Serangan jantung datang bila-bila masa sahaja. Malah ada juga ketika tidur. Ia seringnya datang “tak diundang”, kadar kematian akibat serangan jantung ketika tidur pun cukup tinggi.

Sebagaimana perkongsian ini melalui kajiannya menyatakan penyakit ini menyerang ramai orang muda. Ikuti penjelasannya.

USIA MASIH MUDA, JANTUNG SUDAH TUA.

Muda bukan jaminan untuk sihat. Tua bukan syarat untuk sakit.

Kajian PhD saya adalah sekitar penyakit serangan jantung di kalangan orang muda. Hakikatnya, dalam dunia ini mungkin hanya lima orang sahaja yang akan membaca tesis saya. Mereka adalah; Penyelia utama saya, pemeriksa tesis (tiga orang) dan diri saya sendiri.
Justeru, untuk memastikan hasil kajian saya dimanfaatkan umum, insyaAllah saya akan kongsikan beberapa noktah penting dari penulisan tesis saya dalam penulisan yang lebih santai. Semoga bermanfaat!

APAKAH ITU SERANGAN JANTUNG?

IKLAN

Jantung mempunyai sistem saluran darahnya yang tersendiri yang tugas utamanya adalah untuk membekalkan oksigen untuk kelangsungan jantung kekal berdegup bagi mengepam darah ke seluruh badan.

Jika saluran darah ini menjadi semakin kecil akibat pengumpulan kolesterol mahupun elemen-elemen lain, saluran darah ini boleh tersumbat. Maka, jantung akan kekurangan oksigen dan berhenti berdegup. Itulah serangan jantung!

Ia boleh berlaku secara tiba-tiba, namun proses perkembangannya sebenarnya mengambil masa yang lama. Namun proses ini boleh berlaku tanpa sebarang tanda. Kerana itu serangan jantung turut dikenali sebagai Pembunuh Senyap (A Silent Killer).

TAHUKAH ANDA?

IKLAN

Ramai Orang Muda Sakit Jantung. Tua Bukan Syarat Untuk Sakit. Take Note Perkongsian Ini.

 

1. Hampir 20% pesakit yang mengidap serangan jantung di Malaysia berusia di bawah usia 45 tahun (NCVD). Dalam kajian saya, pesakit termuda berumur 24 tahun, dan 1/3 dari pesakit berumur 35 tahun dan ke bawah.

2. Serangan jantung pada usia muda boleh diklasifikasikan sebagai penyakit orang lelaki. Menurut kajian di seluruh dunia, antara 80-100 % pesakit jantung di kalangan orang muda adalah lelaki.

IKLAN

3. Hormon wanita, iaitu estrogen adalah protective factor (faktor pelindung) kepada risiko serangan jantung. Namun, risiko untuk mendapat penyakit jantung meningkat dengan mendadak setelah putus haid, akibat hormon estrogen yang semakin surut.

4. Faktor utama penyakit jantung di kalangan orang muda adalah MEROKOK. Manakala faktor utama penyakit jantung di kalangan orang tua adalah kolesterol yang tinggi, darah tinggi dan kencing manis.

5. 60% dari pesakit yang terlibat dalam kajian saya disahkan mempunyai tekanan darah tinggi ketika dimasukkan ke wad selepas episod serangan jantung. Kebanyakan mereka tidak tahu mereka mempunyai tekanan darah yang tinggi sebelum mendapat serangan jantung.

Dr Norbaiyah Mohamed Bakrim.
(MBBS Monash, MMedSc IIUM, PhD IIUM).

Kredit: Baiyah Bakrim