Putu Perak antara kuih warisan tradisional negeri Perak yang kekal digemari sehingga ke hari ini. Bagaimanapun agak sukar untuk ‘menemui’ kuih putu perak ini kecuali balik ke kampung. Itu pun hanya boleh didapati pasar pagi.
Resipi Putu Perak Homemade
Untuk membuat putu perak selalunya menggunakan kain kasa. Jika tiada kain kasa, daun pisang juga boleh digunakan. Aroma daun pisang menjadikan kuih putu perak jadi lebih enak dinikmati.
PUTU PERAK
BAHAN-BAHAN:
4 cawan tepung beras
1 cawan tepung pulut
1 cawan air suam
1 cawan gula halus (gula dikisar)
1 sudu kecil garam
BAHAN INTI PUTU
Kelapa parut (putih sahaja)
Garam secukupnya
Ads
*Satukan kelapa dan garam. Gaul sebati.
Senang Nak Buat & Tak Perlu Banyak Bahan
CARA MEMBUAT:
1. Dalam bekas besar, satukan tepung beras, tepung pulut dan garam. Gaul semuanya supaya sebati.
2. Kemudian masukkan air secara sedikit demi sedikiti. Ramas-ramaskan sehingga berketul-ketul.
Ads
3. Pastikan tepung peroi dan bukan lembap. Kita akan tapiskan tepung itu.
4. Apabila tepung sudah nampak peroi, masukkan sikit dalam penapis. Tonyoh dengan jari supaya tepung boleh ditapis.
5. Siap ditapis, masukkan gula. Gaul rata. Kemudian tapis sekali lagi.
Ads
6. Masukkan adunan dalam acuan. Jangan ditekan. Masukkan sahaja. Mula-mula masukkan separuh dahulu. Kemudian letakkan inti kelapa. Kemudian masukkan adunan lagi sehingga penuh. Ratakan atasnya dan letak daun pisang. Terlangkupkan dalam kukusan.
7. Ulang langkah 6 sehingga habis adunan.
8. Kukuskan putu selama 10 minit.
TIP
– Kalau ketika masukkan adunan tepung itu kita tekan, putu akan jadi padat.
– Kesannya, putu susah untuk dikeluarkan daripada acuan.
– Air kukusan jangan terlalu banyak. Isi air kukusan sedikit sahaja supaya air tidak menitis atas putu.
– Pastikan air kukusan betul-betul mendidih, baru masukkan putu.
Biasanya bila bab urusan masak memasak ini, kita sebagai ibu yang biasanya lebih pakar menyediakan pelbagai menu kegemaran keluarga. Namun perkongsian kali ini cukup berbeza dan istimewa, bila mana seorang lelaki yang juga ayah kepada dua cahaya mata ini boleh menyediakan menu chicken chop yang nampak cukup menyelerakan.
Kehebatannya dalam memasak tidak boleh dinafikan, oleh itu tidak hairanlah bila mana dia sering berkongsi pelbagai resipi dan foto makanan di media sosial. Untuk itu, apa kata kali ini bersempena musim cuti sekolah, kita ambil kesempatan mencuba resipi yang dikongsikan olehnya. Pasti seisi keluarga menggemarinya.
Ini perkongsiannya di page MAHN
“Assalam sis, semalam sy post pasal chicken chop tapi xde respi. Siap ade PM jangan letak gambar kalau makan kat kedai. Amboiiii….Jadi harini sy repost balik sekali dengan resepi dan cara sy buat sendiri ya. Kesian pulak klu x letak respi macam tinggalkan cinta gantung tak bertali kat sis2 semua. Haha
“Jadi sis2 yang tengah kerja tu dah bolih plan berdinner malam ni. Kalau tempat kerja sis tu ade supermarket, nanti waktu lunch boleh lah pegi beli barang2 ni.
“X renyah mana pun….kebanyakannya menggunakan bahan2 asas, kite buat from scratch pun ade. Mula2 mungkin akan renyah, tapi bile dah selalu buat, kite akan rasa easy peasy“–Wan Luqman
CARA BUAT CHICKEN CHOP
Okay, mula2 kite perlukan ayam bahagian whole leg. Klu sebut kaki, nanti orang ingat kaki ayam je dak? Haha…part leg ni adalah bahagian thigh dan peha. Kite kena debon sendiri. Kikis isi2 di thigh tu, buang tulang dia. Utk tulang yg bersambung dengan peha tu, patahkan saja. Ketuk kat buku lali utk patahkan tulang hujung, toreh dan tarik je tulang drumstik tu.
RAHSIANYA : Kalau nak juicy, rendam dalam air garam 1 malam atau 2-3jam….proses ini dipanggil sebagai brine. Lepas tu bilas dulu ayam tu kang x pasal darah tinggi.
Batterkan ayam tu dalam apa2 jenis tepung. Dalan episod ni, kite batterkan dalam bancuhan tepung kepci. Lepastu utk bancuhan kering, tepung dari jenis yg sama, campurkan dengan baking powder….takde tepung kepci pun xpe, tepung gandum pun on…Bile dah rendam ayam dalam bancuhan batter, gaul pulak dengan bancuhan tepung kering + baking powder tadi.
Panaskan minyak sesedap rasa. Baru goreng. Waktu ni tangan jangan gatal nak usik2 balik ayam tu, biar dalam 5minit, agak2 sebelah tu dah mengeras, baru balikkan.
Sesambil tu, mari kite sediakan bahan2 untuk sos. Memasak ni, kena multitask tau. Kalau tunggu nak buat satu2, jawabnye dari berjam2 la baru nak siap 1 masakan. Ketuk 2 biji bawang putih dan sebatang seleri dihiris.
Untuk sos :
2sb butter / marjerin
2sb sos tiram
3sb sos blackpepper
1sk lada hitam ditumbuk kasar
1sk serbuk pati ayam
Panaskan marjerin, tumis bawang putih dan seleri tu. Kemudian masukkan semua bahan2 diatas. Sos blackpepper, sy guna jenama life.
Masukkan 500ml air. Biarkan menggelegak. Tak perlu gula ya sbb sos tiram tu after taste dia dah manis, lagipun sos blackpepper tu ada manis2 dah.
RAHSIANYA: Boleh je guna instant brown sauce glaze tu. Bancuh dengan air dan masak atas kuali. Dicadangkan brand knorr atau swiss bear.
Oh ya…patutnya tepung gandum ni dicampur sewaktu masukkan marjerin tadi tu. Bile marjerin dah cair, masukkan tepung gandum dan gaul dia akan jadi roux. Roux ni sebagai agent pemekat kuah. Tadi terlupa… Hahah.. Masukkan 2sb tepung gandum.
RAHSIANYA : Ada orang tanya apa beza tepung gandum dan tepung jagung tu? Yes tepung jagung juga boleh jadi sebagai agent pemekat. Tapi ialah lebih sesuai untuk hidangan lain seperti mee udang ke, mee bandung ke, kuay teow kungfu, ladna, kuay teow hongkong atau sweet sour. Sbb bancuhan tepung gandum ni dia berkilat dan ‘berlendir’. Kite nak pekat yg powdery.Kalau suka creamy, boleh masukkan krim atau susu. Lemak berkrim. Akan jadi gravy for diane steak.
EKSTRA RAHSIA : Ini kunci rahsia kesedapan untuk makanan berempah. Memang ajaib ciptaan Allah ni. Bay leave atau daun salam.Daun salam ni, kalau masak sup, daging hitam, nasi beriani ke, rendang ke, memang sedap. Dia membantu enhance kan lagi rasa rempah tu. Macam mane eh nak cakap, bagi melengkapkan rasa masakan berempah tu.
Oh ya, bile dah siap masak, tapis lah sos ni dulu utk asingkan bahan2 dalam tu seperti seleri, bawang putih dan lebihan ketulan tepung. Nak tahu sos ni dah ok? Bile seleri tu dah lembut.
Untukcoleslaw, hiriskan halus2 kobis dan lobak merah. Letak krim atau susu cair, 1sk gula, mayonis ikut suka dan perahan jus lemon sesedap rasa. Gaul sekata. Memamg sedap tau.
RAHSIANYA :Mayonis yg sedap adalah brand saji, kimbal dan miyachi. Miyachi paling sedap. Berlemak dan krim. Ladis choice yg sadis tu buat kenangan je lah.
Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di
Mesti ramai ibu-ibu yang dah biasa beli ayam di pasar raya atau pasar biasa. Tdakalanya cepat berbau andai tidak di proses cepat, kerana itu, ibu-ibu selalu mencuci terus setiap kali pulang dari pasar.
Tetapi ada nuga yang bila dah balik tu nak cepat, terus je simpan dalam peti sejuk atau diletakkan di bahagian freezer tu kan.
Sebenarnya ada tips dan langkah-langkah penting yang kita boleh buat supaya ayam tak busuk bila nak dimasak.
Jom kita baca tips dan cara simpan ayam yang dikongsikan oleh Puan Hana Rahman . Moga bermanfaat!
Tips menyimpan ayam dlm peti ais supaya tak busuk bila nak dimasak.
Apabila ayam sampai di rumah sama ada pi beli sendiri atau dihantar oleh runner. Kalau tk nak potong lagi, maksudnya sejam lagi baru sempat potong dan bersihkan. Buka plastik, letak dlm besen. Siram air paip sekejab. Check dulu samaada ayam dah busuk atau masih elok. Confirm kan sb ramai yg cakap terbeli ayam busuk, kalau kita beli ayam masih elok, kedian pasa penjual duk tuduh depa juai ayam busuk. Padahal kita simpan dlm peti ais sblm cuci.
Jangan biarkan terperap dlm plastik kemudian humban dlm peti ais. Ayam akan membusuk jgk walaupun terus masuk dlm peti ais sb kekotoran najis, darah dan lendir ayam akan mempercepatkan proses membusuk. Lebih2 lagi peti ais kita dah sarat, jadi proses sejuk dan beku menjadi lambat. Masa ni lah bakteria mula menjentik2 ayam kita😊
Seelok2 terus buka plastik potong dan bersihkan. Lepas tu toskan biar air basuh ayamturun, masukkan dlm plastik atau sebarang bekas la kemudian letak 3 atau 4 helai daun pandan baru letak dlm frezzer. Bungkus dulu dgn kertas surat khabar pun ok. Daun pandan boleh mengelakkan ayam cepat busuk.
Ayam dlm gambar ni sis beli pada hari selasa lepas, petang ni keluarkan. Lagi satu jangan rendam ayam lama2. Rendam sekejab lps tu toskan biar ayam terlerai sendiri. Ayam masih segar seperti baru disembelih.
Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di