Buntu nak sediakan menu sarapan dan minum petang buat anak-anak dan keluarga. Apa kata kali ini ibu-ibu belajar buat roti pula.

Sebenarnya tak susah pun asalkan tahu resipi dan cara nak adunkannya. Pilih je roti yang ringkas tapi anak-anak suka. Lagi menyeronokkan kalau ajak anak-anak buat sama-sama. Pasti lebih meriah.
Jom cuba resipi buat roti yang dikongsikan oleh Ainieani Sam. Moga bermanfaat!

Hari2 mkn roti pun takpesbb roti buat sendiri fresh from oven & tanpa pengawet tau
Sy share utk semua resipi roti sedap nakmatee.. resipi senang, simple & manual tangan je tau. Takyah uli teruk2 pun dh dpt buat roti yg lembut & sedap.
Try ye kwn2 bg yg 1st buat pun blh dpt roti yg diidam2kan

Resipi Roti Homemade

Bahan A:
1 Biji Telor
2 Sudu Besar Gula
2 Sudu Besar Yis@ 2 paket yis (11g)
300ml Air
(Masuk telor+air+gula+yis kacau sebati & biar kembang berbuih2 dlm 10 mnt)

IKLAN

Bahan B:
500g Tpg High Protein@ Gandum
2 Sudu Besar Gula
1 Sudu Kecil Garam
1 Sudu Besar Marjerin
1/8 Sudu Kecil Improver(optional)
(Masuk semua Bahan B & gaul kering biar sebati)

IKLAN

Cara2:
Masuk bahan B + bahan A sedikit2 hingga sebati. Adunan mmg sedikit lembik. Jgn risau nanti doh ok slps dh kembang.. Biar sehingga 20 minit & biar naik sekali ganda.
Doh sedia dirounding & patenkan roti yg anda suka. Biar doh naik lg & bakar pd suhu 180′ selama 20 minit. Sis suka buat roti sosej & roti kopi niMkn panas2 lg syokk & nikmat tau
Resipi ni blh dpt 20 biji dlm 45 g setiap roti. Blh jg buat donut & pizza ye kawan2
#tqcikguresipibasicblhpelbagaikan
#airtangansendiri
#bakedwithlove