Bagi penggemar masakan negeri Kelantan, boleh cuba resepi Laksam Kelantan. Antara makanan popular di Kelantan. Melalui perkongsian Puan Norbiana Bie yang menyediakan cara memasak makanan ini hanya menggunakan sukatan cawan. Jom semak perkongsiannya.


RESEPI LAKSAM KELANTAN SUKATAN CAWAN YANG SANGAT MUDAH!

Resepi laksam :
2 cawan tepung beras
1 cawan tpg gandum
1/2 cawan tepung jagung (utk laksam kekal cantik)
4 cawan air sejuk
2 cawan air suam
sedikit garam

campur semua bahan2 diatas sehingga sebati.gaul ngan tangan bg sebati xberketoi..
Panas kan kukusan..Oles tudung periuk dgn minyak..pahtu letak dlm pengukus..tuang sesenduk..tunggu 5 minit nmpk melembung2..angkat.pastu cepat2 gulung..ambik pisau pemotong kek yg plastik Tu kan ampa kaih2…gulung..

?

kuah laksam

• 12 ekor ikan selayang dan 1/2 ekor ikan tongkol dibuang perut dan direbus hingga masak air rebusan paras ikan je ..air rebusan ikan jgn buang..digunakan tuk kuah nanti
• 14 biji bwang merah besar
• sedikit je halia
• 1 sb lada hitam kemudian ditumbuk halus
• 1kg santan pekat
• garam , gula
• asam gelugur

Blender bawang..isi ikan..halia…angkat..masuk periuk.,pastu tulang blender pastu tapis..letak dlm periuk ..masuk santan ..letak daun kesom jika suka..lada hitam..masuk asam keping..gula..garam..didihkan

IKLAN

?

ulaman
kacang panjang
timun
daun kesom jika Ada
tauge
kobis – semuanya dihiris halus..

?

IKLAN

sambal lada merah

sedikit belacan
Cili merah besar
cili api merah
Cuka 3 sdb
garam sikit _semuanya kisar/tumbuk halus

Berikut gambar