
Hadiah merupakan satu simbolik terutama bila menyambut hari istimewa seperti hari ibu. Makanan juga boleh dijadikan sebagai hadiah.
Roti jala dan sekaya merupakan padanan menu yang sangat sedap dan sesuai dimakan bersama keluarga. Selain roti jala yang gebu, resipi yang dikongsikan oleh Nadia Sukiman ini sangatlah mudah.
Roti Jala

Bahan-Bahan:
- 3 cawan tepung gandum
- 3 cawan air
- Telur 1 biji
- 1 sdb minyak
- 1 sdb gula
- 1 sdk garam
- 2/3 sdb susu cair
- Sedikit pewarna
Sekaya

Bahan-Bahan:
- 3 helai daun pandan +stgh cwn air ( blend)
- 1/2 biji telur
- 1 sdb susu pekat
- 1/2 cawan gula
- 1/2 cawan susu cair
- 1 sdb tepung jagung
- Pewarna hijau
Cara-Cara:
– Sebatikan semua bahan-bahan dan kacau atas api kecil sampai likat.
Sumber: Nadia Sukiman
Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di
Mudahnya Buat Tauhu Homemade Guna Cuka & Kacang Soya Sahaja. Wanita Ini Kongsikan Caranya. Wow, Memang Berbaloi!

Kalau menggoreng bihun atau mi, pasti ada yang akan memasukkan tauhu di dalamnya. Malah sekarang ramai yang gemarkan tauhu sumbat yang dicicah bersama sambal kicap serta ditambah sedikit potongan cili padu. Memang perghhh rasanya.
Biasanya kita akan membelinya tapi sebenarnya ramai tak tahu untuk menyediakannya sendiri adalah cukup mudah. Malah, jika ibu-ibu buat sendiri di rumah, dengan kos yang sedikit, banyak yang anda boleh dapat tauhu.
Jom lihat cara-cara pembuatan tauhu perkongsian dari saudari Mimi Ly.
BAHAN-BAHAN:
1kg kacang soya – direndam semalaman
10 sudu besar cuka makan – cuka boleh diganti dengan GDL. Fungsinya sama iaitu untuk membekukan soya
2 helai kain bersih – boleh guna kain lampin baru atau kain lain yang bersesuaian
2 buah bekas penapis – sama besar
CARA MEMASAK:

1. Kisar kacang soya dengan air dengan nisbah 1 cawan kacang soya bersamaan 2 cawan air biasa. Kisar sekali sahaja.

2. Tuang soya yang dikisar ke dalam bekas yang telah dialas menggunakan kain. Perah air soya. Lakukan hingga habis. Hampas soya perlu dibuang.

3. Masukkan air tapisan soya ke dalam periuk besar. Kacau sentiasa hingga keluar bau soya dan berasap-asap. Semasa proses ini, teruskan kacau kerana tak nak bagi soya pecah. Setelah 5 minit, baru padamkan api. Tunggu 5 minit lagi supaya suam sedikit.

4. Tapis soya sekali lagi. Ia bertujuan untuk membuang sisa hampas yang ada serta menjadikan tauhu cantik dan lembut.

5. Masukkan air soya ke dalam bekas bersesuaian. Biarkan 5 minit dan masukkan cuka makan. Kacau seketika dan biarkan soya menjadi ketulan-ketulan. Anggaran masa dalam 15-20 minit.
6. Selain cuka, boleh juga menggunakan GDL ( serbuk tao fa). Ia boleh dibeli di kedai bakeri. Nisbahnya ialah 30gm GDL dilarutkan dengan 60gm air suam. Kemudian campurkan ke dalam air soya tadi. Tunggu sehingga berketul sama seperti proses menggunakan cuka tadi.
Sediakan bekas tapis. Alas kain lampin. Di bawah tapis beralas diletakkan satu lagi bekas supaya air lebihan tauhu mudah menitis ke bawah.
7. Tuang bancuhan soya berketul tadi dengan berhati-hati. Tutup kain dengan elok.


8. Letakkan satu lagi tapis dan juga pemberat. Biar sehingga tauhu sejuk dan bila dibuka, tauhu tidak melekat pada kain.

9. Potong tauhu, simpan dalam bekas berair dan letak dalam peti sejuk.



Nota:
Jika guna kain lampin, pilih kain lampin yang belum digunakan lagi (baru).
Untuk agen pembeku, pilih salah satu sahaja sama ada mahu guna cuka atau GDL. Jangan guna kedua-duanya sekaligus.
Untuk tauhu lebih tahan lama, masukkan 2 sudu makan cuka ke dalam air rendaman tauhu.
Kredit resipi & gambar:Mimi Ly
Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di
Cara Goreng Ayam Rangup Ala KFC, Guna Lima Bahan Je. Mudah & Sedap, Jimat Pula Tu!

Hidangkan sesuatu yang ringkas tapi menarik selera anak-anak, mungkin Ayam Goreng Ala KFC ini sesuai untuk ibu-ibu cuba.
Dengan hanya lima bahan ringkas di dapur, anda boleh memikat selera seisi keluarga. Jom cuba resipi yang dimuat naik oleh puan Noorastella Muhamma. Selamat mencuba!
Back to basic. Cara paling mudah goreng ayam rangup ala-ala kfc. Jimat dan boleh di nikmati panas-panas. Selamat mencuba.

5 bahan di perlukan.
-sayap ayam ( kuantiti ikut suka )
-tepung gandum ( utk salutan )
-tepung jagung
-telur 3 biji
-perencah gorengan serbaguna.

- Gaul sebati 4 bahan KECUALI tepung gandum.
2. Setelah sebati, salut sayap ayam dgn tepung gandum dgn rata.
3. Salut rata-rata, rapi-rapi.
4. Goreng dlm minyak panas yg byk. Pastikan minyak btl-btl panas.
5. Angkat sayap ayam bila sudah kekuningan. Sedia utk di makan. Jgn lupa cicah dgn sos cili. Sedap krispy-krispy!

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di
Ni Biskut Raya Paling Senang, Hanya Guna 2 Bahan Je. Almond Nibs Ala Ferrero Rocher, Melimpah Coklat!

Andai ditanya tentang pengalaman buat biskut raya, tentu sudah ada yang terbayang saat manis membakar biskut bersama ibu suatu ketika dahulu. Ketika itu satu rumah berbau aroma biskut yang cukup menyelerakan. Melihat biskut yang telah dibakar, hati kita pula berasa puas dan seronok, maklumlah biskut yang dimasak menjadi.
Pun begitu, pasti ada juga memori yang menghampakan bila bercerita tentang kerja-kerja menyediakan biskut raya ini. Insiden biskut dimasak terhangus, leceh penyediaannya, tiada masa dan pelbagai lagi masalah lainnya sekali gus mematahkan semangat untuk membakar biskut untuk sekian kalinya bagi sesetengah antara kita.
Jadi apa kata tahun ini kita semarakkan semula memori membuat persiapan raya dengan menyediakan biskut nan satu ini. Ianya cukup mudah disediakan dan dijamin digemari ramai. Bahan-bahan yang digunakan pun sangat ringkas, hanya menggunakan badam dan coklat sahaja.

Jadi jom semak perkongsian resipi ini.
“Ramai rupanya yang suka dengan Almond Nibs aka Ferrero Rocher homemade ni. Mama kongsi resipi kat sini ye. Boleh cuba buat sebab sangat mudah dan cuma pakai 2 bahan je. Resipi dan tips ‘sure menjadi’ ada kat setiap gambar.
Selamat bercoklat badam..Kalau nak guna resipi ni silakan.. saya halalkan untuk semua. Tapi jangan curi gambar promote untuk jualan ye.. penat saya cari angle..”-Intan Najwa Othman
Bahan-bahan:
Badam cincang dan coklat masakan
Cara Penyediaan :
Badam cincang dibakar atau disangai untuk bagi masak dan rangup. Ada jual kat kedai jual barang kek.. kuantiti agak-agak ikut naluri je..

Oh, tempoh bakar tu pun mama ikut sedap tangan nak pulas button oven je. Baca bismillah, insyaAllah tak hangus. Tapi realistik la.. jangan korang set suhu 200 selama sejam pastu tawakal je. Kang takut jadi lada hitam pula..

Cairkan coklat masakan. Mama guna beryls milk coin.. kuantiti agak-agak juga.. rasa sedap hati kira on la tu. Kalau tak cukup kirim la kat tok laki suruh beli. Tapi make sure bagitau detail jenisnya. Takut salah beli kang hilang terus mood.
Badam yang dah bakar/sangai tadi biarkan sejuk kejap. Biasanya sementara nak siap cairkan coklat tu badam dah cool down.. dah tak marah-marah sebab dah sejuk.. Dah ok, terus rapatkan silaturahim dorang dalam 1 bekas. Gaul bagi mesra dan sejahtera..

**badam tu mesti bagi sejuk dulu sebab takut tak jadi rangup lepas gaul dengan coklat..
Pastu masukkan dalam paper cup comel-comel tu. Kalau nak bubuh dalam tupperware sedebuk terus pun boleh. Boleh la feeling makan macam ceduk aiskrim bekas tu ha..
Ekstra tip
Oh ya, nak bagi korang tak gaduh dengan anak sebab makan comot abis kotor sofa, korang simpan jap dalam peti. 10 minit cukup.. pastu keluarkan boleh la menikmatinya.. jangan lupa diri sebab makan ni biasa tak ingat dunia. Tengok-tengok tinggal sarung je.. eh, dah habis..?

sumber : Intan Najwa Othman
Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di

