Hari ini apa menu yang ibu-ibu nak sajikan buat keluarga? Atau masih tercari-cari lagi. Apa kata cuba buat Resipi Ayam Madu yang cukup mudah ini. Bahan pun tak banyak. Makan bersama nasi putih memang terangkat. Anak-anak pasti suka ni.
Ads
Ayam madu… Simple rasa pun sedap…sapa nk cuba ni saya kongsikan resepi nya.. Bahan-bahan: Ayam 1/2 ekor potong ikut suka besar mana… Butter 2 sudu mkn. Saya guna marjerin pelangi je tu yg ada stok.. Sos tiram 1 sudu mkn Madu 3 sudu mkn Cili giling 1 sudu mkn Sos cili 1 sudu mkn Sos tomato 1 sudu mkn Cara-Cara nya :
Cairkan butter, lepas tu masuk madu, sos tiram, sos cili, sos tomato, cili giling…gaul sebati… Pastu masuk ayam…tutup dan kecik kn api..biarkn ayam masak n sos jadi pekat likat dan ayam masak seperti gambar d atas… Ala2 kena bakar gitu.. Siap boleh mkn nasi ayam or nasi panas2… Saya mkn dgn nasi putih je.. Potong timun.. Ngappp. Sumber: Mar Che
Ads
Ads
Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di
Selain sos cili dan sos tomato, sos black papper juga menjadi pilihan ramai untuk dinikmati bersama bebola daging, daging kambing bakar dan pelbagai menu masakan barat seperti chicken chop dan sebagainya.
Untuk anda yang ingin mencuba sendiri menyediakan sos black papper dengan citarasa hebat, bolehlah mencuba resipi yang dikongsikan ini.
Black Pepper Sauce Premium, rasa setaraf kedai 5 bintang
Bahan bahan:
2sudu besar Butter
1biji Bawang Holand ( potong dadu )
2sudu besar Tepung Gandum
2~3 cawan Air
5sudu besar Kicap Manis
1sudu besar Sos Tiram
1sudu besar Black Pepper
1kiub Pati Ayam
500ml Susu Full Cream
Garam & Gula ( secukupnya )
Meatball & fries
cara-cara untuk masak
Okey gais, mula-mula kita akan cair kan butter, kemudian masukkan bawang holand dan tumis sehingga wangi dan perang, kemudian boleh masukkan tepung, tumis sebentar.
Kemudian masukkan 2 cawan air, kacau sehingga sebati, kemudian boleh masukkan kiub pati ayam, black pepper, sos tiram, dan kicap manis, kemudian kite akan kacau sehingga sebati, dan boleh tutup api sementara untuk kita pergi blend pula semua bahan yang kita masak tu,
Masukkan perlahan-lahan sos kita ke dalam blender, kemudian kite blend sehingga hancur semuanya, nie untuk dapatkan texture yang smooth waktu kita nak makan nanti.
Lepas dah blend, boleh tapis dan masukkan semula ke dalam kuali kita, keladak-keladak yang kite tapis tu kita boleh buang sahaja, kemudian biarkan kan sehingga kuah mendidih dan sedikit pekat, pastu boleh laa kite masukkan Susu Full Cream, kacau sebati, kemudian kite rasa terlebih dahulu kuah kita untuk kite sukat banyak mana garam dan gula yang kita perlu tambah, masukkan sedikit demi sedikit garam dan gula agar kuah kite tidak terlalu masin.
Jika dah sempurna, boleh lah tutup api, dan Maka dari itu siap lah kuah Premium Black Pepper Sauce kite
Sila kan share jika bermanfaat untuk semua. Btw if u guys terjejas dengan PKP, mungkin korang boleh cuba resepi nie utk mulakan perniagaan, nak mix dengan apa-apa pun boleh, meatball ke chicken grill ke chicken chop ke, insyaAllah laku keras. Rasa kuah nie setanding meatball ikea, me’nate dan jahhet dan sebahagian kedai-kedai yang mahal
Tercari-cari menu sayuran apa yang ingin dihidangkan kepada keluarga, apa kata sediakan sahaja kerabu Daun Selom ini. Bukan sahaja mudah disediakan dan apa yang penting rasanya juga cukup menyelerakan dan kaya dengan khasiat.
KERABU DAUN SELOM
Bahan-bahannya :
2 ikat daun selom
300 gm kelapa parut (putih saja) – disangai
5 ulas bawang merah – dimayang
4 biji cili padi
100 gm udang kering
4 biji cili merah
300 gm tauge
2 biji limau nipis – diambil jusnya
Garam dan gula secukup rasa
Cara-cara penyediaan:
Kreadit : Resipi dibawakan dari FAMA dengan kerjasama Chef Anuar.
Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di
Selepas dua kali melakukan ujian calitan, bayi keempat Shuib disahkan negatif. Namun, Ayash Affan perlu sekali lagi menjalani ujian calitan.
Pihak hospital juga memberi tempoh sebulan bagi membenarkan Ayash dibawa pulang ke rumah.
“Sepatutnya saya melawat Ayash, anak-anak asyik bertanyakan mengenai adiknya. Namun, saya tangguhkan dahulu atas saranan doktor bagi mengelakkan jangkitan COVID-19.
“Alhamdulillah, bayi dalam keadaan stabil, malah sudah menjalani ujian saringan COVID-19 sebanyak dua kali dan keputusannya adalah negatif.
“Doakan semoga ujian calitan kali ketiga negatif juga. Insya-Allah, Ayash akan dibenarkan pulang dalam tempoh sebulan jika kesihatannya baik,” kata Shuib lagi.
Selepas pemergian Siti Sarah, fokus Shuib kini adalah untuk membesarkan anak-anak, lebih-lebih lagi menguruskan bayi kecilnya, Ayash Affan.
“Tidak dinafikan, banyak perkara yang bermain dalam fikiran. Sebagai contoh, saya nak cari jubah untuk anak-anak pun kelam kabut hingga terpanggil nama pembantu rumah yang sudah meninggal dunia.
“Mujur Anak-anak memahami dan mendengar kata. Sekali saya cakap mereka dah ikut, kalau tak dulu nak suruh mandi pun berjam-jam.
Shuib berkata, dia teringat permintaan arwah yang mahunya menjaga anak keempat ini. Sarah pernah memintanya supaya menjaga Ayash termasuklah bangun tengah malam dan menyediakan susu.
“Arwah minta saya menguruskan Ayash buat susu, tukar lampin dan berjaga tengah malam.
“Saya terfikir arwah mesti bantu jika saya tidak boleh bangun. Namun, sebenarnya, arwah memang nak saya jaga Ayash seorang diri apabila meninggalkan saya dan anak-anak.
“Itu belum lagi soal Ayash. Saya baru terfikir bagaimana nak menguruskannya, hari ini. Doktor menyarankan saya membekalkan susu daripada ibu susuan.
“Ayash hanya bergantung dengan susu formula sejak dilahirkan. Perkara inilah membuatkan saya termenung sejenak bagaimana mahu menyelesaikan masalah ini.
“Walaupun ada yang menawarkan diri memberikan susu ibu, tetapi saya terpaksa memikirkannya apabila membabitkan soal hukum agama.
“Jadi, saya kena berusaha mencari jalan penyelesaian.Walaupun ada yang menawarkan diri memberikan susu ibu, tetapi saya terpaksa memikirkannya apabila membabitkan soal hukum agama,” ujar Shuib lagi.