Buat ibu-ibu yang sibuk, pastinya menu sarapan ringkas dan mudah disajikan untuk anak-anak. Bagi anda yang nakkan kelainan dan cepat menyediakan sarapan buat si kecil, nah resipi yang dikongsikan oleh puan Nurasykin Ali.
Morning semua. Dah breakfast ke?
Biasanya kalau nak makan pizza terpaksalah uli doh dulu kan.Leceh. Memandangkan hari ni super busy day pulak so Kak ekin sempat buat breaksfast homemade pizza segera je. Kak ekin guna pemanggang ajaib. Mudah dan cepat.
Resipi boleh nengok kat bawah okeh.
Ads
BAHAN-BAHAN:
Roti Paratha (frozen)
Sos spaghetti prego
3 batang sosej ayam dihiris nipis
Isi ayam cincang (telah digoreng)
Nenas dalam tin
Cendawan butang dalam tin
Keju Mozarella
Lada benggala (dihiris)
Ads
CARA-CARA:
1. Sapukan minyak pada pemanggang ajaib. Buka api dapur paling kecil.
2. Agak pemanggang ajaib dah panas, letak roti paratha dan sapu permukaan roti dengan sos spaghetti prego.
3. Kemudian taburkan keju Mozarella supaya topping dan base boleh melekat.
4. Susun hirisan sosej ayam sebagai topping.
5. Letakkan pula isi ayam cincang, nenas, cendawan dan lada benggala.
6. Taburkan Keju Mozarella sekali lagi dan biar masak selama 15-20 minit. Pastikan api kecil.
7. Boleh dihidangkan.
Ni bahan-bahan yang telah dihiris nipis. Isi ayam kisar tu kak ekin goreng terlebih dahuluMake sure sapu dulu minyak pada permukaan pemanggang ajaib. Buka api dapo paling kecil. Lepas pemanggang ajaib dah panas, letakkan roti paratha.Sapukan jugak sos spaghetti dan tabur keju mozarella untuk melekatkan toppingKemudian susun sosej ayam dan isi ayam yang dah digoreng tadiLetakkan cendawan, lada benggala dan nenas. Kalau suka lebih inti, boleh letak lebih..Taburkan lagi keju mozarella. Masak selama 15-20 minit dengan api perlahan.Tadaaa… dah siap! Pizza kak ekin dengan keju banjir.Nyums sangat. Kalau korang ada chilli flakes atau serbuk oregano pon boleh je tabur.
Seronok tengok anak-anak licin makan. Kalau korang suka, boleh share. Selamat mencuba.
Ads
Follow Nurasykin Ali untuk tak ketinggalan dapatkan tips dan juga resepi yang sedap dan mudah untuk anak-anak.
Semenjak bulan puasa ini, kaum ibu tak henti-henti memikirkan menu istimewa yang ingin disediakan untuk keluarga tercinta. Kalau ikutkan hati biarlah sepanjang 30 hari berbuka, berbeza juadah!
Lantaran itu, bukan sesuatu yang pelik bila mana pagi-pagi lagi sudah rancak berkongsi resipi antara satu sama lain hingga membawa ke waktu petang sekali pun. Perbualan ibu-ibu buat masa ini lebih kepada hal resipi, menu, makanan sedap dan seumpamanya.
Oleh itu apa kata dalam banyak-banyak resipi yang ada elok kiranya diselitkan sekali menu nan satu ini, cocktail. Melihatnya sahaja boleh buat sesiapa pun tidak sabar menikmatinya, apatah lagi bila tekak terasa dahaga. Jadi jom kita sediakan menu ini untuk berbuka nanti.
PUDING SUSU
❤Agar-agar
Agar-agar tali 1pack
Air 1000ml + 100ml air buah koktail
Susu sejat 1tin
Susu pekat 1tin (boleh kurangkan)
❤Sos
2 tin susu sejat
1/2 tin susu pekat
4 sudu besar gula (mengikut citarasa masing-masing)
3 cawan air
Air buah koktail
Secubit Garam
*masak sehingga mendidih
+
**3 sudu besar tepung jagung dan sedikit air, masukkan dalam sos kacau sebati hingga sedikit pekat.
Tambahan
Jelly@sumi
Nata de coco
Buah koktail@laici
sumber : Citiey Zakaria via Mahn
PUDING KOKTAIL
Resipi Kuah
( bahan A)
1 tin susu cair
2 cawan susu segar (saya guna dutchlady)
1 1/2 sudu besar tepung kastard
Secubit garam
6 sudu besar gula (terpulanglah pada masing-masing ye..kalau nak manis tambah gula lagi)
Masukkan bahan2 dalam periuk…kacau puding atas api hingga menjadi pekat…(agak-agak dah mengelegak lama boleh tutup api.)
Dah sejuk, boleh masukkan dlm bekas..sejukkan dlm peti ais….dah sejuk boleh potong puding ni kecik2 (potong dadu – sebesar nata de coco)
Bahan2 campuran utk dimasukkan ke dalam kuah nanti
(bahan C)
1. Buahan campuran dalam tin – ambik sedikit air utk dicampurkan ke dalam kuah..jangan bnyk agt..sekadar kuah tu nanti rasa masam2 manis
2. Kacang merah kidney dlm tin – tapiskan dulu utk buang air…ambik kacangnye shj
3. Nata de coco (letaklah pelbagai warne dan perisa supaya nampak cantik bewarna warni) – ambik isi nye sahaja..air sy x ambik
4. Buah plum ( sy gune sun sweet – utk rasa masam2 manis) – hiris kecik2
5. Kacang goreng
Nota : bahan2 diatas adalah bahan yg saya selalu masukkan utk dijadikan puding koktail.namun anda semua boleh memasukan ape sahaja bahan yg anda semua rasakan sedap utk dimasukkan ke dalam kuah tu nanti..cth : boleh masukkan buah segar seperti tembikai susu, nenas (potong dadu), juga boleh masukkan agar2, sumi..
Dah ada semua bahan, boleh satukan kedalam satu bekas….
Bahan A + Bahan B + Bahan C….
Nak makan sejuk…masukkan dlm peti ais….
**cara nak campurkan : mula2 letak sikit2.. Jgn terlampau bnyak bhn2, nanti kemarau kuah plak….agak kuah banyak lg, tambahlah bahan2 lagi…cth letak skit2 dulu nata de coco, puding dll..masukkan kuah…agak nampak kuah bnyk.lg..tbah skit lagi bahan2 nye… dan seterusnya.
sumber : Hasanah Aziz Ctyus Via MAHN
KOKTAIL BUAH
Bahan-Bahan :
2 tin susu cair
1 tin laici / longan
1 tin buah untuk koktail
Buah anggur & stawberry
Nata de coco
Sumi Jelly
sedikit bahan perasa (gula dan garam)
Nak tambah buah-buah lain pun boleh. Ikut selera korang.
Cara-Cara:
1. Campurkan susu cair, air longan, air buah koktail, air nata de coco (ambil air sahaja, buah asingkan dalam bekas lain) buah campuran koktail
2. Masukkan sedikit gula (untuk tambah manis, jika suka) dan secubit kecil garam.
Kacau campuran tadi sehingga gula dan garam hancur atau boleh juga panaskan / masak di atas dapur untuk seketika (keluar wap dan boleh padam api).
3.Jika dimasak, sejukkan dahulu barulah boleh masukkan isi buah yang diketepikan tadi bersama sumi jelly.
4. Letakkan ais, sedia untuk dihidangkan.
Untuk lebih sedap, sejukkan campuran koktail buah tadi di dalam peti ais terlebih dahulu. Jika suka makan tanpa ais, tak perlu tambah gula dalam koktail kerana campuran telah sedia manis.
sumber : viral oh viral
Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di
Melayan selera selepas puas menjamah rendang sepanjang berhari raya tentunya terbuka selera dengan juadah ala kampung.
Membayangkan betapa enaknya menikmati hidangan makan tengah hari bersama lauk pauk kegemaran dan dilengkapkan pula dengan ulam jantung pisang dan sambal belacan, memang terbaik!
Bahkan bila hidangan ini dijamah, pasti bukan sepinggan nasi dimakan akan tetapi akan makan bertambah. Begitulah jika ingin digambarkan akan keenakan dan kelazatan menikmati hidangan bersama ulam jantung pisang ini buat penggemarnya.
Pun begitu, tidak semua antara kita ‘pakar’ menyediakan ulam jantung pisang agar terlihat putih bersih warnanya. Apa yang sering terjadi, ulam yang direbus sering menjadi lebam dan sekali gus menjadikan ulam jantung pisang ini kurang menarik.
Nak tahu apa rahsianya untuk menjadikan jantung pisang yang direbus nampak cantik, sebenarnya ada petuanya. Nak tahu lebih lanjut, jom praktik 5 kaedah mudah ini sebagai mana yang diamalkan oleh orang dulu-dulu.
[su_highlight background=”#dacfd5″ color=”#d01313″]Petua Untuk Pastikan Jantung Pisang Tidak Mudah Lebam[/su_highlight]
Masukkan sedikit minyak masak ke dalam periuk semasa ingin merebus jantung pisang tersebut.
Pastikan kulit jantung pisang telah dibuang hingga beberapa lapisan dan kemudian masukkan terus ke dalam air rebusan yang mendidih. Jantung pisang jangan dipotong dan setelah masak barulah di potong dua atau empat.
Semasa merebus jantung pisang tersebut boleh juga diperahkan limau ke dalamnya.
Memasukan garam ke dalam air rebusan jantung pisang juga antara cara yang berkesan untuk memastikan jantung pisang tidak menjadi lebam selepas direbus.
Penggunaan asam keping juga dikatakan dapat menjadikan jantung pisang yang direbus kekal berwarna putih. Caranya cukup mudah hanya masukkan sekeping ke dalam periuk rebusan dan masaklah seperti biasa.
Ibu-ibu pasti punya cara tersendiri dalam memastikan ruang di dalam rumah tidak bersepah terutama pakaian. Lebih-lebih lagi bagi yang mempunyai anak ramai. Dari pagi membawa ke malam, urusan rumah tangga takkan pernah habis, esoknya disambung semula rutin yang sama.
Apabila bercakap soal mengemas pakaian, pasti ibu-ibu ada cara tersendiri. Antaranya adalah dengan membuat Wadrobe secara terbuka.
Open wardrobe bajet under rm250 😍💛 💛Saya sakit mata tengok baju bersusun byk camni. Hihi . Jd kita letak curtain kt open wardrobe supaya mata tak sakit. Semua pakai barang IKEA kecuali hanger ja. 🧡Bajet x tinggi plus boleh isi byk baju berbanding letak almari. Actually sy nak tambah lg part atas sekali tu nk letak hanging rack tp tggu next budget plak la. Pastu nk letak box kt lantai tu utk simpan barang2 jarang guna. Tggu nanti lah dh complete semua sy update lg hihi . ⛱ list barang ada pd gambar di bawah
Saya sakit mata tengok baju bersusun banyak macam ni. Jadi, kita letak curtain kat open wardrobe supaya mata tak sakit. Semua pakai barang IKEA kecuali hanger ja.
Bajet tak tinggi plus boleh isi banyak baju berbanding letak almari. Actually saya nak tambah lagi part atas sekali tu nak letak hanging rack tapi tunggu next budget plak la.
Pastu nak letak box kat lantai tu untuk simpan barang-barang jarang guna. Tuggu nantilah dah complete semua saya update lagi.
Ini adalah idea ‘open wardrobe’ untuk dikongsikan bersama yang dijadikan rujukan.