Setiap kali masak nasi, mesti akan jadi kerak kat periuk. Dah kalau berkerak tu, mesti lah kena rendam dulu periuk tu sebelum dibasuh. Kalau tidak, tak bersih basuhnya! Tak memasal kena menunggu.

Itu satu hal, membazir pun satu hal. Tiap kali basuh, nak buang sisa nasi tu rasa sayang je. Waktu tu mula teringat iklan, ‘sebutir beras tu ibarat setitik peluh petani’. Hehe.

Jadi, nak elak dari membazir dan susah nak basuh, dan semestinya tak nak tukar beli periuk nasi baru, apa kata cuba masak nasi guna kaedah lain yang dikongsikan oleh Nabilah Hannan iaitu menggunakan kaedah ‘double boil’ pula! Confirm takkan berkerak dah lepas ni.

Cara Masak Nasi Guna Teknik Double Boil

Kadang malas nak layan kerak nasi dalam periuk. Bila dah rendam dlm sink, nampak kerak tu jadi nasi rasa membaziar pulak.

So, jom kita masak nasi teknik double boil. Selalunya orang buat chocolate topping je yang guna teknik ni. Sekarang kita apply kat nasi pulak.

STEP LAST TU PALING UTAMA, kalau ambil master dalam bidang masakan nasi putih tapi tak reti yang tu, tetap disqualified.

IKLAN

Cara-caranya:

1. Basuh beras macam biasa. Dan sukat air macam biasa. Saya pakai mangkuk yang jenis stainless steel tu.

Rasa Rugi Tiap Kali Masak Nasi Melekat Jadi Kerak. Tukar Teknik ‘Double Boil’ Settle Masalah!

2. Kemudian, periuk nasi tu letak air jugak. Biar terendam separuh dari mangkuk tadi.

Rasa Rugi Tiap Kali Masak Nasi Melekat Jadi Kerak. Tukar Teknik ‘Double Boil’ Settle Masalah!

IKLAN

3. Rice cooker + periuk nasi taruk air + mangkuk stainless steel (beras dibasuh +air).

Rasa Rugi Tiap Kali Masak Nasi Melekat Jadi Kerak. Tukar Teknik ‘Double Boil’ Settle Masalah!

4. Langkah paling penting. Pastikan lampu dekat COOK menyala.

Rasa Rugi Tiap Kali Masak Nasi Melekat Jadi Kerak. Tukar Teknik ‘Double Boil’ Settle Masalah!

5. Kejadian nasi yang telah masak.

IKLAN

Rasa Rugi Tiap Kali Masak Nasi Melekat Jadi Kerak. Tukar Teknik ‘Double Boil’ Settle Masalah!

Button cook tadi takkan naik warm selagi air yang kita taruk dalam periuk nasi ada lagi. Nak tunggu kering lama lagi la kot nak makan nasinya. Jadi, dalam 20-30 minit lepas on switch tu, boleh check kalau-kalau nasi dah siap masak.

Sumber: Nabilah Hannan