Cukup mudah nak buat resipi yang satu ni, bahan yang digunakan pun ringkas. Makan dengan nasi panas memang terangkat, merecik rasanya.
Kalau tak tahu nak masak apa daging di rumah, boleh lah cuba buat resipi ini untuk hidangan tengah hari nanti!
Daging Black Pepper Berapi
Bahan-bahan:
1/2 kg daging dipotong nipis
3 sudu besar sos black pepper
2 sudu besar bawang besar+putih blend
2 sudu kecik serbuk black paper
Garam secukup rasa
1 sudu kecil gula
1 sudu kecil serbuk kunyit
Cara-cara :
kacau bahan semua sehingga sebati ..Gaul semua bahan
Tambahkan dengan air..Tutup kuali dgn penutup dan biarkan daging tu empuk
Bila daging dah kering macam tu, masukkan bawang besar dan halia yg di mayang, cili padi, terpulang sama ada korang nak potong atau letak sebiji2 mcm tu cili padi.
Tanam Pokok Bunga Tahi Ayam Untuk Halau Nyamuk & Cegah Denggi
Demam denggi adalah sejenis penyakit bawaan berpunca daripada gigitan nyamuk Aedes.Oleh yang demikian, pelbagai langkah pencegahan perlu dilakukan bagi mencegah penularan wabak ini.
Jabatan Kesihatan Pahang mengenal pasti dua tumbuhan yang boleh menghalau nyamuk sekali gus dapat mengurangkan penularan wabak denggi.
Menurut Exco Kesihatan, Sumber Manusia dan Tugas-tugas Khas Pahang, Datuk Norol Azali Sulaiman tumbuhan itu ialah pokok jeremin yang juga disebut sebagai pokok halau nyamuk atau jari lima serta pokok lantana camara atau lebih dikenali sebagai bunga tahi ayam.
Beliau berkata, dua tumbuhan ini sesuai ditanam di kawasan rumah dan bukan sahaja berfungsi sebagai penghalau nyamuk, tetapi juga sesuai dijadikan pokok hiasan.
“Kajian mengenai kesesuaian pokok ini telah dilakukan sejak tahun 2010. Maka, kita mencadangkan kepada pihak terlibat seperti pihak berkuasa tempatan (PBT) supaya menggalakkan tumbuhan jenis ini di kawasan perumahan,”jelasnya.
Beliau menghadiri program Gotong-Royong Bersepadu Perangi Aedes 2017 di Taman Saga, Mentakab hari in, yang turut disertai Pengarah Kesihatan Pahang, Dr Sha’ari Ngadiman.
Norol Azali berharap penduduk dapat mengambil inisiatif menanam tumbuhan itu di kawasan perumahan mereka, memandangkan benih tumbuhan tersebut mudah diperoleh dan tumbuhannya tidak rumit untuk dijaga.
“Rasanya tiada masalah untuk penduduk menanamnya di kawasan persekitaran rumah mereka. Ini adalah inisiatif yang boleh dilakukan penduduk untuk sama-sama mengambil bahagian dalam mencegah demam denggi selain menyertai aktiviti gotong-royong,” katanya.
Beliau berkata untuk tahun ini, kerjaan negeri dengan kerjasama Jabatan Kesihatan serta agensi terlibat telah melaksanakan 146 aktiviti gotong-royong di seluruh negeri.
Beliau juga memaklumkan kes demam denggi di Pahang bagi empat bulan pertama tahun ini menunjukkan penurunan iaitu 703 kes berbanding 1,060 kes bagi tempoh yang sama tahun lalu.
Sumber: Sinar Harian
Kaunter Bar Serbaguna Lama Reput, Lelaki Ni Kongsi Cara DIY Guna Plywood Je, Janji Kukuh. Mudah Sangat!
Simple tapi nampak kemas dan cantik. Ini cara yang ditunjukkan oleh saudara Syahrum Shukri untuk membuat kaunter bar.
Saya nk berkongsi projek DIY saya iaitu buat bar counter baru bagi menggantikan counter yg lama yg dh reput. Asalnya ingat nk order dgn company yg asal buat kitchen cabinet sblm ni tp sbb projek kecil je dan kewangan x berapa cukup so try buat sendiri je lah.
Counter top solid wood dan laminated board putih saya beli kat lazada. Kayu selebihnya beli kat hardware. Design sendiri ala kg. Janji berfungsi dan kukuh insyaAllah.
Cara buat:
Bar counter yang lama. Dah reput sebab bukan solid wood. Kena air lama2 reput. Pakai dah masuk 2 tahun.
Rangka buat daripada kayu2 yang beli kat hardware.
Plywood beli kat hardware untuk cover bahagian counter top.
Keadaan yang dah separuh siap. Tunggu nak cat bahagian depan dan sapu wood coating kat counter top.
Selepas cat bahagian plywood
Apply wood coating untuk naikkan seri
Apply wood coating jenis clear untuk naikkan seri dan bagi tahan lama.
Setelah apply keseluruhan surface dgn wood coating. nampak kemas sikit.
Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club
Bersempena Bulan Kemerdekaan, KELUARGA ada hadiah wang tunai RM300! Cara nak dapatkannya mudah sahaja, ayuh sertai Pertandingan Berbalas Pantun Anak Merdeka dengan mendaftar di https://toko.ideaktiv.com/product/pertandingan-berbalas-pantun/ atau Whatsapp di http://www.wasap.my/60169647520
Rupanya Ini Cara Nak Buat Resipi Sos Spaghetti ‘Homemade’ Jadi Sedap. Patutlah Viral Hingga 3K!
Spaghetti adalah antara menu yang menjadi pilihan keluarga terutama anak-anak. Memang menjadi pembuka selera buat anak-anak. Oleh itu, ia menjadi hidangan popular di kalanga seisi keluarga.
Malah tidak mustahil, ada yang sanggup membeli pes untuk membuatnya di rumah. Namun, kadang kala, sebagai ibu bapa yang mementingkan kesihatan keluarga, kadang kala, terdedah dengan bahan pengawet tidak digalakan.
Bagi yang mementingkan kualiti penyediaan makanan secara sihat tanpa pengawet, boleh cuba membuat sos spaghetti di rumah.
Walaupun banyak step yang kena buat, tetapi berbaloi, kena sosnya boleh tahan sehingga 6 bulan jika di simpan di peti beku. Jom ikuti perkongsian ini oleh puan Dahlia Kamaruza di halaman Masak Apa Hari Ini.
Homemade pasta sauce. Gigih hakak kau pulun demi anak-anak si peminat tegar pasta. Seminggu mesti 2-3 kali makan pasta. Asik nak beli je sosnya. Bengkok mummy. Zaman2 ni kena pandai jimat2. Tambah anak berderet kan.
Jadik lah. Dari 10kg tomato. Dapatlah 3 bekas besar 1 bekas kecik. Boleh lah makan pasta hari2 gini.
RUPANYA INI CARANYA.
BAHAN-BAHAN
Tomato 10kg
Bawang holand 4 biji (dadu)
Bawang putih 2 labu (tumbuk)
Capsicum merah 4 biji
Cendawan shitake dalam 1/2 bekas (dadu)
Sweet basil 2-3 batang (ambil daun je)
Bay leaf 2-3 helai
Blackpepper sedikit
Mixed herbs sedikit
Cili powder 2 tbs (optional)
Cbs/cfs/serbuk ayam homemade (optional)
Minyak olive/masak dalam 1-2 cup
CARA PENYEDIAAN
Basuh bersih tomato kemudian kelar kulit luar dia silang. Rebus air dalam kuali hingga didih dan celur tomato sekejap.
Kemudian, capsicum tu bakar je atas dapur sampai kulit dia hangus… Lepas tu lalukan bawah air paip.. Buang kulit dan biji dia. Blend. Campurkan dengan sos tomato.
Tomato yang dah didihkan atas dapur tu bila dia dah kecut sikit air dah kurang boleh cedok sikit keluarkan. Yang lain blend halus. Hakak pakai hand blender je. Senang. Blend sekali jalan je.
Add on serbuk cili, serbuk blackpepper, mixed herbs, sweet basil dan bay leaf. Dah kering matikan api. Dan biar cool down baru masuk bekas dan simpan.