Boleh dikatakan ada satu benda ini memang asyik hilang sahaja, lepas sorang-sorang akan berebut untuk menggunakannya. Alih-alih hilang entah ke mana, tiada siapa pun tahu.

Benda yang dimaksudkan itu lain tidak bukan adalah remote!

Tak kiralah sama ada remote tv  atau remote aircond sekali pun, memang asyik ghaib sahaja dan tiba-tiba boleh pula muncul depan mata.

Jadi apa kata untuk selesaikan masalah ini, anda lakukan DIY bagi hasilkan casing untuk menempatkan segala remote di satu tempat yang khusus. Ini sepertimana yang dikongsikan oleh Lidia Rahza di group facebook Kelab Kaki D.I.Y.

DIY Casing Remote

Menurutnya asal bekas remote yang dihasilkan adalah merupakan lebihan casing aircond yang dibeli di kedai hardware dengan anggaran harga RM15 ke RM17 sebatang.

Langkah 1 : Kumpul remote dan mula agak jarak antara satu remote dengan remote yang lain.

 

Langkah 2 : Congak jarak dan besar lubang yang akan ditebuk nanti

Langkah 3 : Ukur saiz setiap remote dan ambil saiz remote yang paling besar supaya yang lain semua muat.

Langkah 4 : Ukur dan guna sesiku L untuk buat garisan lurus untuk jarak dan lebar lubang remote

Langkah 5 : Untuk ukur tebal, jadi kalau tebuk lubang nanti takla besar sangat atau tak muat… bila remote fit nampak kemas sikit

 

IKLAN

Langkah 6 : Bila dapat ukuran tebal dan lebar, kita plotkan pada casing.

 

Langkah 7 : Siap lukis dan plot, puas hati kita proceed “measure twice cut ones…”

Langkah 8 : Potong lebihan tepi, guna la apa-apa tool yang korang ada. Janji putus.

IKLAN

 

Langlah 9 : Untuk lubang tengah saya cadangkan guna drill, guna steel bit. Tebuk tepi supaya senang nak potong dengan pisau nanti. Dan ini lepas potong dan kemaskan guna pisau…. ni perlukan ‘steady hand’, samaada ko akan cedera atau tepotong pvc casing.. so be careful.

Langkah 10 : lnilah  hasilnya. Siap dalam 30 minit sambil tengok tv.

Kalau anda perasan lekuk di bibir pvc menghalang remote dari slide dari kedudukannya. Insyallah tak jatuh.

Sumber :Lidia Rahza