
Jika sebelum ni untuk pencuci mulut, ada beli di bazar ramadab, apa kata kali ni kita cuba buat pula sendiri.
Menu puding ringkas ni sesuai sangat bila buat time berbuka. Makan waktu sejuk memang superb!
Ikuti resepi ni
Puding Susu ringkas tapi sedap

Agar-agar
Agar2 tali 1pack
Air 1000ml + 100ml air buah koktail
Susu sejat 1tin
Susu pekat 1tin **blh kurangkn.
Sos
2tin susu sejat
1/2tin susu pekat
4sb gula **mgikut citarasa masing2
3cawan air
Air buah koktail
Secubit Garam
*masak sehingga mdidih
+
**3sb tpg jgung + sedikit air , masukkn dlm sos kacau sebati hingga sedikit pekat.
Tambahan
Jelly@sumi
Nata de coco
Buah koktail@laici
Siap!

Selamat mencuba!
Sumber: Kaki Viral
Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di
Resipi Yong Taufu Sama Rasa Di Kedai Ni Mudah Nak Buat. Patutlah Ramai Share Hingga 21K!

Kadang kala bila teringin nak makan Yong Taufu, memang kena pergi ke kedai. Untuk buat kuah dan sosnya memang perlu ada kemahiran. Barulah rasa seperti di kedai. Ikuti resipi wanita ini yang mendapat perkongsian lebih 21K. Tentu rare, resipinya.
Ikuti perkongsian ini.
Ada penggemar yong taufu? Setiap kali teringin nak makan, saya akan masak sendiri. Ahli keluarga saya ramai, kalau beli di luar tak puas makan, kos pun tinggi.
Saya nak kongsikan resepi sos (sos hitam) dan kuah sup (hidangan yong taufu dengan kuah sup terkenal di sebelah Johor). Saya mention begini sebab ramai kenalan saya dari negeri lain agak pelik bila tahu yong taufu dimakan dengan sup.
Saya kongsikan bahan penyediaan yang sangat jimat dan berpatutan. Anggaran harga bahan memasak hanya RM50 saja (termasuk bahan isian yong taufu ya).
BAHAN A – SOS HITAM

6 sudu makan taucu
4 sudu makan tepung jagung.
1 cawan kicap cair (kicap lemak manis)
8 sudu sos tiram
8 sudu gula pasir
6 cawan air (3 cawan untuk dikisar sekali, 3 cawan masukkan ke periuk untuk dikacau bersama selepas bahan-bahan tadi dikisar)
2 ketul kiub ikan bilis
Garam secukup rasa
[Edit]
**Jika nak rasa pedas, tambahkan 3-4 sudu cili kering kisar ya.
Kisar semua bahan di atas. Kemudian masak kesemua bahan kisar tadi sehingga sebati. Kuah perlulah sentiasa dikacau bagi mengelakkan kuah menjadi berketul-ketul. Jika terlalu pekat, tambahkan sedikit air panas hingga menampakkan ‘texture’ kuah menjadi sempurna
Kalau sos hitam ni tak habis makan, boleh disejuk bekukan ya.
BAHAN B – KUAH SUP

3 ulas bawang putih – dititik
3 hiris halia
2 ketul kiub pati ikan bilis
Garam secukupnya
Sedikit gula (terpulang pada citarasa masing-masing)
Daun bawang
Bawang goreng
Air masak (anggaran 1 jug setengah)
Tumis bawang putih dan halia dengan sedikit minyak panas. Kemudian masukkan air masak diikuti kiub pati ikan bilis. Tambahan sedikit garam hingga cukup rasa. Masak hingga mendidih.
Kuah sup ini juga sesuai dijadikan air rebusan bahan isian yong taufu.


Silakan kongsi resipi, saya izinkan. Selamat mencuba.
Kredit : Nor Husma Husin
Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di
Buat Sos Lada Hitam Pekat, Beraroma & Berasa Dari Air Tangan Sendiri, Puas Hati!

Bila sebut sahaja lamb chop yang dimakan bersama sos lada hitam yang pekat dan berasa lemak dan pedas berempah, sudah dapat dibayangkan keenakannya. Kesempurnaan rasa yang sukar untuk digambarkan apatah lagi andai dimasak dari air tangan sendiri.
Buat yang pertama kali ingin mencuba, bolehlah mencuba resipi yang dikongsikan oleh Puan Afy AL Habibi ini.
Resepi Lamb Chop Viral
Jom cikgu kongsi sos black pepper sesedap rasa sampai terbeliak biji mata. Hii. Jangan lupa minum jus epal suam atau limau suam. Kolestrol tetap kena jaga juga.

Bahan perapan daging ( 3 keping )
– 3 sudu besar sos lada hitam
– 3 sudu besar serbuk cheese ( dalam plastik- boleh beli dekat kedai bakery)
– 1 sudu besar sos spageti cendawan
– 3/4 lada hitam kisar
– 1/2 sudu kecil parsley flakes
* tak perlu masukkan garam. Perapan dengan serbuk cheese sudah memadai.

cara penyediaan :
1. Satukan semua bahan perapan dalam bekas besar.
2. Lumurkan pada kepingan daging kambing setelah dicuci bersih tanpa darah beku.

3. Perap selama 8 jam untuk hasil yang terbaik. * Untuk perap semalaman kena masukkan dalam peti suhu biasa. Afy masukkan dalam plastik besar.* bakar daging selepas sos dan semua bahan pelengkap siap.
4. Panaskan 3/4 sudu besar planta atas pan. Susun daging yang diperap dengan teliti.

5. Gunakan api yang agak besar. Yang penting kena selalu balik-balikkan. Anggaran masa 10-15 minit. Konsistensi daging bukan garing kering.
7. Sebelum daging diangkat, Afy suka layurkan sekejap-sekejap atas api gas. Untuk naikkan bau. Cara Afy tu agak bahaya sikit. Risiko dapur gas tersumbat atau bahaya lain. Hati-hati ye.
Resepi Sos Black Pepper Maveloss
1. Panaskan 3/4 sudu besar planta dalam api kecil sahaja. Kemudian masukkan 1 ulas bawang putih yang telah diracik halus. Tumis sehingga naik bau.

3. Masukkan 1 sudu besar serbuk cheese. Kalau takda takpa. Kacau rata.

4. Tambahkan 1/2 sudip kicap Jalen lemak manis. Boleh tambahkan ikut kesesuaian warna kalau suka gelap. * jangan guna kicap masin
5. Masukkan 3/4 sudu besar serbuk lada hitam kisar. Juga masukkan 3/4 sudu kecil gula (boleh masuk sikit-sikit untuk langkah selamat). Kacau sebati.
6. Tutup api setelah semua rasa sebati. Siap untuk sos black pepper maveloss!
Betul, tak tipu.

Selamat mencuba!
sumber : Afy AL Habibi
Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di
Resipi Puding Lumut Butter Lemak Manis Terlajak Sedap. Mudah & Bahan Simple , Wanita Ni Kongsikan Caranya!

Hidangan raya pastinya tak lengkap kalau tak ada pencuci mulut kan. Dah fikirkan apa nak buat untuk pencuci mulut? Apa kata cuba resipi yang satu ini sememangnya cukup sedap.
Cara yang dibuat juga ringkas, pasti membuatkan sekeluarga menyukainya.
Untuk ibu-ibu yang nak mencuba, ini resipi yang dikongsikan oleh Zulaikha Ghazali.

Terajin pulak buat puding lumut butter untuk pencuci mulut harini .
Nampak macem sodap nanti malem kita rasa yepppp
(Resepi langkah2 dalam gambar)
Bahan-bahan

Cara membuat:
1.Campurkan semua bahan dan kacau sebati :
– Dua biji telur
– Santan 200ml
– 4 cawan air
– Gula 3/4 cawan gula ( ikut selera korang kalau nak manis boleh lebihkan gula kalau tasuke manis boleh kurangkan )
-1/2 sb garam

2. Kemudian masukkan sebungkus serbuk sehingga dan pewarna hijau. Apabila semuanya ada dan tuangkan ke dalam periuk.

3. Masak sambil kacau di atas api perlahan . Bila dan mendidih dan jadi ketul – ketul cemtu boleh tutup api . Sejukan kejap .

4. Bila dah sejuk sikit boleh tuang dalam bekas . Kalau tuang masa panas jadi tak cantik sebab ada mendapan air . Kemudian sejukan .

5. Yang ni pulak kacau rata semua ye :
– 3biji telur ( ambik kuning je )
– 100gm butter
– 1/2 susu pekat
-1 sudu esen vanila

6. Masak satu paket serbuk agar – agar dan 3cawan air diatas api perlahan .

7. Bila agar – agar dah larut tutup api kejap dan masukan butter yang dikacau tadi .

8. Ok dah masuk semua butter tu boleh buka balik api .

Masak hingga mendidih . Api biar slow .

9. Bila butter tadi dah masak boleh tuang sikit demi sikit kat atas agar – agar lumut tadi .

10. Ok dah jadi cemni boleh sejukan dalam peti ais .

11. siap
Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club
Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di

