Kepada yang rindu masakan timur apa kata cuba buat laksam putih ni. Maklumlah kedai makan tutup kan. Nak balik kampung tak boleh.
Untuk newbie boleh lah cuba resipi ni confirm jadi.
Ikuti perkongsian ni.
Resepi lengkap Pertama kali Kak Tia buat laksam Ini la hikmah PKP, masakan yg tak pernah buat, jadi nak cuba buat. Alhamdulillah laksam menjadi cantik putih licin gittuuuuww Saya sertakan resepi lengkap yang pasti akan menjadi & sangat sedap
Resepi laksam :
3 cawan tepung beras
1/2 cawan tepung gandum
5 cawan air ( 3 cawan air panas+ 2 cawan air biasa)
1/2 sudu kecil garam
Cara:
Satukan kesemua bahan, kacau sehingga adunan tak berketul. Lepas kacau,Tapis adunan.
Panaskan pengukus. Letakkan tudung periuk didalam kukusan beserta dgn sedikit minyak masak (Tapi tia guna pinggan ikea shja sebab tak ada tudung periuk). Lepastu masukkan 2 senduk bancuhan ke atas tudung periuk tadi dan kukus sehingga masak. Adunan masak dalam 2-3 minit. Angkat dan biarkan seketika, baru gulung. Ulang langkah sehingga adunan habis. Siap ✅
Untuk kuah putih :
Ikn kembong 5/6 ekor ( ikan bersize sedang, jangan ikan yg kecil) ( Rebus ikan bersama asam keping dan garam, lepas tu ambil isi ikan dan blend bersama bawang putih, bwg merah dan lada hitam)
Santan kotak m&s 400gram (2 kotak kecil)
Lada htam 3 sudu stengah ( sukatn sudu kfc atau sudu kecil)
Gula 2 sudu besar ( jangan penuh sangat)
Bwg putih 3 ulas
Bawang merah 4 biji
Ajinomoto jika mahu
Garam secukupnya
*campur semua bahan dlm periuk, kacau sehingga mendidih. Siap ✅
Makan bersama Ulam :
Kacang panjang – hiris
Bunga kantan – hiris
Daun kesum – hiris
Kobis – hiris
Timun batang – cincang dan hiris
Taugeh
( Gaulkan sekemua ulam)
Tambahan bahan lain : ( Tak nak pun tak apa)
Belacan
Ciliboh
Garam
Boleh juga makan bersama laksa.
Selamat Mencuba
Sumber: Tia Rizz