Resipi singgang daging Kelantan, bahan ‘rahsia’ ni buat lagi sedap! Singgang daging merupakan salah satu hidangan tradisional yang popular di Malaysia, terutamanya di negeri-negeri Pantai Timur seperti Kelantan dan Terengganu.
Resipi Singgang Daging Kelantan, Bahan ‘Rahsia’ Ni Buat Lagi Sedap!
Masakan ini dikenali kerana cara penyediaannya yang ringkas tetapi mampu menghasilkan rasa yang lazat dan menyelerakan. Berbanding dengan masakan lain yang memerlukan penggunaan minyak dan santan, singgang daging lebih sihat kerana hanya menggunakan bahan-bahan semula jadi seperti rempah ratus dan air.
Nah cuba masak Singgang Daging seperti yang dikongsikan oleh Tengku Syazwanie ini.
RESEPI SINGGANG DAGING KELANTAN
BAHAN-BAHAN:
1 keping daging – hiris nipis
1 inci halia – hiris
1 inci lengkuas – hiris
1 biji bawang merah – hiris
2 ulas bawang putih – hiris
5-6 tangkai cili /lada kering – hiris/potong kecil
1 sudu teh biji ketumbar – tumbuk kasar
2 keping asam gelugur –
1 sudu teh budu – jika tiada, boleh abaikan
Garam dan perasa secukupnya
Air secukupnya
CARA MEMASAK:
1. Daging ditumis bersama bahan-bahan hiris & bahan tumbuk terlebih dahulu tanpa dimasukkan air. (Proses ini dipanggil proses mati awas) agar rasa bahan masuk ke dalam daging. Ia penting dan rahsia kesedapan singgang.
Ads
2. Bila daging sudah kelihatan meresap sempurna, masukkan air dengan secukupnya dan juga asam keping. Rebus sampai daging empuk.
3. Bila daging sudah empuk dan lembut, masukkan budu, garam dan perasa dengan secukupnya. Budu membuatkan kuah singgang rasa lebih enak. Jika tiada, boleh abaikan.
4. Singgang Daging sedia untuk dinikmati.
Singgang daging bukan sahaja enak tetapi juga mempunyai banyak khasiat. Penggunaan bahan semula jadi seperti kunyit dan halia membantu dalam sistem penghadaman serta meningkatkan imuniti badan.
Spaghetti sebagai mana kita tahu macam-macam menu boleh disediakan untuk dijamu kepada seisi keluarga pada bila-bila masa. Sama ada untuk dijadikan menu sarapan, tengah hari mahupun menu makan malam, nyata menepati selera.
Jadi di sini KELUARGA kongsikan 3 resipi berasaskan spaghetti yang viral dan mendapat tumpuan warganet.
RESEPI SPAGHETTI SEAFOOD AGLIO OLIO
1 paket spaghetti =(500 gram)
Udang sederhana anggaran 400gram
Sotong 400 gram
Cendawan butang10biji(boleh letak jika suka
Cili padi hijau 5 batang- dihiris
Cili padi merah5 batang- dihis
Bawang Holland atau bawang besar 1 biji -dipotong dadu
Bawang putih 7 ulas -dicincang
Butter 5 cm
Minyak zaiton 5 sudu besar
(Kalau nak letak minyak masak pun tak apa)
Parsley 1 sudu kecil
Oregano 1 sudu kecil
Basil 1 sudu kecil
Lada hitam1 sudu kecil
Serbuk cili @chili flakes 1 sudu kecil jika
Garam dan serbuk perasa
Air rebusan speghetti 2 senduk
Cara rebus spaghetti
1)masak air sehingga mendidih,gunakan periuk Yang lebih besar supaya mudah untuk speggheti kembang Dan masak dengan sempurna
2)apabila Sudah mendidih,masukkan garam=2 cubit,Dan minyak masak 2 sudu besar Dan masukkan spagheeti
3)anggaran masak spaggheti 12-15 minit
4. Dan tapiskan spaggheti
Cara MEMASAK spaghetti aglio olio
1)API Yang sederhana
2.panaskan butter Dan minyak zaitun,
2)masukkan bawang putih(masak sehingga sedikit kekuningan)
3.masukkan bawang Holland atau bawang besar(masak sehingga sedikit kekuningan)
5.masokkan udang Dan sotong(Gaul sehingga masak
6.masukkan cili padi,lada hitam,parsley,basil,oregano,serbuk cili@chili flakes ,garam Dan serbuk perasa
7.masukkan spaghetti Yang telah direbus Dan Gaul sebati,masukkan air rebusan speghetti ,Serta rasakan dengan secukup rasa Yang diinginkan
kredit: Nurul Ateekah
Creamy Salsa Spaghetti Pepperoni With Salmon Grill
Untuk hidangan 4 orang
Rebus sebungkus spaghetti / any pasta anda suka toskan, gaulkan bersama olive oil..letak tepi.
Panaskan kuali..
-Masukkan butter 2 tbsp bersama sedikit olive oil kedlm kuali.
-Tumis garlic cincang & bawang merah dadu
(Banyak mana, agak-agak)
-masukkan 1/2 cup hirisan mushroom shitake ( boleh letak lebih ikut citarasa)
-Masukkan 1-2 tbsp tepung gandum
(Kacau sebati bersama tumisan)
– masukkan 1 cawan susu full cream
Kacau sampai likat
– masukkan 1/2 cawan cream cheese KC guna jenama Tatura.
(Kalau takde cream cheese boleh guna cheese keping dlm 5 – 6 keping atau cooking cream)
*Kacau sehingga sebati dan masukkan air sedikit demi sedikit kawal kelikatan anda suka..
( tutup api dan blend halus jadikan dia creamy sos yang sangat flavourful, licin dan cantik).
Kemudian dah blend tuang kembali ke kuali asal..pasang api medium
Masukkan semua bahan di bawah ke dalam kuali bersama creamy sauce blend tadi.
– masukkan 3 tbsp tomato puri
– masukkan 1 tbsp cili powder
– masukkan 1 tbsp cili flake/cili powder
– masukkan 1 tsp serbuk lada hitam
– 1 tbsp mix herb
– dry pasley, agak2
– 1 – 2 tbsp perahan lemon
– garam dan gula secukup rasa
– jika nak sedap lagi boleh tambah kiub ayam atau serbuk perisa..kc tak letak sbb jarang masak guna bahan bersumberkan msg. Kadang2 saja.
Kacau2..kalau telalu likat masukkan air..kawal kelikatan mengikut selera anda..
Panas kan pan lain..tumiskan garlic cincang
-Masukkan cendawan shitake/ cendawan butang yg anda suka(potong slice)
– masukkan pepperoni. Sedikit lada hitam dan sos tiram..kacau2..sampai agak garing..masukkan dlm kuah kita dalam kuali gaul2 dan masukkan skali spaghetti..kacau2..tambah air jika terlalu likat..ikut citarasa anda…
Bahan
Spaghetti 1 bungkus (boleh guna pasta jenis lain)- rebus, tos, simpan seedikit air rebusan & ketepikan
Udang/ayam/sotong – kupas/potong & bersihkan
4-5 biji Telur masin (rebus, ambil kuning sahaja & lenyek hancurkan dgn garfu)
Bwg putih 3-4 ulas – ketuk
Butter (salted) 2-3 sudu
Daun kari
Cili padi potong (ikut kepedasan msg2. Sy letak 2-3 biji)
Garam & gula secukup rasa
Cara
1. Panaskan kuali, masukkan butter & bwg putih. Tumis
2. Masukkan cili padi, daun kari, kuning telur. Goreng sehingga berbuih
3. Masukkan udang/ayam/sotong. Masukkan garam & gula.
4. Masukkan spaghetti & 5 sudu besar air rebusan spaghetti. Gaul hingga sebati. Tutup api setelah sedikit kering. Sedia dihidang
Variasi:
1. Boleh tambah sedikit susu segar (1/2 hingga 1 cawan) jika mahu versi basah
2. Boleh tambah sedikit susu sejat jika mahu lebih lemak. Tak boleh banyak nnt muak.
3. Boleh guna resepi sama utk udang/ketam/sotong/ayam goreng telur masin (rujuk gambar akhir). Udang/ketam/sotong/ayam diperap dgn sedikit garam, serbuk lada hitam & tepung jagung (jgn tambah air nnt keras kejung) & digoreng terlebih dahulu. Selebihnya ikut resepi di atas.
Mudah sangat nak buatnya somtam mangga. Bahan yang diperlukan hanya lima bahan sahaja. Somtam mangga antara menu pelengkap yang menjadi pembuka selera di samping dengan lauk pauk yang lain.
Kalau anda ada banyak stok mangga dan tidak tahu hendak buat apa dengan mangga-mangga tersebut, bolehlah cuba buat somtam mangga. Boleh cuba buat ikut resipi seperti yang dikongsikan oleh Ameera ini. Pasti menjadi dan rasa pun macam makan di restoran tomyam.
Resipi Somtam Mangga, Guna Lima Bahan
RESIPI SOMTAM MANGGA
BAHAN-BAHAN:
4 biji mangga
Sedikit udang kering (saiz kecil)
1 biji bawang merah
5 biji cili padi
Sos Thail (secukupnya)
Sedap, Cukup Rasa Masam, Manis
CARA MEMBUAT:
1. Sagat begini, nampaklah cantikkan. Selera pun bertambah-tambah.
2. Masukkan udang kecil.
3. Satu biji bawang merah dipotong nipis-nipis.
4. Lima biji cili padi dihiris nipis-nipis. Jika hendak pedas boleh letak lebih. Ikut cita rasa masing-masing.
5. Masukkan sos Thai. Gaul rata biar semua bahan sebati. Jangan letak gula dan garam. Sos ini semua cukup rasa.
6. Selepas siap digaul bolehlah dihidangkan. Selamat mencuba.
Biskut coklat chip sememangnya digemari ramai tidak mengira usia . Rasanya yang rangup bercoklat dan beraroma membuatnya enak dijadikan menu kudap-kudapan buat seisi keluarga.
Jadi buat yang ingin mencuba untuk sediakan sendiri biskut chocolate chip ala Famous Amous boleh mencuba resipi viral sebelum ini yang dikongsikan oleh Baizura Muhammad.
COOKIES ALA FAMOUS AMOS
Bahan-bahan:
* 250 gram Butter
* 1 1/4 cawan Brown Sugar
* 1 sudu kecil Essence Vanila
* 1 biji Telur
* 2 1/2 cawan Tepung Gandum
* 1/2 cawan Tepung Jagung
* 1 sudu kecil Baking Powder
* 1 sudu kecil Soda Bikarbonat
* 6 sudu besar Minyak Masak
* 2 cawan Coklat Cip
* Almond nips / almond flakes –jika suka
Cara-cara:
1. Masukkan butter 250g, brown sugar 1 1/4 cawan, essence vanilla 1 sudu kecik & telur sebiji. Kacau bagi sebati je, tak perlu bersungguh sangat
[UPDATE: Ramai yang buat silap kat sini. Jangan pakai mixer. Pakai spatula/senduk/sudu je cukup. Nak pakai tangan pun boleh. Kacau sekadar nak bagi bahan sebati je, kacau slow2. Bila bahan dah bercampur je terus stop. Tak perlu bagi kembang. Tak perlu tunggu sampai gula larut. Seminit-dua je cukup]
2. Dalam bekas yang sama tadi, masukkan pula tepung gandum 2 1/2 cawan, tepung jagung 1/2 cawan, soda bikarbonat 1 sudu kecik, baking powder pun 1 sudu kecil & minyak masak 6 sudu besar. Kacau lagi bagi sebati.
[UPDATE: Ingat, kacau slow2 je sekadar nak bagi bahan bercampur rata. Dah sebati terus stop, buat step seterusnya]
3. Bila semua dah sebati, masukkan 2 cawan choc chip.
4. Kacau sebati lagi sampai semua mesra. Masih lagi dengan kacau slow2
5. Kalau rasa nak tambah badam nips ke, almond flakes ke, cornflakes ke or nestum ke, tambah je ikut suka. Saya asingkan sikit untuk letak almond nips, so dapatlah 2 jenis nanti. Dah tambah, kacau sebati juga
6. Adunan yang dah siap tu, masukkan dalam fridge selama 30 minit. Tutuplah sikit adunan tu, nanti bercampur pula dengan bau bawang, petai, budu hehe. Kalau fridge jenis tak sejuk sangat, simpan lama lagi. Make sure adunan tu jadi keras sikit masa ni
7. Sapu tray dengan butter. Tak perlu letak baking paper. Cubit sikit dan susun jarak2 dalam tray. Kekalkan social distancing seperti dalam gambar okay
[UPDATE: Cubit je adunan tu. Tak perlu tekan bagi penyet. Nanti bila bakar dia akan cair dan turun sendiri. Tengok gambar dan tiru buat yang sama]
8. Sebelum tu, panaskan oven suhu 150’ guna api atas bawah, kipas on. Bila oven dah panas, bakar selama 20 minit. Jangan gatal2 nak buka oven kejap2 nanti bantat jadinya
9. Dann Famous Amous cookies is DONE! Masa baru keluar oven biskut ni lembut sikit tau. Dah sejuk baru dia crunchy
Sumber : Baizura Muhammad
Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di