Ramai yang sekarang teruja dan terjebak dengan indoor plants. Satu elemen yang amat best dalam rumah, menyihatkan mental dan meransang kesihatan minda.

Tapi kena ingat, pokok ialah benda hidup. Dan apabila kita sudah commit untuk membela benda hidup, ia jadi tanggungjawab untuk kita pastikan dia sihat dan tidak mati. Sama macam bela kucing atau hamster. Kita dah jadi mami dan papa pokok. Kejam kalau kita beli dan pokok mati!

Haa yang mana rasa susah sangat nak jaga pokok dalam rumah tu, jom tengok tip dari Eddie ni!

1. Cahaya, cahaya dan cahaya

Cahaya jauh lebih penting daripada air bagi pokok. Kalau kita abaikan air, masih boleh diselamatkan pokok. Tapi kalau cahaya tak cukup, Sama macam kita minum air tapi tak makan nasi. Make sure pokok dapat cahaya at least 6 jam satu hari.

Letak tepi tingkap atau sliding door. Yang paling baik, kita tambah artificial lighting untuk bantu photosintesis. Wa kasi letak rail lights kat ceiling and spot pada setiap pokok. (LIhat gambar )

2. Tukar angin

Wa ada 2 batch pokok. Satu batch kat luar, satu kat dalam rumah. Then tukar, gilir-gilir setiap 1 bulan atau 6 minggu. Kadang kadang wa biar jer kat luar seminggu dua.. baru bawa masuk balik. Macam kita juga, pokok perlukan tukar tukar angin bercuti dan makan sedap-sedap.

3. Pastikan ada udara mengalir

Kipas atau angin dari luar. Sebab kalau kita jenis yang suka spray daun dengan air untuk buang habuk, air tak boleh lekat pada daun terlalu lama. Akan jadi penyakit. Dan angin yang mengalir akan menyejukkan pokok. Pokok pun macam kita, kalau panas, dia rimas.

IKLAN

4. Jangan oversiram

Cucuk jari dalam compost. Kalau ada compost melekat kat jari, tak payah siram dulu. Kalau debu jer lekat maknanya air dah kurang. baru siram. Paling afdal, angkat semua masuk toilet, and bukak shower… kasi mandi.. biar air semua keluar kot bawah pasu baru angkat keluar dan anginkan. Wa bikin 7-10 hari satu kali.. TAK PAYAH siram hari hari. Jangan dengar tokey nursery kelentong.

5. Tak payah baja memahal

Cukup sebulan sekali bawak keluar, letak baja taik ayam/kambik 5 6 ketul dalam pot. Biar satu malam, besok bawak masuk.

IKLAN

6. Cukup peralatan

Alat-alat menanam dan trimmimg kena cukup
Tak payah beli memahal. MR. DIY atau kedai RM2 pun ada.

7. Beli bunga plastik

“Kalau rasa macam banyak kerja, dan menyusahkan, beli jer pokok plastik
Jangan jadi orang yang KEJAM dan pembunuh pokok,” katanya. Hahaha…

Sumber : Eddie Putera