Barang atau perabot yang telah rosak jika diberi sentuhan atau inovasi baru, akan boleh digunakan dan nampak unik. Ini seperti mana yang dikongsikan oleh saudara Shamsul Hafizi yang mengilhamkan meja study dengan menggunakan pintu almari yang telah rosak.

Menariknya juga, meja yang dihasilkan tidak berkaki dan hanya dilekatkan ke dinding sahaja. Sekali gus nampak macam mudah untuk dibuat walau pun kita tidak punya kepakaran dalam ilmu pertukangan kayu.

Jadi tunggu apa lagi, jom kita baca perkongsian daripadanya dan semoga bermanfaat.

DIY MEJA LEKAT DI DINDING
Bahan yang digunakan :
1. H/D Shelf Bracket 20″-white = 2pcs
2. Wall Plug 12mm = 4pcs
3. Spray Putih = 1 botol
4. Spray Clear = 1 botol
5. Skru 1/2 inchi = 10 pcs
6. Saya gunakan pintu almari lama yang dah rosak sebagai papan meja. Tuan puan boleh beli papan plywood 12mm kat hardware.

“Hajat isteri saya sebenarnya nak buat meja ni menghadap tingkap. Kononnye nak tengok pemandangan hutan kat depan tu masa buat kerja. walaupun sebenarnye just semak samun” ujarnya.

Langkah 1 : Disebabkan menggunakan pintu almari lama yang dah rosak sebagai papan meja, jadi perlu ditanggalkan segala skrew-skrew yang ada.

Langkah 2 : Bersihkan papan tersebut daripada habuk dan kotoran.

Langkah 3 : Disebabkan saya ingin meja berwarna putih, jadi perlu dispray dengan spray pain. Saya gunakan produk jenama Anchor. Setelah spray biarkan kering.

Langkah 4 : Untuk lebih tahan dan elak calar, spray pula dengan Flat Clear di permukaan kayu tadi.

Langkah 5 : Kemudian ukur ketinggian yang sesuai untuk meletakkan meja dan tandakan kawasan untuk dibuat lubang pemasangan bracket.

Langkah 6 : Drill dinding dan masukkan wall plug ke dalam lubang dan ketatkan ia bersama bracket.

Langkah 7 : Pastikan anda telah mengetatkan nat pada wall plug dengan betul.

IKLAN

Langkah 8 : Pasangkan skrew bersaiz setengah inci pada bracket untuk memastikan papan meja tidak bergerak dan stabil.

Siap

Sumber : Shamsul Hafizi dan youtube

IKLAN

Nak tahu, KELUARGA ada hadiah wang tunai RM500 nak beri kepada anak-anak anda! Caranya mudah sahaja, anda perlu kongsikan perasaan rasa bangga menjadi anak Malaysia.

Untuk maklumat lanjut layari je laman web https://toko.ideaktiv.com/product/virtual-himpunan-saya-anak-malaysia/ , baca syarat kelayakan dan jangan lupa untuk berdaftar di sana ya!

Sebarang soalan boleh di http://www.wasap.my/60169647520

Jom sertai E-Keluargagader BELAJAR ONLINE BUAT ROTI JALA VIRAL dengan daftar segera di  https://toko.ideaktiv.com/product/ceriakan-hati-dengan-buat-roti-jala-viral/ atau whatsapp di http://www.wasap.my/60169647520

Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club