Makan Churros ni memang sedap, nak beli pun kena tengok bajet jugak sebab harganya agak mahal. Lagi pulak jika ada anak ramai, beli sikit tak cukup. Nak rasa lebih enak, Churros ni sedap di makan ketika panas-panas.
Apa kata cuba resepi ini yang boleh menyelamatkan bajet anda, malah anak-anak dan suami pun boleh makan dengan puas sampai kenyang.
Nak buat pencuci mulut untuk open house untuk kawan-kawan pun boleh. Menarikkan. Apa yang pasti, resepi viral ini, bukan sekada resepi, tetapi turut berkongsi petua untuk mendapatkan Churros yang rangup dan lembut. Jom cuba lakukannya!
CHURROS 1 cwn air* 1 sudu besar mentega/margerin 1 sudu besar gula* (gula yg bancuh teh kopi tu) 1 sudu teh esen vanila* Secubit garam*
1 cwn tepung gandum 1 bj telur B
Cara-cara:
1. Satukn bahan2 bertanda * dlm kuali (sy guna kuali non stick). Buka api dan kacau smpai gula larut… dn mentega tu cair…
2. TUTUP api, masukkn tepung sikit2 smbil kacau dgn senduk… Trs je balik2 kn tepung tu smpai doh yg lembut terhasil… Klau doh tu berketul2, pedulikn jee…
3. Telur pukul dadar sikit dn tuang dlm doh. Doh masih panas, jd trs je uli2 dgn senduk… Bila doh dh sejuk sikit dn blh dipegang, uli la dgn tgn smpai betul2 sebati dn xde lg ketul2 tepung. Tips : Doh yg cantik adalah doh yg licin dn agak kenyal. Tak melekat2 dekat tgn.
Ads
4. Masukkn doh dlm piping bag… Guna star nozle dan paipkn ats dulang yg dialas baking paper (tujuan xnk bg melekat je…) Sementara dok paip Churros tu, blh la panaskn kuali minyak.
5. Goreng sehingga keemasan dn diangkat.
6. Sira dgn gula icing dn sedikit serbuk cinnamon. Lbh umph klau dip dlm sos coklat.
Rujuk gambar:
Ads
SOS COKLAT °°°°°°°°°°°°°°°°
100g coklat masakan 1 sudu mentega (sy guna 2 sudu minyak jagung je) – cairkn secara double boile
Tips :
1. Ada bberapa resepi Churros yg sy dh try, bg sy ini yg terbaik. Rangup di luar, lembut di dlm… Ada resepi sy buat, Churros sy keras mcm belimbing besi… sbb tepung yg berlebihan. TEPUNG 1 CAWAN dh cukup yee… klau lebih, kompen blh baling dinding.
Ads
2. Masa nk masukkn tepung, kebykkn resepi suh perlahankn api… Tapi sy TUTUP API masa tu… Ikut petua, Jgn uli tepung dgn air yg menggelegak… Ini utk mndptkn churros yg berkulit rangup dn kerangupan tu tahan lbh lama…
3. Klau agak2 doh panas lg, x blh nk uli dgn tgn… blh je tunggu kejap, no hal ? Take ur time utk uli doh bg licin yee… x perlu trgesa2 sbb kuih ni xde istilah bantat ke ape…
4. Seelok2nya guna piping bag yg tebal klau xnk 10 kali tukar bag… klau piping bag nipis, kompom pecah.
5. Guna star nozle utk corak belimbing yg cantik. Klau nk guna acuan samprit pn blh. Pd yg x pentingkn rupa, nk gentel je pun xde masalah hehee… Saiz Churros sy ni, agak2 dlm 2 inci setiap satu.
6. Pd yg expert pro master (hehee…) blh je paip trs dlm minyak yg panas… Sy cuma amatur, jd sy paip dulu smua dlm dulang… sbb nk standardkn saiz. Pastu br campak smua sekali dlm kuali… masak pn seragam je…
“Kegemaran anak no 2. Suka sangat dia kalau mama masak lauk ni. Dia tak suka makan timun, tapi masak macam ni 2 pinggan nasi pun habis.”
Begitulah perkongsian daripada seorang ibu ini mengenai menu kegemaran anaknya dan difahamkan menu ini istimewa daripada negara Kemboja.
Jadi bolehlah dicuba, terutamanya buat ibu-ibu yang bimbang anak-anak tidak suka makan sayur. Mana tahu dengan menu istimewa ini, anak-anak kita akan suka makan timun seperti mana halnya dengan anak puan Aiza Irmiyati Ghazali ini.
Daun herba atau sayur hijau sering digunakan namun jangka hayatnya tidak tahan lama. Jika beli dalam kuantiti yang banyak ia cepat rosak. Tetapi waktu masak, biasanya daun seperti ketumbar, daun kunyit dan limau purut bukanlah diguna banyak pun.
Hanya sedikit sahaja, jadi sayang lebihan itu kalau dibiarkan lama dalam peti mudah busuk dan tidak bertahan lama. Tapi ada cara jika ibu-ibu mahu sayuran ini tahan lebih lama.
Jom ikut petua yang dikongsikan oleh Nik Hazifah jika mahu kekalkan kesegaran dedaun. Tak perlu lagi nak ke kedai beli yang baru jika mahu menggunakannya.
“Aiskrim” ketumbar, daun kunyit dan daun limau purut. Guna plastik aiskrim, masukkan daun-daun tu, masukkan air paip dan ikat. Masukkan dalam freezer. Jimat space dalam freezer.
Ni adalah cara untuk kekalkan kesegaran daun-daun ni.. Kadang beli nak pakai sikit, yang lain kering layu dalam peti sejuk. Nak defrost pun kejap je..keluarkan dari plastik tu, Lalukan bawah air paip, setel.
Pelakon dan pengacara, Ain Edruce yang kini hamil anak keduanya mengakui berat badan badannya kini semakin bertambah secara mendadak biarpun kandungannya baru berusia lima bulan.