Meraikan hari raya bersama ibu dan ayah di kampung tentunya menjadi momen yang menyeronokkan bagi seisi keluarga. Pun begitu andai rezeki dapat bersuamikan orang jauh, mungkin untuk berhari raya di kedua-dua kampung dalam satu masa mustahil dapat dilaksanakan. Jadi penyelesaiannya ramai membuat sistem giliran untuk memuaskan hati. Syukur kedua-duanya dapat mencari kata sepakat.

“Raya Mana Tahun Ni?” Soalan Simple Je, Tapi Ada Hati Isteri Yang Bersedih! Wanita Ni Jelaskan, Agar En Suami Lebih Bertolak Ansur!

Namun, bukan perkara pelik juga ada yang berlaku sebaliknya sebagaimana perkongsian kisah daripada Puan Marliya Ramli ini apabila berbual dengan seorang isteri di mana setelah 7 tahun berkahwin tidak pernah sekali pun beraya di rumah keluarganya sendiri.


HATI ISTERI

“Raya mana tahun ni?” Tanya akak berbasa basi.

“Di kampung suami…,” Jawab dia.

“Oooo… Seronok la kan? Raya di kampung, meriah!”

“Meriah tu memang meriah. Tapi kalau dah tujuh tahun kawen, tujuh kali beraya di rumah mertua, dah tak rasa seronoknya..” Jawab dia perlahan.

Dan akak diam. Tak berani lagi nak berbasa basi.

Suami yang dirahmati Allah,

IKLAN

Kalau akak cakap, nanti anda marahkan akak. Tapi, apalah salahnya kalau buat sistem giliran raya? Tuan berikan ihsan kepada isteri. Akak faham. Wajib bagi isteri patuh kepada suami. Wajib bagi isteri berada di sisi suami.

T.E.T.A.P.I….

Isteri mengahwini Tuan yang perkasa bukan atas sebab mahu meninggalkan keluarga. Tapi kerana atas dasar satu perkataan iaitu CINTA.

“Raya Mana Tahun Ni?” Soalan Simple Je, Tapi Ada Hati Isteri Yang Bersedih! Wanita Ni Jelaskan, Agar En Suami Lebih Bertolak Ansur!

Namun, cinta adalah perasaan yang perlu dipupuk. Perlu dibaja. Disemai hingga mekar. Atau jika dibiar tandus, lama kelamaan hilang.

Akak cadangkan berilah ihsan kepada isteri. Bergilirlah pada raya pertama. Tahun ini bersama keluarga Tuan, tahun depan bersama keluarga mertua.

IKLAN

Bagaimana ibu bapa Tuan merindukan anak-anak pada Hari Raya, begitulah keluarga mertua. Mereka merindukan anak mereka juga.

Tidak ada ibu bapa yang mengahwini anak gadis mereka agar mereka tidak perlu berjumpa lagi. Tidak ada. Ya… akak harap Tuan berilah ihsan giliran raya. Seperti mana isteri Tuan memberikan ihsan di dalam rumahtangga.

Apa tugas suami?
Memberikan nafkah zahir batin termasuklah kebahagiaan emosi. Dan sebagai balasannya isteri memberikan taat setia kepada suami.

Ya, isteri hanya perlu berikan taat dan juga setia. Tidak wajib isteri memberikan lebih daripada itu walau seinci. Bukan akak yang cakap, tapi Allah yang perintahkan.

Namun kerana cinta, isteri Tuan memberikan ihsan dalam rumahtangga. Selain taat dan setia, isteri Tuan memberikan ihsan.

Jika Tuan terlepas pandang, izinkan akak meletak senarai ihsan seorang isteri :

IKLAN

1 – menyusukan anak-anak
2 – mengemas rumah
3 – memasak makanan
4 – membantu menyiapkan anak ke sekolah
5 – mengemop lantai
6 – mencuci, menyidai, melipat dan iron pakaian
7 – ada yang bantu bayarkan bil TNB
8 – ada yang belikan anak susu
9 – ada yang bantu bayar kereta
10 – ada yang buat business online untuk tambah wang keluarga

Dan lagi… dan lagi… dan lagi…

Seribu satu ihsan yang isteri beri buat suami. Walaupun semua itu bukanlah tanggungjawab isteri, namun isteri berikan ihsan atas nama cinta.

Maka…

Tuan berilah satu ihsan buat isteri iaitu giliran raya. Mulakan dengan tahun ini. Nescaya, isteri akan amat hargai.

Memang benar…

Tugas isteri adalah taat kepada suami. Namun apa gunanya taat jika HATI ISTERI tidak dimiliki. Apa gunanya memiliki jasad tetapi hati isteri mati?

Salam sayang ampun maaf dipinta.

sumber : Marliya Ramli