Mencari dan mengekalkan kebahagiaan hidup berumah tangga tentunya ada rahsianya yang tersendiri.

Bak kata orang tua-tua, sedangkan lidah lagi tergigit inikan pula suami isteri. Apa yang penting, suami dan isteri kena saling tolak ansur dan sama-sama sabar untuk lalui asam garam hidup berumah tangga.

Begitulah juga apa yang cuba dijelaskan oleh PU Amin ini. Beliau berkongsi pengalaman hidup yang dilalui di awal usia perkahwinannya. Nyata dalam perkongsian tersebut banyak tip dan saranan yang boleh kita cedok untuk dijadikan inspirasi.

Nak tahu lanjut, ini perkongsiannya.

Masa ni baru seminggu kawen. Umur baru 22 tahun. Masa ni cuti kawen, sebelum balik Azhar Mesir untuk sambung baki pengajian 2 tahun lagi.

IKLAN

Masa ni belum ada nama PU Amin lagi. Masa ni jalan jalan shoping pakai duit biasiswa je . Masa ni naik motor pergi mall. Masa ni asyik berangan kalau ada rumah sendiri, kalau ada kereta sendiri, kalau kalau tak habis habis berangan. Berangan kan free .

Masa ni lah pergi beli kasut pertama untuk isteri saya. Murah pun ok, janji ada hadiah. Haha Alhamdulillah rezeki Allah. Banyak yang Allah bagi lepas 8 tahun ni.

Parent saya kata nak bagi tambah rezeki kena sentiasa jaga hubungan dengan Allah, jaga hubungan baik suami isteri. Jangan cakap benda tak elok, jangan kuat marah, sabar kena banyak.

Betul apa yang mereka pesan, rezeki Allah banyak bila kita hargai pasangan kita. Family saya tak sempurna macam orang lain. Sebab tu jarang share pasal life family kiteorang kat socmed. Sama je macam orang lain.

Bagi yang baru kawen kalau life kita tak meriah sangat tak apa , jangan follow orang lain, layan je life korang, ni moment indah untuk korang create kasih sayang waktu susah untuk korang hargai waktu senang nanti. Makan nasi bungkus share sama sama pun sedap, beli baju downtown, bundle pon xpe, baju jugak janji tutup aurat, settle.

Relax je, nanti Allah susun rezeki korang. Jangan mudah ungkap perkataan cerai, pisah dan benci. Banyak doa yang baik baik. Jangan cari kesempurnaan. Sebab manusia mana ada sempurna. Kan, So Moga korang dan saya terus bahagia selamanya di bawah jagaan Allah Swt.

Sekadar berkongsi, moga ada kebaikan nya.

Sumber : Pu Amin

Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club