Sebut sahaja ayam Gochujang mesti teringat menu yang selalu ada dalam drama Korea. Ayam yang disalut dengan sos Gochujang pedas dan manis semestinya membangkitkan selera makan seisi keluarga.

Tapi resipi yang dikongsikan kali ini sedikit berbeza dengan menggunakan kubis bunga dan kertas beras sahaja bagi menggantikan ayam. Sesuai sangat untuk yang vegetarian.

Menurut perkongsian daripada pemilik profil Facebook, Zam Akmal Masak Dengan Perangai Korang, resipi ini sangat sedap kerana kulit kertas beras yang rangup dan tekstur kubis bunga yang sama seperti ayam.

“Cuba korang buat resipi ni pastu bagi anak-anak atau suami korang makan. Diorang mesti tak perasan pun yang tu kubis bunga”.

Resipi Ayam Gochujang Tanpa Guna Ayam? Lelaki Ini Kongsi Tip, Patutlah Viral, Memang Sedap!

Ayam Gochujang Vegetarian

Bahan-bahan:
  1. Kubis bunga
  2. Air
  3. Rempah sup
  4. Pepper
  5. Garam
  6. Rice Paper (Vietnam roll punya wrapper)
Sos:
  1. Kicap cair 2 tbsp
  2. Gochujang halal 2 tbsp
  3. Madu 50 gm
  4. Garlic 4 butir
  5. Halia 1 inci
  6. Cuka 1 tsp
  7. Gula perang 1 tbsp

Cara Penyediaan:

– Celur bunga kobis yang telah dipotong kecil selama 1 minit di dalam air mendidih yang dicampur dengan bahan perasa seperti garam, rempah sup, pepper.

IKLAN

 

Resipi Ayam Gochujang Tanpa Guna Ayam? Lelaki Ini Kongsi Tip, Patutlah Viral, Memang Sedap!Resipi Ayam Gochujang Tanpa Guna Ayam? Lelaki Ini Kongsi Tip, Patutlah Viral, Memang Sedap!Resipi Ayam Gochujang Tanpa Guna Ayam? Lelaki Ini Kongsi Tip, Patutlah Viral, Memang Sedap!

– Letakkan sedikit garam kat kubis bunga yang telah dicelur tadi.

Resipi Ayam Gochujang Tanpa Guna Ayam? Lelaki Ini Kongsi Tip, Patutlah Viral, Memang Sedap!

IKLAN

– Celup kertas beras dalam air sekejap dan balutkan bersama kubis bunga tadi.

Resipi Ayam Gochujang Tanpa Guna Ayam? Lelaki Ini Kongsi Tip, Patutlah Viral, Memang Sedap!

– Air fryer 12-15 minit (setiap 4min tu pusing-pusingkan). Sapu sedikit Minyak pada lapik air fryer supaya tak melekat.

Resipi Ayam Gochujang Tanpa Guna Ayam? Lelaki Ini Kongsi Tip, Patutlah Viral, Memang Sedap!

IKLAN

– Boleh bakar dalam oven atau goreng.

– Buat sos dengan bahan sos.

– Sejukkan sekejap bunga kobis baru korang gaul.

Resipi Ayam Gochujang Tanpa Guna Ayam? Lelaki Ini Kongsi Tip, Patutlah Viral, Memang Sedap!Resipi Ayam Gochujang Tanpa Guna Ayam? Lelaki Ini Kongsi Tip, Patutlah Viral, Memang Sedap!

– Boleh je salut dengan apa-apa sos korang suka.

Resipi Ayam Gochujang Tanpa Guna Ayam? Lelaki Ini Kongsi Tip, Patutlah Viral, Memang Sedap!

Sumber: Zam Akmal Masak Dengan Perangai Korang

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI