Memiliki kulit wajah yang licin, tegang, anjal dan kemerah-merahan, bebas daripada jerawat atau kulit merekah sudah tentu menjadi idaman semua wanita.

Namun apabila usia sudah memasuki usia 40 an sudah tentu akan menghadapi pelbagai masalah kulit muka. Selain mengunakan produk modern, apa kata menggunakan petua orang-orang tua.

Nak tahu lanjut ikuti perkongsian puan, Mastura Rashid. 

Jom lihat petua ini.

Petua kecantikan mudah dan ringkas dari beras.
Sejak zaman dulu lagi nenek moyang kita dah gunakan beras untuk kecantikan.
Dari segenggam beras ni, boleh jadi bedak sejuk, lulur badan, masker muka, air bilasan muka dan macam-macam lagi.

Fiona memang suka gunakan beras sebab mudah dan ringkas.
Dia boleh cerahkan kulit secara semulajadi, hilangkan parut, galakkan pertumbuhan anak rambut dan lambatkan proses kedut secara semulajadi. 

Banyak lagi sebenarnya tapi malas nak tulis. Hahaha.
Okaylah jom baca apa yang kita boleh buat dari beras untuk penjagaan kecantikan.
Untuk naikkan seri muka,

1. Bila nampak je nasi yang kita masak tu dah nak kering, cedok 2 sudu besar air nasi, lepas tu lumur kat muka dan leher waktu suam. Biar sampai kering lepas tu bilas okay.

2. Mak-mak yang pucat lepas bersalin, haa cuba petua nombor dua ni pulak. Ambik secawan beras, basuh bersih lepas tu kisar dengan 1 inci kunyit. Dah blend, tambah sikit air sejuk. Jadikan pes pekat. Cuci muka, haa lepas tu kau lumur muka dan leher dengan pes tadi. Lepas tu bilas.
Cara ni buatkan daki pun tertanggal sekali, meninggalkan muka cerah berseri bak bidadari. Awww 

Untuk haluskan kulit,
1. Ada tepung beras? Haa bancuh 3 sudu besar tepung beras dengan air suam. Lepas tu sapu kat muka, biarkan kering kemudian bilas. Nak campur madu pun boleh.
Madu ni bagus sebab dia boleh cepatkan proses penyembuhan luka-luka kecik di muka. Manalah tau kan jari kau tabley duduk diam, asyik dok mengutil jerawat di muka sampai berlubang-lubang.

2. Guna beras pulut hitam. Haa fiona suka sangat pulut hitam. Tak pernah muak walaupun makan sampai 10 mangkuk. 

Cara dia, jemur 2 genggam pulut hitam. Kisar sampai jadi tepung. Campur dengan kuning telur dan jus limau nipis. Kemudian lumur pada muka dan leher. Biar kering kemudian bilas. Cara ni pun bagus untuk kulit muka berminyak.

Nampak tak, dari segenggam beras tu, macam-macam petua kita boleh buat kan. Mudah dan ringkas kannnn.

Actually fiona sendiri dah banyak kurangkan step dalam rutin kecantikan harian. Dah tua-tua ni tak kuasa nak berstep-step bagai. Fiona make it simple and easy with 2-3 steps saja.

Asalkan kulit muka sentiasa bersih dan dapat manfaat dari rutin kita, punn dah rasa happy. 
Ok gais tu je takat ni nak kongsi.
Kalau dah cuba, kulit tetiba jadi licin macam baby, jangan lupa belanja fiona aiskrim okeh. 

Sumber: Mastura Rashid

Nak macam-macam info? Klik channel Telegram KELUARGA  atau join keluargagader club

KELUARGA TALK: Nak tahu formula mengurus belanjawan keluarga dengan sistematik? Ikuti Keluarga Talk kali ini dengan tajuk ‘ Ringgit Diurus Keluarga Lebih Tenang’ bersama panel Prof Madya Dr Nuradli Ridzwan Shah Bin Mohd Dali Fakulti Ekonomi Dan Muamalat, Universiti Sains Islam Malaysia (USIM).

IKLAN

Sertai Webinar Keibubapaan PERCUMA anjuran Pa&Ma secara virtual yang menjemput speaker- speaker hebat dalam bidang keibubapaan termasuk Prof Madya Dr Nik Salida, Ibu Rose, Dr Ahmad Rostam, Puan Maryam Jamadi, Puan Azlina Roszly dan Irma Hasmie. Daftar nama di https://toko.ideaktiv.com/product/webinar-sayang-anak-ketat-ketat/

 

Terkini: E-TOUR KE FARM IN THE CITY. ENJOY!

MedicKeluarga: Dialisis, Peluang Kedua Pesakit Ginjal. Pakar Buah Pinggang Ni ada jawapannya.

MedicKeluarga: Obesiti dalam keluarga atasi cara selamat. 

IKLAN

MedicKeluarga: Berapa lamakah luka jahitan czer atau caesarean akan pulih? Bilakah masa sesuai untuk memulakan hubungan intim?

MedicKeluarga: Mandi malam ketika hamil. Ada pendapat kata nanti bengkak kaki. Pakar ini jelaskan lebih lanjut. 

MedicKeluarga: Betul ker ni, makan atau minum pati ikan haruan mampu sembuhkan luka operation dengan cepat? Pakar ini jelaskan lebih lanjut. 

Bintang Kecil: Periksa mata, kerana dari mata turun ke hati

Follow dan subscribe Youtube Channel @BintangKecilMy#BintangKecilMy #BintangKecil #KitakanJuara