Apa yang menariknya tentang ayam goreng ala korea ini dah tentulah pada sosnya yang terasa sedikit manis, masam dan pedas. Tetapi kali ini apa kata anda buat jer sendiri di rumah. Cuba resipi yang dikongsikan oleh Ina Sehot
Duduk rumah tak tahu nak masak apa? Jom cuba Resepi ayam ala korea sedap gila tp terlalu senang dan mudah! versi pedas dan versi tak pedas!
Resepi ni laku keras dan paling fav keluarga! boleh diterima tekak org Melayu! nyum!
Bahan-bahan
Ads
8 ketol sayap ayam
2 peket serbuk ayam goreng seri aji
Ambik separuh untuk perap semalaman
Untuk sos😅
1biji bwang putih
2 biji cili padi(cili endon)/ (versi pedas 5bijil cili padi)
5 sudu sos cili (versi pedas 8sudu sos cili)
5 sudu madu
2 sudu sos tiram
1 sudu plum sos
Minyak untuk menumis
Ads
Cara membuat ikut gambar yang diberikan.
Tumis bawang dan cili.Masukkan bahan-bahan sosBancuh tepung goreng.Salutkan tepung pada ayam.
Ads
Selamat mencuba
Kredit : Ina Sehot
Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di
Dalam tempoh empat bulan , tomato yang ditanam sudah menunjukkan hasil. Nak elak pokok dirosakkan serangga perosak, ikut tip yang dikongsikan oleh wanita ini. Selamat mencuba!
3 Cara Mudah Tanam Tomato Ceri dan dapat hasil dalam masa 4 bulan
Actly ni pun lambat sebab lambat alih rasanya kalau org lain tanam misti lagi cpt😍
Hiris tomato ceri lepas tu letak hirisan tomato dlm bekas semaian(aida guna container dia je)
Lembapkan tanah dan letak tempat gelap (actly lupa sedar2 dah bercambah mcm dlm gambar selepas 9 hari.
Biarkan anak pokok besar sikit dan alihkan mcm biasa ke tempat yang sesuai. Aida letak dlm polibeg. Siram pagi dan petang.
====================================
Nota kaki: tomato ni mmg perlu air yang banyak. So siram la 2 atau 3 kali sehari kalau x nnt pokok jadi cpt kering.
Dalam masa 4 bulan ni Aida pun xjaga sangat. siram je kejenya…
Kalau perasan dlm setiap polibeg ada daun bawang putih. Aida tanam bersama pokok ni bawang putih sbb binantang xsuka kan bau dia. Kita xnk ada putih2 bena tu nnt rosak pokok dan daun jadi kecut.
Tercari-cari menu yang enak untuk dinikmati ketika minum petang bersama keluarga, mungkin menu ini menepati selera.
Istimewanya lagi bila kita sediakan menu ini, satu rumah berbau harum dan membuatkan kita tidak sabar menjamahnya.
Jom ketahui cara penyediaannya seperti mana yang dikongsikan oleh Puan Lina Thomas.
Jom kita minum petang. Hari ni kak lina buat Homemade Cinnamon Rolls, sedap sangat. Best when serve warm!
Homemade Cinnamon Rolls
Bahan-bahan:
Bahan untuk Cinnamon Rolls:
1 cawan susu suam
2 1/4 sudu kecil yis
1 biji telur grade A
2 sudu besar unsalted butter, cairkan
4 sudu besar gula pasir
1/2 sudu kecil garam
3 cawan + 4 sudu besar tepung gandum/roti
Caranya:
Cara Membuat Cinnamon Rolls:
Dalam mixer masukkan 1 cawan susu suam, yis, 1 biji telur, 4 sudu besar gula, 1 sudu butter cair dan 1/2 sudu kecil garam. Putar sekejab sehingga sebati.
Masukkan 3 cawan tepung gandum putar lagi dan masukkan lebihan 4 sudu tepung tadi putar sehingga doh tidak melekat.
Keluar kan dari mixer pindahkan ke atas meja kerja yang bersih yang telah ditabur tepung dan uli dengan tangan sehingga sebati selama 3 minit.
Masukkan dalam mangkuk, tutup dengan plastik wrap dan biarkan naik sehingga saiznya dua kali ganda selamat 1 jam.
Tabur sedikit tepung permukaan meja kerja yang bersih, keluar kan doh,
Bentukkan doh sehingga menjadi bentuk rectangle saiz 17×10 inci persegi panjang. Sapu permukaan doh dengan butter lembut dan tabur kan campuran cinnamon dan gula.
Gulung dan seal kan hujung sekali dengan disapu air pada doh supaya melekat. Potong sebanyak 12 gulung sama saiz dengan bermula 2 bahagian, potong lagi 2 bahagian setiap satu dan seterusnya.
Susun di dalam loyang 9 x 13” yang telah dilenser butter. Ketepikan dan biarkan dalam 30 minit sehingga doh naik lagi sekali ganda.
Panaskan oven pada suhu 170C, sapu butter cair dan bakar selama 20-22 minit atau sehingga keperangan.
Bolehlah dihidangkan semasa panas suam begitu sahaja atau di sapu dengan cream cheese icing.
Untuk Filling Cinnamon Rolls:
6 sudu besar unsalted butter, suhu bilik
1/4 cawan gula pasir
2 sudu besar serbuk kayu manis
Dalam mangkuk kecil, kacau bersama 1/4 cawan gula dan 2 sudu besar kayu manis, ketepikan.
Untuk Cream Cheese Icing:
4 sudu besar unsalted butter, suhu bilik
4 oz (115g) cream cheese, suhu bilik
1/2 sudu besar vanilla extract
1 cawan gula icing
Dalam mangkuk medium, guna hand mixer, krim kan semua bahan sehingga sebati.