Selain kecantikan fizikal, penjagaan aspek kesihatan dan penjagaan bahagian intim wanita juga antara perkara penting yang wanita perlu beri tumpuan. Memandangkan bahagian tersebut sangat sensitif dan perlukan penjagaan yang rapi supaya tidak mengundang masalah kesihatan yang lainnya.

Menurut Dr Hamid Arshad di dalam perkongsiannya di facebook, “Punca kesumbatan saluran fillopian yang mana akhirnya boleh mencegah pertemuan benih suami dengan telur akan mengakibatkan ketidaksuburan.”

Ujarnya lagi, “sering juga terjadi berpunca jangkitan kuman dan ada juga tumpahan darah kotor yang tidak mengalir keluar tetapi ke belakang dalam penyakit endometriosis. Jadi saya ingin beri sedikit panduan kepada kaum wanita macam mana nak cegah jangkitan kuman pada peranakan.”

Semoga melalui perkongsian ini dapat memberi manfaat buat anda semua.

Tanda-tanda terkena jangkitan kuman 

Sering tandanya adalah keputihan, lelehan berbau dan berwarna kuning atau hijau. Jangkitan ini bermula dalam saluran faraj masuk ke pintu rahim dan ke dalam rahim dan masuk ke dalam saluran.

Mengapa mudah dijangkiti?

 1. Tidak menjaga kebersihan selepas berhadas kecil atau buang air besar. Tidak membasuh dengan bersih. Bila haid tak jaga kebersihan sekitar faraj.
 2. Imuniti yang rendah sebab makanan tidak seimbang. Oleh itu, makanlah vitamin C lebih daripada biasa. Makan sayur dan buah untuk cegah jangkitan kuman.
 3. Minum air yang masam seperti jus lemon, jus cranberry yang boleh meningkatkan imuniti dan disamping membersihkan kencing dan bersihkan kawasan kemaluan.
 4. Selain itu mereka yang terlalu gemuk atau ada kencing manis juga mudah dijangkiti kuman pada  bahagian peranakan.
 5. Pengamal alat dalam rahim IUD,  mudah juga dijangkiti kuman.

Jadi apa perlu buat?

Oleh itu perlu bersihkan faraj dengan air garam selain washing douching.

Air Garam Untuk Penjagaan Peribadi Wanita. Dr. Hamid Arshat Kongsikan Cara & Petuanya!

IKLAN

Bahan-bahan:

1 sudu besar garam halus

1 gelas air suam

Gelas pakai buang

Kapas

Versalin

IKLAN

Sarung Tangan

Cara membuatnya: 

 1. Ambil garam dan larutkan ke dalam segelas air suam.
 2. Pakai sarung tangan kemudian lumurkan dengan verselin.
 3. Celupkan kapas ke dalam larutan air garam tadi.
 4. Bersihkan kawasan kemaluan dan boleh dimasukkan ke dalam.
 5. Kemudian keluarkan dan buang kapas tadi.
 6. Ambil kapas lain dan lakukan beberapa kali. Ulang dalam 4 hingga 5 kali.

Ekstra tip : Lakukan pembersihan cara ini pada waktu petang agar apabila bersama suami di malam hari, sekurang-kurangnya kawasan kemaluan bersih dan seterusnya memudahkan untuk hamil.

Mengawal jangkitan kuman pada faraj dan organ peranakkan dengan membasuh dengan air garam. Saline douching. Kaedah paling selamat natural dan organik.

sumber : Dr Hamid Arshat

IKLAN

ARTIKEL MENARIK : Selepas Balik Haji, Rico Rinaldi Tolak Tempahan Baju Seksi. Ramai Puji & Doakan Istiqomah!