Pilih vitamin C kanak-kanak kena betul caranya. Terdapat pelbagai jenis vitamin C di pasaran khas untuk kanak-kanak. Dalam kehidupan zaman Covid-19 tentu ramai ibu bapa berusaha untuk memberikan suplemen vitamin C sebagai salah satu usaha menguatkan imun badan anak daripada mudah dijangkiti virus.

Kanak-kanak juga merupakan golongan yang berisiko tinggi untuk dijangkiti Covid-19. Jadi selain usaha memberikan mereka suntikan vaksin, pengambilan suplemen Vitamin C juga sangat disarankan.

Bagaimanapun tahukah anda sebenarnya ada cara dan tip betul untuk memilih vitamin C yang sesuai untuk si kecil.

Perkongsian Dr Wan Asmara di laman Tiktok memberitahu cara betul pilih vitamin C untuk kanak-kanak.

@drwanasmaraAMARAN! Jangan sembarangan beli Vitamin-C!!♬ bunyi asal – DrWanAsmara

Pastikan No Sugar

Menurutnya jika mahu membeli Vitamin C paling penting sekali pastikan no sugar atau tiada kandungan gula dalam supelemen tersebut. Maksudnya kena betul-betul free sugar.

IKLAN

Oleh itu penting bagi ibu bapa untuk membaca label produk sebelum membelinya. Jangan tertipu dengan lain-lain terma bagi gula yang digunakan oleh pihak pengilang. Antara tema yang membawa maksud kandungan gula iaitu Sucrose, Multodextrin, Aspartame dan macam-macam lagi.

Jadi, harap ibu bapa alert dengan terma tersebut!

Kandungan gula sangat tidak bagus diambil berlebihan oleh kanak-kanak kerana ia akan menyebabkan mereka menjadi lebih hiper dan berkelakuan ‘nakal’.

IKLAN
Pilih Vitamin C Kanak-Kanak Yang Betul. Dr Kongsi Tipnya
Photo by Alex Green from Pexels

Elakkan ada pewarna tiruan

Selain dari itu jangan ambil vitamin C yang mengandungi pewarna tiruan. Walaupun ditulis di mengandungi oren, tetapi ia bukanlah sebenarnya buah oren sebaliknya menggunakan pewarna tiruan Tartrazine atau ditulis dalam bentuk kod tertentu.

Jika suplemen vitamin C tersebut menggunakan pewarna tiruan tersebut ia sangat tidak bagus kerana kanak-kanak berusia bawah 12 tahun yang memakannya akan menjadi lebih hiper dan nakal.

Selain daripada dua faktor tersebut, jika boleh pastikan juga vitamin C yang dibeli tidak mengandungi gluten.

IKLAN

Pilih Vitamin C Kanak-Kanak Yang Betul. Dr Kongsi Tipnya

Sertai Webinar Keibubapaan PERCUMA tahun ini secara virtual. Anda bukan sahaja dapat belajar pelbagai ilmu keibubapaan daripada panel-panel seperti Prof Madya Dr Nik Salida, Ibu Rose, Dr Ahmad Rostam, Puan Maryam Jamadi, Puan Azlina Roszly dan Irma Hasmie tetapi juga berpeluang menang hadiah cabutan bertuah.

Daftar nama sebagai peserta webinar di WEBINAR SAYANG ANAK KETAT-KETAT

Keluarga Gader adalah komuniti yang menghimpunkan semua ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti yang dianjurkan oleh keluarga. Join  Telegram Keluarga Gader Club (https://t.me/keluargagaderclub)