Siapa tak excited bila berkunjung ke rumah keluarga, sanak-saudara dan juga rakan-taulan di hari lebaran ini?

Selain dapat melepaskan rindu setelah sekian lama tidak berjumpa, juadah yang dihidangkan oleh tuan rumah juga boleh menambat hati para tetamu.

Bila lagi nak merasa air tangan tuan rumah kan?

Namun dalam keseronokan menyambut lebaran ini tiba-tiba hati bagai direntap bila ada yang bertanya soalan sensitif.

Meskipun soalan “Bila nak kahwin? “, “Bila nak ada anak?”, dilihat sebagai soalan gurauan bagi sesetengah orang namun tidak semua dapat menerimanya dengan hati terbuka.

IKLAN

Bagi sesetengah pasangan, soalan ini sangat sentisif lebih-lebih lagi jika mereka telahpun berusaha namun masih lagi belum diberikan rezeki untuk mendapat zuriat.

Seperti video yang tukar di aplikasi TikTok baru-baru ini, seorang wanita @dbyoinn telah berkongsi momen di mana dia terpaksa melepaskan tangisannya dalam kereta kerana diasak mengenai soal cahaya mata apabila beraya memandangkan sudah mendirikan rumahtangga sejak tahun lepas.

Melihat kesedihan isterinya, si suami yang berada di sebelah dilihat cuba menenangkan keadaan dengan mengesat air mata isterinya.

IKLAN

Video tersebut meraih perhatian dari ramai netizen yang ternyata terkejut dengan situasi yang dihadapi oleh pasangan itu. Rata-rata dari mereka mengharapkan agar pasangan ini tabah dan mendoakan mereka cepat-cepat dikurniakan cahaya mata.

Ada juga netizen yang geram dengan yang mengajukan soalan tersebut memandangkan soal tersebut adalah rezeki yang ditentukan oleh Allah. Malah menasihatkan agar lebih baik mendoakan pasangan yang masih belum memiliki zuriat berbanding bertanya soalan yang terang-terang adaah sensitif.

IKLAN
@1103qwertyuiop pls pls be extra-careful with your words. you don’t know what it’s like to not cry everytime my period shows….. do pray for us and other couples yang impikan malaikat kecil bcs kita tak tahu doa siapa yang termakbul nanti, insya Allah #ttcjourney ♬ Kecundang by Masdo – Sofea Yaya

Nak macam-macam info? Sila subscribe channel Telegram KELUARGA  dan join keluargagader club

“Raya Nak Happy-Happy Tapi ….” Wanita Ini Sebak Di Asak Soalan Mengenai Anak. Netizen Minta ‘Fikir Dulu Sebelum Tanya Soalan Sensitif’

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI