Dah ada idea nak masak apa untuk open house hari ni? Kalau orang utara, Selain laksa, bihun sup antara menu yang selalu jadi pilihan.

Jadi apa kata cuba pula Bihun Sup Utara yang menggunakan cabai atau sambal merah.

Admin kongsikan resipi dari saudara Khairul Abdullah. Cukup simple cara buatnya, guna pressure cooker je untuk mempercepat proses melembutkan daging.

Tapi kalau tak ada jangan bimbang, boleh juga guna resipi ini. Cuma masa merebus daging sedikit lama.

Bihun Sup Utara wehhh.

Entah tetiba teringin bihun sup. Terus aku singgah beli barang balik opis tadi. Ambik masa sejam juga nak siapkan semua ni. Kelam kabut masak lupa nak ambik gambar step by step. Sorry naaa.

Ini bihun sup utara, kami tak guna sambal kicap macam hampa, kami guna sambal merah.

Nak buat dia pun senang yakmat.

Nah resepi “Bihun Sup Utara Sambal Merah Tak Sama Macam Geng Joho Sambal Kicap” oleh Superdaddy Khairul Abdullah.

Allahu panjang pulak nama dia.😅

Bahan-bahan untuk sup:

IKLAN

300-500gm daging bersama tulang.

1 ketul sup bunjut

2 batang serai diketuk

1 inci halia diketuk

IKLAN

4 ulas bawang putih ditumbuk

4 ulas bawang merah ditumbuk

Cara nak buat sup:

1. Masukkan semua sekali dalam pressure cooker kalau ada dan tambah air ikut banyak mana sup kita nak. Set timer dalam 35 minit dan tekan on.

2. Dah siap, masukkan garam dan gula jika perlu. Keluarkan isi daging dan potong kecil.

Siap.