kipas udang
Sedikit garam
Air rebusan ayam
Cara Penyediaan Kuah Kicap:
Kuah kicap nasi ayam ni simple sahaja.
Panaskan air rebusan ayam dan kicap di dalam periuk.
Kalau nak lebih pekat, gunakan kicap pekat atau tambahkan sedikit tepung jagung.
Bagi sesetengah orang, mereka perahkan air asam limau ke dalam kicap.
Jadi bergantung kesukaan anda, kalau suka bolehlah perah sedikit asam limau untuk kuah kicap nasi ayam anda.

————————————————————————
👉 Sup Ayam
Bahan sup:
air rebusan ayam
lada sulah
daun sup
garam secukup rasa
Cara buat sup
Panaskan air rebusan ayam, tambahkan air jika terlalu pekat.
Masukkan lada sulah dan garam secukup rasa.
Taburkan daun sup diatasnya.

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di
Lasagna Daging Cheese Tertarik. Boleh Buat Seisi Keluarga Rasa Lapar Melihatnya!

Perkongsian resipi kali ini memang istimewa. Nampak sungguh menyelerekan dan tidak hairanlah boleh membuatkan sesiapa pun terasa teringin untuk menikmatinya. Apatah lagi buat penggemar keju, mesti tidak sabar untuk mencuba menyediakan menu nan satu ini. Jadi usah tunggu lagi, ayuh kita sediakan menu ini dan nikmati bersama seisi keluarga. Jom semak ramuan-ramuan yang diperlukan.

Ada ke yang suka makan lasagna? Hari ni ariana nak share cara ariana masak lagsana
Resepi Lagsana Daging Cheese Tertarik
11-12 keping lasagna
600gram daging cincang
1 sudu cili giling
3 biji bawang merah(dicincang halus)
3 biji bawang putih(dicincang halus)
1 sudu besar oregano
1sk secukup rasa
1 sudu besar gula
1sk garam
680gram sos pasta tomato prego
1/2 cawan air
================
400ml susu full cream
2 sudu besar butter
1sk gula
2 sudu besar gandum
2 slice cheddar cheese
================
100gram tomato puri
1 sudu besar minyak
Cara penyediaan:

1. Mula-mula tumis bawang merah dan bawang putih sehingga kekuningan. Kemudian masukkan cili giling dan tumis sehingga pecah minyak.

2. Masukkan daging cincang dan tumis sehingga daging bertukar warna. Masukkan pula sos pasta tomato dan kacau sebati
Masukkan oregano dan kacau sebati.

3. Masukkan gula dan kacau sebati. Masukkan garam dan kacau sebati. Kemudian masukkan secukup rasa dan kacau sebati. Akhir sekali masukkan air. Kacau sehingga kuah sedikit pekat serta daging masak. Ketepikan

4. Dalam kuali lain cairkan butter dan masukkan tepung gandum. Kacau sehingga sebati dan tak berketul.
5. Masukkan pula susu full cream dan gula. Kacau sebati.
6. Masukkan kepingan cheese dan kacau sehingga pekat. ( Jangan terlampau pekat, nanti bila sos putih dah sejuk, sos lagi pekat)
7. Dalam bekas masukkan sos tomato puri + minyak masak. Kacau sebati. Ariana guna bekas kaca 9 inci(boleh bakar dalam oven)

8. Rebus lagsana dulu sehingga lembut,

9. Susun lagsana dalam bekas tadi. Letak inti daging dan ratakan
10. Letak sos putih
11. Taburkan mozarella cheese dan daun basil(nak guna oregano or yang lain pun boleh)
12. Ulang semula dengan letak kepingan lagsana, daging, sos putih, cheese sehingga ke lapisan teratas. Ariana buat 3 lapisan. Pastikan bahagian atas sekali tabur dengan oregano.

13. Dah siap balut dengan aluminium foil dan bakar suhu 170°c selama 50 minit. Bergantung pada oven masing-masing. Boleh kurangkan masa@suhu
sumber : Ariana Sofia Ahmad via MAHN
Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di
‘Krup Krup’ Di Luar, Lembut Di Dalam. Tu Istimewanya Roti Goreng Sayuran Ni, Satu Keluarga Sukakannya!

Bosan makan roti yang dibakar bersama sapuan mentega dan kaya semata-mata, apa kata ibu-ibu layan menu istimewa ini. Roti bersalut tepung yang digoreng ranggup, pasti akan menceriakan lagi suasana sarapan anda sekeluarga.
Ini sebagai mana apa yang dikongsikan oleh Danisha, dan untuk itu jom kita lihat resipinya.
“Sarapan untuk anak-anak tapi ayah ibu pun boleh join makan. Krup krup di luar, lembut di dalam. Inilah Roti Goreng Sayuran Krup Krup, Jom sarapan”- Danisha Dhia Darwish

Bahan-bahan:
5-6 keping roti gardenia
1 cawan tepung gandum*
1 cawan air*
1 biji telur*
Sedikit daun sup*
Sedikit karot yang disagat*
Sedikit garam*
Cara Penyediaan :
- Satukan bahan bertanda* sebatikan

2. Roti di potong ikut cita rasa masing-masing

3. Celup roti dalam adunan dan goreng hingga kekuningan.


4. Siap dihidangkan. Boleh dimakan begitu saja atau sos dan mayonis.

sumber : Danisha Dhia Darwish Via MAHN
Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di

