Andai setiap awal pagi, pandangan mata dijamu dengan keindahan pokok-pokok bunga yang ditanam di laman rumah, pastinya ia cukup menenangkan.

Apatah lagi, jika tanaman tersebut sarat berbunga penuh warna warni seperti pokok bunga ros jepun ini. Pastinya akan bertambah berbunga-bunga hati kita jadinya. Cukup puas hati!

Di sini dikongsikan rahsia untuk yang ingin mencuba menanam pokok ros jepun ini dan nak pastikan berbung lebat, ini tipsnya.

Bismillah
Rahsia Ros Jepun jenis Carnation sis cepat merimbun penuh pasu:

Tanah dimasukkan hampir permukaan pasu (Tanah sis beli kat nursery, All in One or 6in1, kalau anda pandai campur sendiri tanah pun bagus)

Kerat ros jepun dari pasu asal, tinggalkan 2 3 helai daun. (Jangan risau, nanti naik merimbun balik RJ pasu asal.

Cucuk rapat-rapat dan tinggalkan 2 3 daun juga dan potong.

Selesai cucuk tanam, tabur baja biji bunga, or mix dengan baja subur pun boleh, kemudian letakkan air perlahan-lahan ( tabur sikit je macam tabur garam dalam masakan)

IKLAN

Kalau baja jenis air boleh terus sembur.
Biar beberapa minit, kemudian sembur racun untuk bena & serangga, recommended brand Brogard, kalau takde, brand apa-apa pun boleh .

Terus letak di tempat kena cahaya matahari.

Selepas 3 minggu pasu dah keluar banyak cabang-cabang baru, dah jadi macam rumput karpet.

IKLAN

Sebulan setengah dah keluar bunga-bunga. Rempoh untuk Ros Jepun Carnation matang, berbunga penuh tak berenti ialah +-2bulan.

*RJ jenis Carnation antara yang tahan lasak, kena hujan pun takpa, asalkan air boleh keluar bawah pasu.
*Harus letak tempat kena cahaya matahari, 6jam ke atas.
*RJ suka baja, baja setiap 14hari sekali
*Siram pagi & petang kecuali hujan.
*Hapuskan Bena,Kulat & Ulat guna racun serangga

sumber : Ros Jepun Perlis