Kalau sebut je peria pasti ramai yang membayangkan rasanya yang pahit. Tapi sebenarnya pahit itu ubat.
Nak hilangkan rasa pahit tak susah mana pun. Jom cuba buat Kerepek Peroa Homemade. Memang sedap, crunchy dan pedas-pedas tepung tu membuatkan satu keluarga menggemarinya.
Layan Kerepek Peria ni memang best. Nak nak lagi tengah menonton , memang tak terasa kejap je dah habis.
Bagi sesetengah orang, menderma darah mungkin agak menakutkan namun sekiranya anda pernah menderma darah walaupun sekali, anda adalah merupakan insan yang istimewa dan sumbangan yang telah diberikan tidak ternilai harganya!
Setiap hari terdapat ribuan orang yang memerlukan darah dan sebab itu kita digalakkan untuk menderma darah yang boleh menyelamatkan nyawa banyak orang.
Namun tahukah anda bahawa untuk menderma darah ada beberapa kriiteria yang kena ada termasuk sihat dan berat badan yang idea.
Dalam pada itu, Farhana Adzhari berkongsi bahawa buat pasangan yang baru berkahwin tidak dibenarkan berbuat demikian atas beberapa sebab.
Orang baru kahwin tak boleh derma darah
Baru tahu yang orang baru kahwin tak dibenarkan derma darah. So tadi pergi hospital kat unit tabung darah. Hari ni condition tiptop la. Selalunya hb rendah, tak lepas. Kalau lepas pun cukup2 makan je. Berat ok, tekanan darah normal, hb 13.7 wow! Pastu masuk jumpa dr utk interview. Dr : dah makan ke? Me : dah. Dr : makan apa? Me : cereal dgn roti. So byk la soalan sampai soalan ni. Dr : cik dah kahwin? Me: dah. Dr. Berapa lama dah kahwin? Me: dalam 3 bulan. Dr. 3 bulan?? Baru lagi ni. Kalau baru kahwin tak boleh derma darah. (Nampak kekecewaan dr disitu. Saya pun kecewa.) Me: ye ke? Kenapa dr? Dr : kalau baru kahwin maksudnya awak ada pasangan baru. Bila ada pasangan baru, kita tak tahu kalau ada penyakit2 yang tak obvious. So kena tunggu SETAHUN kalau semua ok baru boleh derma. Anniversary awak bila? Me : bulan 3. Dr: ok, bulan 3 tahun depan baru datang balik ya. 🙂 Siapa layak menderma darah & nak kahwin tu, pergi la derma cepat2 sebelum status jadi tak layak.
Salah satu masakan yang menjadi pembuka selera adalah masakan sambal. Sambal ini ada dua jenis iaitu sambal basah dan sambal kering.
Sambal kering adalah masakan yang enak dinikmati bersama nasi putih. Sekali masak, boleh makan beberapa hari atau minggu.
Boleh dibuat banyak banyak dan simpan dalam bekas bertutup. Boleh tahan berminggu minggu.
Bagi yang berminat, nak buat sambal kering ni, ikuti resipi ini.
Saya nak share cara saya buat sambal kering pulak atau lebih kurang macam sambal bubur nasi marrybrown tu. Cuma versi saya lebih kering. Versi saya jugak tak guna udang kering sebab saya alergik sgt dgn udang kering. (resdung punye pasal). Jadi saya ganti dgn ikan bilis.
Bahan-bahan:
Cili kering potong-potong – 2 cawan Bawang merah potong2 tebal je- 1 cawan Ikan bilis saiz kecik atau sedang- 1 cawan Bawang putih potong2 tebal – 1/2 cawan
Goreng dalam minyak banyak. Api sederhana besar. Kalau keci sangat nanti lemau cili & ikan bilis. Kalau kuat sgt pulak nanti hangit.. kacau2 jugak bagi garing sekata..
Ni dah garing, angkat terus masuk dalam strainer besar.. sbb tak nak minyak banyak sangat.
Masuk dalam blender kering, masuk juga garam, gula agak-agak secukup rasa atau sesedap tekak sendiri. Jangan terus masuk banyak garam, sebab ikan bilis dah agak masin, jadi masuk sikit dulu, nanti dh blend, rase.. klau ok tak yah tambah dah. Gula pun sama, jangan terlebih sangat… kalau manis sangta pun tak sedap gak… agak-agak sedap korang jugak lah.
Saya guna blender ni tak yah tambah air atau minyak dah. Sebab saya suka nanti cili tu kering je..Tapi klau korang suka sambal tu mcm basah2 sikit, leh la tambah minyak dengan air sikit masa nak blend tu.
Ni hasil setelah di blended. Saya suka kering macam ni sebab lebih tahan lama. Cili ni tak yah nak masak semula dah sebab semua bahan-bahan tadi dah masak masa goreng garing tadi. Leh la masuk dalam bekas kedap udara, simpan.. anytime nak mkn, amik terus ngap. Sedap ngan bubur nasi. Tapi suka hati kite semua la nak makan ngan ape pun pun, tak ada masalah.