Dek kerana minat dengan bunga-bunga comel yang penuh warna warni seperti bunga Ros Jepun ini pastinya ibu-ibu suka jika dapat ditanam bagi menghiasi laman rumah. Jadi apa kata kita fahami dahulu tip dan cara untuk pastikan keratan batang pokok Ros Jepun yang disemai tidak rosak dan seterusnya boleh hidup dengan subur dan sekali gus mengeluarkan bunga yang sarat berkembang.

Ros Jepun Mudah Dibiak & Hidup Subur Kalau Betul Caranya. Brother Ni Share Tipnya, Yang Pasti Mak-mak Suka Nak Tahu!

Nak tahu bagaimana, jom semak perkongsian daripada Encik Mohd Shaifful ini semoga bermanfaat untuk kita semua.


KENAPA SAYA TANAM ROS JEPUN SELALU KERATAN BURUK?

Untuk Ros Jepun yang di tanam dan letak tempat redup. Siram sekali sahaja. Letak tempat redup 3 atau 4 hari. Jangan siram. Jangan risau. Tanah tidak akan kering. Kerana jauh dari cahaya matahari. Dalam 4 hari pokok akan mula segar. Bermakna akar telah tumbuh dan kuat untuk di alih kan tengah panas.

Kalau anda siram hari-hari tanah sentiasa basah dan akar pokok Ros Jepun boleh buruk. Kadar kematian pokok lebih tinggi. Alih ke tengah panas selepas 4 hari. Siram setiap pagi kecuali hari hujan.

IKLAN

Ros Jepun Mudah Dibiak & Hidup Subur Kalau Betul Caranya. Brother Ni Share Tipnya, Yang Pasti Mak-mak Suka Nak Tahu!

Untuk Ros Jepun yang di tanam tempat panas terus. Perhati kan tanah. Jika kering baru siram. Kalau tanah tidak kering sangat, jangan siram. Selepas 4 hari pokok dah tumbuh akar dan sehat. Boleh lah siram setiap pagi kecuali hari hujan.

Elak kan siram pokok waktu malam kerana tanah akan basah sampai ke pagi. Kadar untuk pokok di jangkiti kulat tinggi. Elakkan guna tanah hitam bersabut tanpa di campur tanah-tanah jenis lain.

Jangan lupa letak baja pada pokok anda SEMINGGU SEKALI (MAKANAN POKOK). Pokok sehat. Anda suka hati. Anda boleh menggunakan baja super untuk kesan cepat atau baja-baja lain.

IKLAN

Ramai yang tanya. Bila masa sesuai nak letak baja?

Bila-bila masa anda suka. Sama ada masa penyediaan tanah atau selepas tanam pokok.

Ros Jepun Mudah Dibiak & Hidup Subur Kalau Betul Caranya. Brother Ni Share Tipnya, Yang Pasti Mak-mak Suka Nak Tahu!

Baja organik
Palet najis ayam proses. Baja kopi. Humus. Elok di gaul semasa sediakan tanah. Kalau anda beli tanah organik 6 in 1. 8 in . Tidak perlu gaul baja lagi.

IKLAN

Baja kimia
Seeloknya letak pada Rose Jepun yang dah ada akar untuk mengelak pembaziran. Baja di tabur awal boleh terjadi pembaziran di mana terbebas ke udara atau hanyut jika hujan.

Baja kimia berbiji jangan di larut dalam air. Kerana buat khas untuk larut secara perlahan-lahan semasa proses siraman. Baja akan meresap ke dalam tanah untuk membekalkan nutrisi yang berterusan pada pokok. Kalau nak larut kan juga pun boleh.

Sembur racun brogard seminggu sekali untuk pokok terhindar dari penyakit virus dan kulat. Juga penyakit daun kerinting dan pokok hangus daun kehitaman.

Semoga kawan-kawan dapat tanam Rose Jepun yang cantik-cantik. Selamat maju jaya. Yang kurang datang dari saya. Yang baik semua dari Allah.

sumber : Mohd Shaifful

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI