Menariknya menu ini buat hidangan makan tengah hari. Nak buatpun pun cukup mudah untuk disediakan. Rasanya yang sedap menambahkan lagi selera seisi keluarga.

Cuma, setiap hidangan tentunya kita memilih resipi yang ringkas. Menu pilihan ini memang mudah tapi gerenti sedap. Siapa yang suka ayam percik boleh cuba resipi ini.

Jom admin kongskan resipi dari Miss Nick Kitchen. Lihat resipinya memang mudah.

RESEPI AYAM PERCIK PALING MUDAH

Ini first resepi untuk tahun 2020. Sebenarnya masak je tapi terus ngap haha, tak sempat nak ambil gambar step by step. Awal tahun biasa la sibuk sikit menyusun gerak kerja. Ini ayam percik resepi yang agak simple tapi sedap. Ada beberapa lagi versi lain, nanti saya update ye.

IKLAN

Okay jom tengok resepi di bawah.

BAHAN-BAHAN A

IKLAN


• 1/2 ekor ayam
• 2 kotak santan yang saiz kecil
• 1 sudu teh pes asam jawa (bancuh dengan air)
• 1 sudu teh halba
• Air secukupnya
• Gula dan garam secukup rasa
.
BAHAN-BAHAN B (DIKISAR)
• 15 tangkai cili kering (saya guna 5 sudu besar cili kering yang sudah dikisar)
• 5 biji bawang merah
• 4 ulas bawang putih
• 2 batang serai
• 1 inci halia
.
CARA MEMASAK


1. Bersihkan ayam, kelar dan toskan. Gaulkan ayam dengan sedikit garam.
2. Masukkan ayam ke dalam kuali bersama bahan yang dikisar, santan, asam jawa, halba, gula, dan garam.
3. Masak sehingga kuahnya tinggal sedikit dan ayam sederhana masak. Pastikan kuah tadi sebati dengan ayam.
4. Letakkan ayam di atas pemanggang dan bakar hingga masak sepenuhnya dan sedikit garing. Sambil tu sapukan kuah ke atas ayam berulang kali sambil terbalikkan supaya ia melekat cantik.
5. Siap dan sedia untuk dihidang.

Selamat mencuba!
kredit: Miss Nick Kitchen