Bergelar ibu adalah saat yang dinantikan bagi setiap wanita. Namun, bukan mudah untuk menggalas tanggung jawab tersebut.

Lebih-lebih lagi dalam usia muda dan ekonomi keluarga  yang tidak kukuh. Itu yang dihadapi oleh Datin Seri Shahida ketika mengandungkan anak ketiganya, Ibraheem Adham.

Isteri kesayangan Dato’ Seri Aliff ada berkongsi pengalamannya yang hampir-hampir menggugurkan kandungan dek kerana belum bersedia menimang cahaya mata.

“Dulu waktu mengandung baem anak-anak semua kecik lagi.. Mengandung Baem umur saya 27 tahun, waktu tu bila tahu hamil saya tak happy langsung sebab sangat-sangat tak nak ada anak lagi dengan ekonomi tak berapa baik.

“Saya stress nangis siang malam pagi petang sampai pernah ke klinik nak gugurkan kandungan. Doktor kat klinik pun marah saya,tu lah manusia ni…rezeki duit nak rezeki anak dia tolak. Terus saya terkedu dan berfikir kembali apa yang saya nak buat ni salah

‘Saya teruskan kandungan walaupun dalam kemurungan. Kalau ingat balik berdosanya saya tak terima rezeki Allah nak bagi ni,”ujar Datin Seri Shahida lagi.

Lebih membuatkan ibu kepada 6 cahaya mata ini sebak bila mana doktor memberitahu anak di dalam kandungannya sudah mempunyai jantung.

“Kata doktor lagi, nanti esok-esok dia ni lah anak yang membahagiakan awak. Terus perasaan naluri ibu tu datang…saya tak malu nak cerita sebab untuk pengajaran kita semua..

Tidak sangka apa yang diperkata oleh doktor tersebut benar-benar berlaku. Darin Seri Shahida mengakui anaknya Baem adalah penghibur dirinya.

“Seingat saya beberapa kali aja saya cuba nak pukul dia yang lain tak sempat sebab dia terus peluk dan cium je tiap kali saya marah…sekarang dah besar dah anak-anak ni…tak lama lagi dapat menantu?(terover pula kan..) apa pun bargai rezeki Allah bagi…..Insya Allah kita redha yang baik-baik datang pada kita..

 

Dulu waktu mengandung baem anak2 semua kecik lagi…mengandung baem umur saya 27 tahun ….. waktu tu bila tau pregnant saya x happy langsung sbb sangat2 x nak ada anak lagi dgn ekonomi x berapa baik……saya stress nangis siang malam pagi petang sampai pernah ke klinik nak gugurkan kandungan…..Doktor kat klinik pun marah saya,tu lah manusia ni…rezeki duit nak rezeki anak dia tolak…??….terus saya terkedu dan berfikir kembali apa yg saya nak buat ni salah?…saya teruskan kandungan walaupun dalam kemurungan…..(kalau ingat balik berdosanya saya x terima rezeki Allah nak bg ni)..Doktor tu cakap awak x kesian d ke dekat anak awak ni dia dah ada jantung…..Nanti esok2 dia ni lah anak yg membahagiakan awak..?…Terus perasaan naluri ibu tu datang…saya x malu nak cerita sbb utk pengajaran kita semua.. . Ya sememangnya betul @baem_adham penghibur saya,seingat saya beberapa kali aja saya cuba nak pukul dia yg lain x sempat sbb dia terus peluk dan cium je tiap kali saya marah…sekarang dah besar dah anak2 ni…x lama lagi dapat menantu?(terover pula kan..) apapun bargai rezeki Allah bagi…..Insya Allah kita redha yg baik2 datang pada kita..

A post shared by Nur Shahida Mohd Rashid (@shahidadherbs) on

IKLAN

Ramai netizen yang memberikan reaksi pada posting Datin Seri Shahida tersebut. Ada yang turut berkongsi pengalaman masing-masing.

mysworldofcupcakesAkak pun pernah mengalami pengalaman anak 1 masih kecil dah mengandung anak ke 2..Insha Allah anak2 ni rezeki dan juga ujian dari Allah. Kita redha kelak anak2 ini akan bahagiakan kita dunia dan akhirat.

nonie_pauziBetul tu sy pon ank ke 4 ni pregnant dlm paksa huhuhu tp ank ini lah jd penyejuk hati sy….dia asyik sengeh sepanjang masa smp sakinggg sayangnya sy pd dia lebih dr ank2 yg lain rasanya hehehe

abbymayaqasehBetul tu datin sy sendiri pernah ada perasaan mcm tu..tak happy bila dpt tahu preggy..stressnya lahai sbb sy preggy yg ke 6…bkn tak nak tp kata2 org sekeliling ditambah dgn penat bekerja,anak2 masih kecil,bkn tak merancang tp rezeki ALLAH bagi,sy tak kaya harta tp kaya dgn anak2?…alhamdulilah anak sy skrg baru nak masuk 3 bulan..keletahnya membahagiakan sy..penat bekerja hilang bila tgok keletah dia semakin bijak padahal baru 3 bulan..alhamdulilah…kasih ibu sampai ke syurga….

IKLAN

aurora_chocojarSame goes to me too. Anak first tapi ekonomi tak stabil. Suami tak keja. Bila dpt tau ada isi. Nak rasa happy tapi tak dpt sbb mkn minum pon tpksa bjual ABC dpn rmh. Kawen umur muda then 2 tahun lepas tu bru dpt baby. Nasib hati saya kuat try bersyukur. Kandungan masuk 4-5 bulan. Suami dpt offer keja gaji yg bolej tanggung kami 3 beranak. Lahir jer dia bulan Mac haritu, suami dah mula masuk keja and anak masuk 2-3 bulan suami terus naik pangkat. Rezeki anak tak dpt kita jangka. Nasib saya tersedar and bersyukur sbb tak cuba utk gugurkan. Nasib saya sempat munasabah diri. Tuhan takkan bagi anak tanpa sebarang perancangan utk anaknya. Sekarang, dah bisnes Aurora Choco Jar sempena nama anak yg memberi rezeki seluas luas langit di atas.

hananiehasimSy pun pnah rasa prasaan x ready utk ade bby.. ekonomi x stabil, bby 2nd blom setahun… Rncang sndri x mnjadi, bila cek urine +ve. X thu nk happy ke nk nangis. Smggu lbih jugk la nk trima hakikat. Masa tu prgnant 3rd bby. Dah ade 2 boy. Tukar mind set, pujuk hati kot2 Allah nk bg bby girl.. ckup 7 buln, scan.. boy jugk. Redha.. tp sejk lahir baby 3rd masa tu, rezki sgt luar biasa.. mncurah2 rezki baik dr segi hub kkluargaan, blnja mkan n pkai, mahupun kshatan.. dan bby 3rd ni la jugk yg sejuk mata mmandang. Keletah dan kerenah die lah yg menyejukkn jiwa.. krn Allah sebaik2 perancang utk kita. 

nur.haf.syasama dengan sy mengandung ank ke2 ketika merancg betul2 xbersedia sbb ank 1st baru 7@8bln masa tu ? tp Alhamdulillah nurse kat kk bg kata2 semangat teruskn kandungan rezeki Allah bg,masa tu mabuk jga ank kecik lg huhu stress dgn mcm2 masalah lain lg Allah ja tahu…skrg ank kedua dah 2 thn lbh semuanya terjadi ada hikmah dsebaliknya…tq datin share pengalaman skrg sy tau bkn sy sorg ja alami perasaan begitu…kita sedar kita baiki .

letradesitraBeautiful kids! mmg saya suka tgk diaorang bertiga ni very good kids n well behaved..

fauzi_n_56Tahniah datin.respect kerana berani mengaku ksilapan…selute….

noorzaimah_83Ape yg datin lalui.. sya lalui skrg… Alhamdullillah … dpt menghadapi n terima rezeki yg Allah beri.. semoga kelahirannye membawa tuah bt kami sekeluarga..

 

Sumber: IG shahidadherbs