Makan Churros ni memang sedap, nak beli pun kena tengok bajet jugak sebab harganya agak mahal. Lagi pulak jika ada anak ramai, beli sikit tak cukup. Nak rasa lebih enak, Churros ni sedap di makan ketika panas-panas.
Apa kata cuba resepi ini yang boleh menyelamatkan bajet anda, malah anak-anak dan suami pun boleh makan dengan puas sampai kenyang.
Nak buat pencuci mulut untuk open house untuk kawan-kawan pun boleh. Menarikkan. Apa yang pasti, resepi viral ini, bukan sekada resepi, tetapi turut berkongsi petua untuk mendapatkan Churros yang rangup dan lembut. Jom cuba lakukannya!
CHURROS 1 cwn air* 1 sudu besar mentega/margerin 1 sudu besar gula* (gula yg bancuh teh kopi tu) 1 sudu teh esen vanila* Secubit garam*
1 cwn tepung gandum 1 bj telur B
Cara-cara:
1. Satukn bahan2 bertanda * dlm kuali (sy guna kuali non stick). Buka api dan kacau smpai gula larut… dn mentega tu cair…
2. TUTUP api, masukkn tepung sikit2 smbil kacau dgn senduk… Trs je balik2 kn tepung tu smpai doh yg lembut terhasil… Klau doh tu berketul2, pedulikn jee…
3. Telur pukul dadar sikit dn tuang dlm doh. Doh masih panas, jd trs je uli2 dgn senduk… Bila doh dh sejuk sikit dn blh dipegang, uli la dgn tgn smpai betul2 sebati dn xde lg ketul2 tepung. Tips : Doh yg cantik adalah doh yg licin dn agak kenyal. Tak melekat2 dekat tgn.
Ads
4. Masukkn doh dlm piping bag… Guna star nozle dan paipkn ats dulang yg dialas baking paper (tujuan xnk bg melekat je…) Sementara dok paip Churros tu, blh la panaskn kuali minyak.
5. Goreng sehingga keemasan dn diangkat.
6. Sira dgn gula icing dn sedikit serbuk cinnamon. Lbh umph klau dip dlm sos coklat.
Rujuk gambar:
Ads
SOS COKLAT °°°°°°°°°°°°°°°°
100g coklat masakan 1 sudu mentega (sy guna 2 sudu minyak jagung je) – cairkn secara double boile
Tips :
1. Ada bberapa resepi Churros yg sy dh try, bg sy ini yg terbaik. Rangup di luar, lembut di dlm… Ada resepi sy buat, Churros sy keras mcm belimbing besi… sbb tepung yg berlebihan. TEPUNG 1 CAWAN dh cukup yee… klau lebih, kompen blh baling dinding.
Ads
2. Masa nk masukkn tepung, kebykkn resepi suh perlahankn api… Tapi sy TUTUP API masa tu… Ikut petua, Jgn uli tepung dgn air yg menggelegak… Ini utk mndptkn churros yg berkulit rangup dn kerangupan tu tahan lbh lama…
3. Klau agak2 doh panas lg, x blh nk uli dgn tgn… blh je tunggu kejap, no hal ? Take ur time utk uli doh bg licin yee… x perlu trgesa2 sbb kuih ni xde istilah bantat ke ape…
4. Seelok2nya guna piping bag yg tebal klau xnk 10 kali tukar bag… klau piping bag nipis, kompom pecah.
5. Guna star nozle utk corak belimbing yg cantik. Klau nk guna acuan samprit pn blh. Pd yg x pentingkn rupa, nk gentel je pun xde masalah hehee… Saiz Churros sy ni, agak2 dlm 2 inci setiap satu.
6. Pd yg expert pro master (hehee…) blh je paip trs dlm minyak yg panas… Sy cuma amatur, jd sy paip dulu smua dlm dulang… sbb nk standardkn saiz. Pastu br campak smua sekali dlm kuali… masak pn seragam je…
Meskipun hanya menu ayam goreng, ia sering menjadi pilihan dan kegemaran buat seisi keluarga terutamanya buat anak-anak kecil. Sementelah menu ayam goreng ini cukup mudah disediakan dan aromanya mampu membuka selera jika dihidangkan ketika masih panas.
Tapi bagi menghasilkan ayam goreng yang enak, ranggup di luar tapi lembut di dalam ada caranya. Langkah menghasilkannya dikongsi oleh Najwa Romli dari laman Facebook beliau. Jom cuba.
BAHAN-BAHAN:
1/2 ekor ayam.
1 labu bawang putih
4 batang serai
3 inci halia
3 inci lengkuas
2 tangkai daun kari
Garam dan serbuk kunyit secukup rasa
CARA MEMBUAT:
1. Hiris semua bahan tersebut kecuali daun kari.
2. Kemudian tumbuk semua bahan tadi menggunakan lesung batu. Boleh juga menggunakan pengisar dengan mencampurkan sesudu minyak masak dan dua sudu besar air.
3.Gaulkan ayam bersama daun kari, garam, serbuk kunyit dan bahan tumbuk tadi. Perap dalam 30 minit.
4. Sambil menunggu perapan ayam susunkan daun pisang dalam periuk kukus. Kemudian, didihkan air dalam periuk kukus.
5.Susun ayam di dalam loyang kukus dan kukuskan selama 20 minit.
6. Setelah dikukus, biarkan sejuk, lalu digoreng dalam masa 5 minit..
Jika ingin disimpan di dalam simpan chiller masukkan ke dalam bekas kedap udara. Ia mampu bertahan sehingga 3 atau 4 hari.
Selamat mencuba!
Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di
Bosan makan nasi setiap hari? Jangan risau, menu kali ini pastinya akan menambahkan lagi selera anda.
Makaroni bakar merupakan menu yang paling mudah, sedap dan juga mengenyangkan. Dengan perkongsian resipu oleh selebriti terkenal tanah air Sheila Rusly ini sememangnya tidak boleh disangkal lagi kesedapannya.
Jadi, jika anda inginkan kelainan bolehlah mencuba resipu yang dikongsikan ini di rumah. Selamat mencuba!
Makaroni Bakar
Bahan-Bahan:
2 cawan makaroni (Direbus sampai lembut)
500 gm daging kisar (Dicincang)
3 sudu rempah kari
5 biji bawang merah*
3 biji bawang putih*
1 sudu lada hitam*
1/2 inci halia* (Semua bahan bertanda * di tumbuk dan sedikit minyak jagung+sedikit mentega untuk menumis)
1 tin susu cair ideal+1 tin air
Sedikit daun bawang/sup (pilihan)
Sedikit bawang goreng
4 biji telur – dipukul
Garam secukupnya
Sedikit parutan mozarella/cheddar cheese
Cara-Cara:
– Tumis bahan yang ditumbuk tadi bersama rempah hingga naik bau.
– Masukkan daging kisar/cincang dan goreng hingga masak dan perasakan dgn garam.
– Masukkan susu cair , air dan bawang goreng kemudian dimasak sekejap.
– Makaroni yang dah direbus ditoskan kemudian masukkan dalam bekas yang bersih.
– Masukkan bahan daging yang dah masak tadi ke dalam bekas bersama makaroni n gaul rata.
– Boleh tambah cheeddar cheeseyg dah diparut sekali.
– Masukkan dalam dulang/loyang pembakar , tuangkan telur diatas macaroni , tabur mozerella dan baki cheese kalau suka.
– Taburkan daun sup/bawang n bawang goreng.
– Bakar selama 40 minit dgn suhu 170 darjah celcius atau hingga masak.
– Boleh tambah lada bangla,cendawan dan tomato yang dipotong dadu.
Anak yang autistik kelihatan sama seperti kanak-kanak lain. Rupa parasnya yang sempurna langsung tidak memperlihatkan akan masalah yang dihadapinya.
Autisme merupakan kecacatan perkembangan tegal atau pervasive developmental disorder yang melibatkan fungsi otak. Ia juga dianggap sebagai kecacatan neurologi yang berkaitan perhubungan sosial, komunikasi ,emosi dan pola berkaitan minat, aktiviti dan sikap.
Ia biasanya mula terjadi kepada kanak-kanak seawal usia tiga tahun dan melibatkan masalah dengan integrasi deria.
Soal pemakanan untuk kanak-kanak autistik perlu diberikan perhatian yang sama seperti perkembangan sosial mereka. Oleh yang demikian, ibu bapa sebaiknya mengambil tahu dan mengenali jenis makanan yang diperlukan untuk anak mereka.
Karbohidrat Tanpa Gluten
Ibu bapa disyorkan memberikan anak makanan daripada sumber karbohidrat tetapi tidak mengandungi gluten seperti kentang, beras dan ubi-ubian. Gluten adalah sejenis protein yang terdapat pada gandum dan tepung. Gluten mengandungi komponen protein yang disebut sebagai peptida. Dengan gluten, ia akan membuatkan otak menjadi lebih agresif. Makanan tinggi gluten seperti bijirin, mi, roti dan kuih-muih patut anda hindarkan.
Diet Feingold & Diet Failsafe
Diet Feingold ini pada awalnya diperkenalkan oleh Ben Feingold yang dibuat khusus untuk anak-anak hiperaktif. Namun ia menunjukkan adanya keserasian terhadap anak-anak Autistik. Diet Feingold dan Diet Failsafe ini melarang sama sekali pengambilan makanan yang mengandungi pewarna, perisa, bahan pengawet, serta beberapa jenis pemanis buatan yang banyak terdapat di dalam pembuatan roti, kek, mi serta manisan lain. Anak-anak mula menunjukkan perkembangan positif terhadap diet ini.
Elak Asid Salicyclic
Diet tanpa sejenis asid yang dinamakan Asid Salicylic juga dikatakan mampu membantu anak-anak kekal sihat. Asid ini terdapat dalam beberapa jenis buah seperti anggur, plum, buah ceri, tomato dan timun. Diet ini memberikan impak yang cukup baik kepada mereka.
Suplemen dan Vitamin
Ibu bapa digalakkan memberikan anak-anak ini suplemen dan vitamin bagi menambah tenaga mereka. Makanan tambahan daripada sumber omega 3, protein dan juga serat digalakkan untuk diambil setiap hari. Sumber makanan yang disarankan adalah seperti ikan salmon, minyak ikan kod serta ikan sardin.
Elakkan Jenis Makanan Ini:
Gula daripada jenis sukrosa, fruktosa atau gula olahan lain
Sayur-sayuran yang mengandungi asid salyclclic
Semua jenis biji-bijian seperti gandum, jagung, oat serta beras
Kekacang seperti kacang soya dan kacang hijau
Kentang, ubi dan lobak
Rumput laut dan agar-agar
Daging yang diproses
Susu dan produk tenusuRoti, pasta, mi
Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di
World Quran Convention 2025 mengetengahkan tema ‘Trade With Allah’ berasaskan Surah Al-Saff sebagai panduan utama solusi ekonomi Islam global. Program dua hari ini membuka ruang memahami keseimbangan antara spiritual dan ekonomi moden.