Jom buat w Anak-anak pasti suka ni, bukan itu sahaja bila dihidangkan di atas meja kejap je dah habis. Nak tahu cara-caranya jom semak di bawah.

Resipi ini dkongsikan oleh Ainie Syeema .Selamat mencuba!


Sempena meraikan kemerdekaan 44 hari habis berpantang bersalin, maka terhasil lah Spicy Salted Egg Cornflakes yang boleh membuatkan ketagihan. Gabungan rasa rangup berlemak masin Salted Egg, juga ada pedas sikit di hujung hujung lidah.

Sekarang dah jadi macam trend pula Salted Egg ni. Segala tok nenek nak letak Salted Egg. Macam Cheese la jugak. Lepas tu boleh jual harga Yahudi mabuk. Haha. Tapi sekarang dah tak boleh guna ayat tu dah, sebab Saiful Nang kata Yahudi ni baik sebenarnya dan cintakan keamanan.

Resepi ni sap sap soi je. Sementara baby tidur, Mak boleh lari kejap pergi dapur. Satu satu nya juadah yang akan dibawa pulang ke kampung raya ini. Sebab ini yang paling senang pun. Haha.

Bahan bahan dan step di gambar. Selamat mencuba. Dan Selamat Hari Raya. Mak dah tak sabar nak kumpul duit raya Aydan Yaaqub. Yang jauh tu kalau nak bagi, jangan risau boleh bank in.

Bahan Bahan :

1. Butter 150gram. Tak kisah brand apa pun. Pure butter ataupun kacukan. Marjerin je tak digalakkan. Sebab nanti masin.

2. Cornflakes 500gram. Ni beli yang timbang je kat kedai bakery. Nak nampak kaya sikit, guna brand Kellogg’s / Nestle.

3. Salted Egg Powder. 100gram. Beli ni kat Shopee. Kalau takde, gantikan dengan 10 biji telur masin. Ambil kuning saja, steam kan sekejap, lepas tu hancur kan guna garfu.

4. Cili Kering 15 – 20 nos

5. Cili Api – 5 nos

6. Daun Kari – segenggam

Cara membuat:

1. Mulakan dengan butter. Masukkan dalam kuali. Guna non stick pan lagi senang. Kacau sampai cair sepenuhnya.

2. Masukkan cili kering, cili api, dan daun kari. Kacau lagi.

IKLAN

3. Masukkan Salted Egg Powder. Yang ni brand Golden. RM 7.50 / 100gram. Beli di Shopee. Kat kedai bakery pun ada jual. Di pasaraya, Brand Knorr pun ada. Tapi kalau takde sangat, guna telur masin betul.

4. Kacau sebati serasi bersama. Api perlahan je.

5. Masukkan cornflakes.

6. Kacau sehingga betul betul sebati. Lenguh juga tangan nak mengacau. Harap hilang lah sikit lemak di perut ni duduk depan dapur lama lama.

IKLAN

7. Pastikan perisa tu kena pada semua cornflakes. Kalau tak sebati, mana yang banyak perisa tu memang masin. Terkemut kemut muka nak menelan. Kang cepat je dapat darah tinggi.

8. Letakkan dalam loyang, bakar sekejap dalam oven. Suhu 160c selama 8 minit. Untuk keringkan dan jadikan ianya lebih rangup. Kalau takde oven, boleh abaikan. Masih juga rangup. Cuma dia ada basah basah sikit.

Sejukkan pada suhu bilik. Jangan tala depan kipas. Nanti lemau pula. Kemudian, boleh lah ambil gambar cantik cantik, upload di media sosial demi sesuap likes.

Gabungan rasa rangup berlemak masin Salted Egg, juga ada pedas sikit di hujung hujung lidah.Selamat mencuba! Silakan share jika terpengaruh walaupun buat belum tentu bila. Haha.

#sharingbyainiesyeema

Bakingroom by Ainie Syeema